якщо "магнітики" точно не для вас, то маємо 10 чудових ідей
Мандруючи світом ми часто привозимо з різних країн атмосферні та душевні сувеніри або їжу, яка притаманна саме цій місцевості та розповідає про неї чимало важливого. Нам хотілося б, аби і з Закарпаття гості їхали не з китайськими магнітами чи з іншими речами, які мають доволі умовну цінність і часто куплені з безвиході. Тому ми створили цей матеріал для тих, то планує приїхати на Закарпаття; для тих, хто вже тут, обійшов все на світі і гуглить «сувеніри закарпаття», «що купити ужгород»; для тих, до кого приїхали друзі і питають «ну і що там у вас можна купити?»; а також для тих, хто просто любить та поважає локального виробника, за яким часто просто чудові люди, які з пристрастю роблять свою справу.
Одразу попередимо, що розташування ідей не має нічого спільного з рейтингом, а є абсолютно довільним. Тому почнімо!
Чимало гостей приїздять до Ужгорода вже знаючи, що точно треба скуштувати торт «Ужгород» від Штефаньо. Перевірено й сотнею туристів, що він чудово доїжджає потягом до інших міст України. Утім, не тортом єдиним. Якщо ви вже відвідали бутик, то скуштувати там варто кожне тістечко, а от з собою щиро радимо прихопити льодяники у формі герба міста, а також цукерки та макаруни. Вони добре зберігаються і ще довго тішитимуть вас або ваших друзів та рідних, яким ви їх презентуєте.
Не будемо сперечатися, в якому українському місті найсмачніша кава, але кожен ужгородець вам розкаже, що саме тут і ніде інде. Ми ж радимо з собою прихопити ужгородської кави, обсмаженої в улюбленому містянами закладі Riverside. Це чи не найкавовіша локація в місті, де добре розуміються на каві та кавовій культурі, а ще задають тренди та формують смаки.
Цю річ придбати можна доволі нещодавно. Ужгородка Альона Загоруйко вирішила створити авторську хустку для Ужгорода саме для туристів, а згодом виявила, що її хочуть мати й мешканки міста. Більше того, подруги, колегині та партнерки з інших закарпатських міст почали вимагати, аби вона створила хустки й з їхніми містами. Тож наразі вже з’явилися наступні хустки з Мукачевом, Хустом, а також з виноградною лозою та келихом вина.
Читайте наші матеріал та дізнавайтеся більше Локальна закарпатська хустка: ужгородка Альона Загоруйко створила стильний жіночий аксесуар
Екологічна складова, якісна сировина, авторський підхід та локальні трави – усе це неймовірна косметика від ужгородки Марини Бабич. Цю косметику обирають для себе й ужгородки, для яких важлива екологічність та гіпоалергенність, тому радимо її протестувати й вам.
Звичайно, більшість цих книг можна придбати й в інших українських містах, але ж як круто привезти її саме із Закарпаття, а якщо ще й пощастить, то з автографом автора. Шукайте в книгарнях видання Мирослава Дочинця, Петра Мідянки, Олександра Гавроша, Андрія Любки, Галини Малик та інших. А ще радимо звернути увагу на популярні видання про Ужгород від Тетяни Літераті, про закарпатську кухню від Романа Тодера та ще одну кулінарну книгу від Едгара Петі.
Від книжок переходимо до сирів. Селиська сироварня, перша українська реміснича сироварня, яка працює з 1994 року, особливого представлення серед місцевих не потребує, адже усі, хто хоча б раз куштував її сири, добре знають, що це не лише смачно, а й безкомпромісно якісно.
Наразі тут можна придбати сири «Селиський», «Нарцис Карпат», «Менчул» та «Хуст». З хороших новин – поряд із сироварнею відкрився магазин локальних продуктів «Селиський ракаш», в якому і онлайн можна замовити чимало позицій. Зокрема, й він ще одного смачного закарпатського бренду «Пан Еко», який ми завжди радимо.
Ви не зможете більше пити каву зі звичайних горняток, якщо хоч раз спробуєте її з тих, що створює Natura Ceramica. Ужгородський бренд з душею, розумом, практичністю та естетикою в кожному витворі. Якщо ви приїхали до Ужгорода, то обов’язково купуйте кераміку безпосередньо в майстерні родини Возницьких – можливо це буде саме те місце та емоція, яка вам нагадуватиме про найкращий Ужгород.
Також не оминіть милі керамічні сувеніри від бренду Odud, який створили Korn Design. Вони нагадуватимуть вам про подорож та стануть чудовими подарунками для рідних та друзів.
Чому «Зелений гай»? Тому що це екологічно та неймовірно смачно. Нам імпонує те, що робить Орест Десь Соль з родиною та командою. Його ферма це не про масштабне виробництво, а передусім про філософію життя, ставлення до природи, оточення. Тому скуштувавши продукцію з еко-ферми є ризик стати постійними замовниками та друзями.
Чому «Повна банка»? Бо це сімейна справа мукачівців, які понад усе люблять Закарпаття та рідне місто, а також дбають, аби їхня продукція була завжди найвищого ґатунку. Ну, і звісно, де ж ви ще скуштуєте справжній джем із пелюсток сакури? Вірно, лише тут!
Чому «Закарпатський пряник»? Бо це справді смачно, локально та з душею. Історія бренду та пари, яка його заснувала у нашому матеріалі Пара в бізнесі: Марія та Олександр Ляхіни
Тут як кажуть: «На колір та смак товариш не всяк» – хтось полюбляє вино, хтось пиво, а дехто надає перевагу сокам та чаю. На щастя, у кожній з цих позицій є закарпатські виробники, які приємно здивують якістю, клієнтоорієнтованістю та унікальністю пропозиції. Ось лише кілька з них: соки від фермерського господарства «Коник», перечинські соки «Карпати», крафтове пиво від «Ципи» та «Порядного Ґазди», вино «Чопак», від Олександра Ковача, Василя Анталовського, Івана Урсти чи Карла Шоша. Ну, і звісно, радимо скуштувати вина та виноградний сік від «Шато Чизай».
Цьогоріч ми усвідомили, що часто, коли до нас приїздять друзі з інших міст і питають про листівки з Ужгородом, то нам немає чого їм запропонувати. Так з’явилася ідея створити ці листівки самим. Разом з ужгородською ілюстраторкою Кристиною Шершун ми намалювали 12 міських сюжетів – по 3 до кожної пори року, бо вважаємо, що наше місто чудове за будь-якої погоди. Замовити їх ви можете онлайн, а якщо перебуваєте в Ужгороді, то заходьте до кондитерської «V&V Shtefanyo» на Духновича, 16.
Також нещодавно побачили світ листівки з аудіогідами від організації «Щасливі діти» у рамках проєкту «Пізнай Ужгород». Прослухати та скористатися ними можна і онлайн.
Тема туризму буде однією з важливих на форумі Re:Open Zakarpattia, який пройде 7-8 листопада.
Цей матеріал представлений ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукції є винятковою відповідальністю ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Забороняється відтворення та використання будь-якої частини цієї продукції у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання чи використання в будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело.