Цьогоріч у Мукачеві створили джем з квіток сакури. Автори солодкого смаколика – крафтова майстерня Povna Banka. Ми розпитали творців незвичного виробу про усі тонкощі цієї справи та особливості квіткового джему.
– Обожнюю квітень, хоч це період справжніх випробувань для мене. Ледь стримуюсь, щоб не запакувати кожну квіточку в баночку, карамель або крафтовий пакетик. Те саме відбулося і з сакурою, але я гнала ці думки від себе, вигрібала їх зі своєї свідомості, аж доки одного ранку, за сніданком з коханим, не почула фразу: «А чому б тобі не приготувати вареннячко із сакури?». Після цього мене вже було не зупинити, – розповідає авторка проекту Povna Banka Лєна Жук.
Це перший в Україні джем з пелюсток сакури, створений у крафтовій майстерні Povna Banka. І він користується шаленою популярністю. Всього за два-три тижні після презентації, джемом з мукачівської сакури вже ласували в Херсоні, Києві, Дніпрі, Львові, Білій Церкві, Коростишеві, Кракові та Відні.
– Між ідеєю та кінцевим продуктом завжди буває кілька зіпсутих баночок, десятки з‘їдених ложок варення та внутрішньосімейний мозково-смаковий штурм аж доки нас не вразить кінцевий результат. Джем із сакури не став винятком. Пелюстки неймовірно ніжні і потребують до себе дбайливого ставлення. Ми знайшли до них підхід і зараз в нашому асортименті ці милі баночки з рожевим дивом всередині. До речі, ми виготовляємо ще й карамельні ложки до чаю із квітами сакури, – каже Лєна.
А ще – ми дізналися, що й сакура, з квітів якої роблять варення, не зовсім звичайна – росте біля річки та не бачить спалахів фотокамер.
– Для власної продукції ми використовуємо ягідки та трави з диких Карпат. Навіть по кульбабку їздимо за сотню кілометрів від міста. А от з сакурою, було не все так просто. Вона у лісі не росте. Та нам пощастило знайти десятилітнє деревце в саду на окраїні міста. Ця сакура п’є воду з Латориці та насолоджується співом птаства. Вона не знає спалахів туристичних фотокамер та дихає чистим повітрям. А ще у неї дуже привітна господиня. Гадаємо це теж вплинуло на смак кінцевого продукту, – розповідають у майстерні.