Культура

Музичний фестиваль, як аналог літніх таборів для дорослих, або чого шукати на Open’er

11 Травня 2016 4 664

З дитинства жодне літо не могло обійтися без таборів — адже, чим зайняти довгі три лінті місяці непосидючий молодий організм, який весь час жадає рухатись та витрачати енергію. Звичайно, в один прекрасний момент, "фея дорослості" (аналог зубної феї) приходить і робить з усіх веселих і енергійних дітей, нудних та весь час зайнятих молодих людей, у яких не має часу рухатися, за рідким винятком бігової доріжки.

Але, як вийявилось "фея дорослості" приходить не до всіх, чи можливо до когось на півставки і ці люди, для інших таких самих створили дорослі літні табори, вже без жорсткої дисципліни та збалансованого чотирьохразового харчування, але з можливостями виплескувати свою енергію. Назвали вони це дійство — музичними фестивалями, адже основна атракційна складова тут — музика. І якщо ви вирішити поїхати в Туреччину полежати на пляжі,  відірватися на повну під цілу купу гуртів, потрапити, на які в Україні не має і 0,001% шансу, то варто звернути увагу на один з найкраших музичних фестивалів близького зарубіжжя Open’er, що розташувався на Балтійському узбережі Польщі, поблизу міста Гдиня. Це всього на 40 кілометрів далі від Ужгорода, ніж Київ. Давайте розберемо причини, через які варто їхати на Open’er та поглянемо на ньюанси фестивалю разом.


Line-up


Фестиваль проходить в чотириденному форматі вже багато років (за винятком деяких фестивалів з бонусними днями, як в 2013-му з заключним концертом Rihanna). Крутий набір артистів фестивалю — ще одна константа Open’er. Якщо щорічно відвідувати фестиваль, то список must-see концертів буде скорочуватися в геометричній прогресії. Open’er — це така висококонцентрована солянка трендових музикантів та зірок світового масштабу без приставки "поп", яка вже і не стільки солянка, а щось близьке до крем-супів чи вегетаріанської їжі, за ступенем "стильності" та "актуальності". Причин тут декілька. По-перше, серед артистів, яких заманила подія є формації, чиї виступи не так вже і часто відбуваются у нас під боком, і взагалі — не так часто відбуваються під будь-чиїм боком. По-друге, це максимально збалансований набір гуртів, які так чи інакше актуальні саме зараз. Детальніше?

До перших і других одночасно можна віднести LCD Soundsystem, які один з своїх перших концертів після феноменального реюніону відіграють саме на узбережі балтійського моря. Джеймс Мьорфі збирає до купи своїх електро-клешерів, які п’ять років тому просто сказали всім "до побачення" і розійшлись хто куди. Не зрозуміло чи на довго зібралися Мьорфі і Ко, тому не раджу вам пропускати концерти цьогорічного туру. Це шоу для всіх тих хто шукає свій "хіт".

PJ Harvey — ще одна з хедлайнерів фестивалю, ікона британської музичної сцени останніх 25 років. Єдина британська виконавиця, яка двічі отримала престижну британську премію Mercury Prize. Її неможливо не любити, любити більше можна тільки колаборації Поллі з Томом Йорком, Ніком Кейвом (Open’er 2013) чи з Трікі (Open’er 2010). PJ Harvey не буде виступати на основній сцені фестивалю (що може і здасться комусь дивним), але Tent сцена, тільки доповнить її виступ і дасть більше простору справжнім фанатам. Немає сенсу писати більше, потрібно просто прийти, або навіть приїхати задля цього концерту.

RHCP — і якщо ці хлопці, одні з не багатьох, кого ще можна буде побачити в Україні, то питання тут стоїть скоріше в тому чи потрібно це робити? Адже в такій приємній компанії інших артистів, можна і подолати на 40 кілометрів довжу відстань, ніж до Києва, де будуть виступати перці. Звичайно світ концертоманів та музикофілів раз і назавжди розділений прірвою, по обидні сторони якої знаходяться люди, що віддають перевагу тільки сольним концертам і тим, хто відвідує фестивалі, але тут вже вирішувати вам, ну і наврядче легко буде знайти когось, хто не прийде на фестивалі на перців і хто не є їх фанатом — тому хорове виконання всіх хітів гарантоване.

Одним з останніх анансованих артистів був ніхто інший як Фарел Вільямс, людина яка ототожнила себе з щастям, хіп-хопом та модою. Не факт, що найближчим часом він добереться ще так близько до українського та польського кордону (останній раз на Open’er він виступав в 2006 році), тому всім тим, хто фанатів від його пізньої творчості та вмикав на повну Хеппі та Фрідом, да і тим, хто муркотав собі під ніс всередині нульових мотив з "Drop It Like It’s Hot" присвячується.

Окрім цього, не варто забувати і про плеяду фестивальних артистів, яких можна було почути цього і минулого фестивального сезону на різних музичних фестивалях, але пропускати які, немає змісту: Florence and the Machine, де харизматична Флоренс тримає протягом 1,5 години, даруючи слухачам краще з того, що їм вдалось створити разом, камяннотравяні Sigur Rós, що занурять нас в прохолоду півночі та абсолютно популярні Foals, які вже втретє будуть виступати на Open’er. А ще є Bastile, Beirut, The Last Shadow Puppets, M83 та багатьох інших.

Приємними вишеньками на торті стане ще ряд артистів, які не так часто з’являються на фестивальних небосхилах, і почути яких є обовязком, як мінімум, середньої руки меломана. Прекрасна та тендітна канадійка Grimes та австралійські Tame Impala, що заходилися знімати кліпи в Україні, і вже безповоротньо отримали прихильність українських меломанів, але зрозуміло не за це, далеко не за це.

Вердикт простий — три основних фестивальних сцени Опенеру, якщо і не викличуть у вас синдром музичного переїдання, то як мінімум компенсують річну дозу мелодійних вітамінів, яких позбавленний середньостатистичний український володар забитої пам’яті на Ipod 64gb.


Розташування


Вже десять років поспіль фестиваль вібдувається на військовому летовищі поблизу Гдині, яка закінчує "троємясто" — ланцюг вздовдж балтійського моря, що включає в себе три міста: Гданськ, Сопот, Гдиню. Летовише ідеально підходить для фестивалю, за умов відсутності проливних дощів та спеки. Тому, окрім придбання квитка з наметом, на всі чотири дні фестивалю, є необхідність взяти з собою гумові чоботи (або придбати їх в магазинах Гдині, які вже не дивуються попитом на данний товар в умовах дощового фестивалю), взяти з собою картуз та молитися на помірнотеплу погоду без опадів.

Приємною є безпосередня близькість до Балтійського моря, яке хоч і холодне, але дозволяє наплаватись тим, хто звик до регулярних відключень гарячої води, і є ідеальним доповненням денного відпочинку, в час коли фестивальні атракції мінімальні. Протягом усього фестивалю курсують безкоштовні автобуси з вокзалу до території Open’er, що дає змогу залишатися і в місті, для тих, хто боїться кемпінгу і палаток, але повірте, саме вони є частиною фестивалю.


Дорога


Зручне розташування Гданська та прекрасна інфраструктура Польщі, а також різноманітні альтернативні варіанти звичному транспорту, дають широкий діапазон маршрутів на фестиваль.

Для тих, хто хоче зручно та швидко добратися до Open’er потрібно знати про blablacar (де можна знайти попутників до Гдині з різних куточків Польщі та й України), polskibus (автобусна компанія з дуже дешевими квитками, яка довезе вас з прикордонних міст Жешув, або Краків до Гданську), можна скористатися і авіасполученням, адже на лоукості Ryaniar часто є квитки від 30 гривень на сполученні Варшава — Гданськ.

Безліч україських блогів для подорожуючих пропонують маршрути та варіанти від 200 гривень в одну сторону, тому для тих, чия прерогатива — бюджетність, є де розуглятися.

Для найбільш лінивих та тих, хто хоче почати свій фестиваль ще до офіційного відкриття Open’er вже багато років з України курсує спеціальний party-bus.


Скільки класти в гаманець?


Квитки на фестиваль стартували від 400 злотих (~100 євро) з самого початку і дійдуть до майже 649 злотих (~150 євро) напередодні фестивалю, якщо залишатися ви плануєте на всі 4 дні та і ще й в наметовому містечку. Тому поспішайте придбати квиток на фестиваль в категорії normal price, яка діє до 6 червня та становить 629 злотих (~145 євро).

Якщо брати інші показники стабільної життєдіяльності під час фестивалю, то Польща загалом одна з найдоступніших євпропейських країн, правила фестивалю дозволяють проносити на територію наметового містечка їжу та питну воду, забороняють розводити багаття та вживати алкоголь.

Сам фестиваль пропонує для відвідувачів широкий діапазон вуличної (і не зовсім) їжі та… пива, особлво пива бренду Хайнекен, який тривалий час був основним спонсором фестивалю, тоді фестиваль носив назву Heineken Open’er.


Нюанси


Opene’r може здивувати пересічного відвідувача, що звик до музичних фестивалів. Не зрозуміло як цього року, але у минулі роки на ньому не розповсюджувався міцний алкоголь (тільки слабоалкогольні напої та пиво), що може здивувати рокерів та тих, для кого насолодження музикою не можливе без середньої чи тяжкої інтоксикації організму. Не зрозуміло чи ці речі пов’язані, але основна маса відвідувачів фестивалю — це молодь.

Маю надію, що все ж справа в лайнапі, адже Opene’r трендовий музичний фестиваль, що вже не раз підтверджено і списком артистів, і різноманітними преміями в галузі організації фестивалів. Активна і шумна молодь, тому всім, хто хоче спокійно виспатися в палатках після концертів рекомендується взяти затички у вуха. Але й сам фестиваль ще дуже молодий, якщо рівняти його з Sziget чи Pohoda, можливо тому він і притягає таких самих вільних, закоханих та енергійних.


До зустрічі на Open’er 2016! Більше інформації про все, що повязано з фестом, шукайте на сайті.

Кирило Марікуца, Varosh

Фото з офіційного сайту фестивалю

0 #