Культура

Open’er 2014: як не проґавити один з кращих фестивалів Європи

23 Червня 2014 3 020

Людям подобається ходити на концерти та слухати своїх улюблених музикантів наживо – це розуміють і перші і другі, але що робити якщо Nick Cave, The XX або Public Enemy не часто дають концерти в твоєму місті, або чим паче країні? Що робити, якщо виступи тих творчих одиниць, яких час від часу заносить в Україну, супроводжують півтора тисячні ціни на квитки?

Відповідь на ці питання дадуть ті, хто регулярно відвідують європейські музичні фестивалі, які щоліта збирають навколо себе мільйони меломанів. Тут є можливість почути та побачити з десяток різних музичних гуртів, які до цього жили тільки в твоєму плеєрі. Квитки на літні музичні шоу варіюються від 60 до 250 євро, а самі музичні забіги тривають від декількох днів до тижнів.

Ми розкажемо вам про один з тиких фестивалів – "Open’er 2014".

Open’er Festival вважається трендсетером музичного і фестивального руху Європи, володар звання кращий фестиваль Європи 2009-го року, та одна з найближчих до наших кордонів музична подія. Традиційно захід відбувається на початку липня на аеродромі міста Гдиня, що на польському березі балтійського моря. Демократичні ціни фестивалю та Польщі вцілому, близькість до кордонів, насичений лайн-ап, морське узбережжя та теплі ночі – роблять цей фест супер привабливим для відвідування. Статистично доля наших співгромадян на фестивалі є несуттєва, однак позитивна динаміка зростання кількості співвітчизників на Open’er Festival прослідковується щороку.


Місце


Фестиваль відбувається на летовищі поблизу Гдині. Величезний відкритий простір дає відчуття абсолютної свободи, значна відстань між сценами унеможливлює природні меш-апи та створює додаткові фізичні навантаження, що позитивно відображаються на фізичному та моральному стані фестивальників. Звичайно, ця свобода починається, як тільки ви перетинаєте офіційний кордон фестивалю, на якому охоронці ретельно перевірять вас не гірше, ніж на кордоні з Європейським Союзом. Будьте готові, що вас позбавлять всієї контрабанди, що не дозволена правилами події, адже вхід на фестиваль з алкогольними напоями, склом, та навіть професійним фото обладнанням – заборонена.

Окремою зоною розташовані кемпінг та фуд-зона. Кемпінг може з легкістю перевершити значну частину українських гуртожитків, адже обладнаний гарячим та холодним душем, пральними машинами, прасками, масажними кабінетами, місцями для підзарядки телефонів, зоною для багаття та електрочайників, ну і звичайно туалетами. Єдиний мінус кемпінгу виринає на поверхню під час проливних дощів, які іноді супроводжують фестиваль. Тоді весь житловий квартал перетворюється на суцільне поле для "боїв у грязюці", але цей факт вже став традиційним для події та перетворився на одну з багатьох атракцій.

На всій території Opener`a діє спеціальна валюта, яку можна отримати в обмінних пунктах в електронному чи аналоговому виді. Тільки використовуючи її можна перекусити та випити пива на фестивалі, скористатися платними послугами чи придбати сувенірну продукцію.

Ціни як на самому фестивалі, так і в Гдині доступні у порівнянні з країнами західної Європи і близькі за реаліями до столичних.


Музика


Говорити про музику, це теж саме, що співати про кіно, тому далі тільки напівфабрикати для вашої уяви. Фестиваль космополітичний, як і більшість фестивальних форматів старого світу. Лайнап на ньому сильний що року, з відхиленнями до одних чи інших світових музичних трендів. Організаторам вже довго вдається тримати марку трендсетерства. Тому не дивуйтесь, якщо через півроку після відвідування фестивалю, пісні які ви почуєте на Open’er з’являються в ротації європейських та національних радіостанцій і телеканалів, або якщо на наступний рік ці гурти з’являються в програмах інших фестивалів.
За останні роки на сценах фестивалю виступали такі артисти, як: Nick Cave and the Bad Seeds, Coldplay, Public Enemy, The Arctic Monkeys, Kings of Leon, The New Order, Björk, Justice, Disclosure, Alt-J, Skunk Anansie, Franz Ferdinand, The XX, Queens of the Stone Age, National, Nas та ще з десяток музикантів та музичних формації достойних уваги слухачів, а іноді і необхідні для відвідування в обов’язковому порядку.

В цьогорічному підборі артистів є все. Від раю для хіпстерів до фестивального руху 80-90-их. Серед хедлайнерів різних сцен події заявлені: Foals, The Black Keys, MGMT, Metronomy, Jamie XX, Likke Ly, Jack White, Chromeo, Faith No More, Foster the People, Interpol, Ben Howard та інші.


До чого бути готовим


Основне до чого потрібно бути готовим – це дощі, особливо відчутно для тих, хто вирішить зупинятися в кемпінгу.

На території фестивалю заборонено вживати та проносити з собою міцні алкогольні напої. Найміцніше чим можна себе побалувати – це пиво, виробництва генерального спонсора заходу.

"Мелаж", як називають поляки стан безперервної вечірки, справді триває цілодобово. З однієї сторони ви завжди можете знайти місце, де вам буде весело, з іншої – треба бути готовим що вам будуть заважати спати.

Обов’язково візьміть з собою купальні костюми. Балтійське море хоч і не еталонне, але відпочинок на узбережжі стає дуже доречним в період між концертами.


Дорога


Існує безліч варіантів як добратися до Гдині. Ми розглянемо декілька: найкомфортніші та найдешевші варіанти.

Найдешевший варіант

Мінусом цього шляху є лише те, що потяг їде 16 годин з короткими пересадками (взагалі прямі потяги з точки А в точку Б – рідкість, тому часто необхідно робити пересадки), та в цій комбінації потяг є тільки один раз на день. Інші комбінації будуть дорожчими.

Плюсом є швидкий перехід кордону.

Найкомфортніший варіант

Вже декілька років поспіль з Києва прямісінько під Main Stage фестивалю разом з іншими фестивальшиками, весела компанія та ранній старт веселощів обійдеться вам в 100 євро обидва боки.

За деталями звертайтеся: 063 24 34 585 (Ольга), 098 37 37 383 (Олександр).

Кирило Марікуца, Varosh

Фото з офіційного сайту фестивалю

0 #