Життя

Чому варто відвідати персональну виставку Гаврила Глюка?

3 Червня 2023 371

Гаврило Глюк — митець з непростою долею, який залишив так багато світла та яскравих кольорів на своїх картинах. “Художник невичерпного життєлюбства, яскравого таланту та оптимістичного світосприйняття”, як пише про нього мистецтвознавиця Людимила Біксей, заступниця директора з наукової роботи ЗОХМ ім. Й.Бокшая.

Зараз в художньому музеї діє персональна виставка митця, присвячена 110 річниці з дня його народження. У залах експонуються понад 70 живописних та понад 50 графічних його робіт. Це — твори з приватних колекцій, тому побачити їх можна в музеї тільки протягом найближчих днів. Інші роботи Глюка, які належать до музейних фондів, зараз знаходяться у сховищі, і поки не доступні до огляду у зв’язку з воєнним станом.

Hluk Picture (11)
Часи непростої молодості

Він народився у єврейській родині в румунському Сігеті у 1912 році, тоді ще Австро-Угорщині. Батько хотів, щоб він займався меблями, адже це було прибутковою справою. Тому малий Гаврило багато часу проводив у ремісничих майстернях. У 19 років він розпочинає навчання у Вищій школі образотворчих мистецтв в Будапешті. І вже там стало помітно його непересічний талант. Але закінчити навчання він не зміг, адже через політику режиму Хорті, вже з 1933 року його перебування в Угорщині стало небажаним.

На той час його батьки вже мешкали в Ужгороді, але Гаврило не зміг приїхати до них, адже не мав чехословацького громадянства.

Повернувшись до Румунії він був мобілізований до війська, після демобілізації вступив до художнього училища в Кишиневі. Але напередодні Другої світової був знову мобілізований, на цей час вже до совєтської армії, адже Бессарабію і Північну Буковину було приєднано до УРСР.

Під час Голокосту загинули його батьки, а сестру згодом вдалося знайти у Венесуелі. Після війни повернувся до Кишинева, де завдяки “Червоному хресту” його знайшов брат й допоміг переїхати на Закарпаття у 1947 році. В Ужгороді художнику сподобалося, й  він залишався тут аж до самої смерті у 1983 році.

Hluk Picture (21)

Гаврило Глюк. Автопортрет (1949)

Оригінальна творчість

На Закарпатті настає розквіт його творчості. Нарешті, після всього пережитого він зумів знайти спокійне місце, аби зосередитися на тому, що так любив — творчості та мистецтві.
Дивовижно, як людина, яка тут не народилася, зуміла так чітко відчути дух горян Закарпаття.

Hluk Picture (23)

Гаврило Глюк “Верховинка”, 1960-ті

Hluk Picture (24)

Гаврило Глюк “Перший сніг”, 1961.

— Він добре знав румунський етнос, він відчував людей. Це була дуже проста, але геніальна людина водночас, — пояснює Людмила Біксей.

Їздив на пленери, багато вправлявся, бездоганно володів кольором, техніками рисунка. Йому однаково добре вдавалися портрети та пейзажі.

— Тільки дуже працьовиті люди стають знаменитими. Бо для художника важлива техніка, яка випрацьовується за годинами роботи над картинами,  — продовжує пані Людмила.

Hluk Picture (26)

Гаврило Глюк “Карпати”, 1976

На виставці можна ознайомитися з графічним доробком художника. В окремій кімнаті виставляються шкіци (етюди) — замальовки майбутніх творів.

До того ж сім’я художника передала біля 100 графічних робіт на зберігання в музей.

Hluk Picture (27)

Гаврило Глюк “Портрет В.Свиди”, 1950

Hluk Picture (1)

Гаврило Глюк “Портрет Т.Яблонської”, 1953

Глюк був реалістом. Деякі його роботи — імпресіоністичні. В останні роки свого життя в його творах багато декоративізму.

— Декоративізм площинний, там немає повітря, як у роботах імпресіоністів. За допомогою дзвінких, яскравих кольорів він пише картини, що нагадують щасливий, дитячий малюнок. Він вмів поєднати непоєднуване, — пояснює пані Людмила.

За словами пані Людмили, дочка художника згадувала, що він прагнув, аби художній рівень митців Закарпаття був високий, тому проводив безкоштовні уроки з малювання для молодих художників, навіть не будучи викладачем Академії мистецтв.

Те, що Гаврило Мартинович був талановитим вчителем, свідчить і той факт, що його дружина Рая, яка не мала художньої освіти, навчилася малювати поруч з чоловіком.

У останній кімнаті виставкової зали можна побачити ці картини. Це яскраві натюрморти, оберемки квітів, від яких віє теплом, світлом та любов’ю.

Картина “Лісоруби” та реалізм в житті художника

Найвідомішою його картиною є “Лісоруби”, за яку він був відзначений великою срібною медаллю на Всесвітній виставці в Брюселлі у 1958 році. Картина отримала схвальні відгуки від критиків, адже за словами мистецтвознавиці Олени Полянської “тут немає надуманості, штучності, навпаки, постаті лісорубів залиті сонцем, яскраво освітлені та монументальні”.

 

— Для нього тема народу була близька, він сам був з народу і поважав простих людей. Тому малював їх. Для нього було органічно сприймати їх як людей праці, і не був в цьому плані відокремленим від них, — пояснює Людмила Біксей. На його картинах багато постатей селянок у полях та людей за працею.

Вона пригадує такий діалог зі спогадів дочки художника.

“Тату, як ти можеш любити людей, які на базар приносять курки-гуски?

“Їх треба поважати, бо вони нас годують”.

Примітка від авторки. Вдивляючись у картини митців, які творили у час совєтського минулого нашої країни варто пам’ятати історичний контекст епохи. Життя у тоталітарному режимі не могло не впливати на творчість, в тому числі й на зображення життя найперше колгоспників-трудівників, лісорубів та представників інших робітничих професій. Художники, поети та інші митці, часто під страхом арешту, були змушені працювати у жанрі соціалістичного реалізму та оспівувати чудове життя у країні, яке було лише ілюзією.

У нас попереду ще роки на переосмислення і перевідкриття для себе совєтського періоду у творчості наших митців.

Hluk Picture (10)

Цікавий факт

Уважні ужгородці або гості міста могли бачити також мініскульптурку Глюка. Її встановили у 2012 році, до річниці смерті художника. Автор — Михайло Колодко.

Вона знаходиться не так далеко від художнього музею, на трикутнику поміж вулицями Вакарова і Підгірною, позаду хімічного факультету УжНУ.

Там Гаврило Глюк зображений на своєму улюбленому авто — позашляховику «Вілліс» (ГАЗ-67), а з ним — мольберт та найвідоміша його картина — “Лісоруби”.

Skulptur

Благодійний фонд Гаврила Глюка пропонує продати оригінальну картину Глюка “Карпатський краєвид”, а виручені кошти віддати на допомогу ЗСУ. Вартість твору — 100 тис. грн, до картини додається експертний висновок. За детальною інформацією можна звертатися на касу музею. 

Hluk Picture (5)

Гаврило Глюк “Карпатський краєвид”, 1971

Персональна виставка Гаврила Глюка буде діяти в художньому музеї до 6 червня. Графік роботи: 10.00 – 18.00 (щодня), понеділок – вихідний. 

Попереду — вихідні та свята, тож скористайтеся нагодою дізнатися більше про талановитого земляка. Адже щоб зрозуміти, ким ми є зараз, варто дослідити, ким ми були раніше. Через історію, мистецтво та традиції.

Галина Гичка, Varosh

Фото: Каріна Асад та з архіву ЗОХМ ім. Й.Бокшая

Не пропускайте цікаве з життя Закарпаття! Читайте більше в наших соцмережах — FacebookInstagram та Тelegram.

0 #
# Гаврило Глюк # закарпатські художники # лісоруби # художники Закарпаття