Новини

Проєкт «Надихаючі дівчата» з працевлаштування жінок з інвалідністю діє в Ужгороді

18 Вересня 2024 58

Покращити видимість, посилити роль дівчат і жінок з інвалідністю та сприяти створенню робочих місць для них — такий проєкт почав діяти в Ужгороді. Аби розповісти про дівчат та жінок з інвалідністю, для 100 студентів УжНУ проведуть зустріч “Жива книга” з паралімпійськими чемпіонами Надією Дьолог та Андрієм Демчуком, а також громадською діячкою Наталією Шишолік. Проводять захід у межах проєкту «Надихаючі дівчата».

Work Inklusion3

— Одна з наших мрій — працевлаштування дівчат і жінок з інвалідністю, в тому числі і з ментальною інвалідністю, — розповіла Varosh Леся Носенко, голова організації «Мрія в дії», яка впроваджує проєкт. — В нашій команді є дуже хороші мотиваційні тренери — це і Надія Дьолог, і Марія Симкович і ще ряд фахівчинь.

До жовтня команда проводить ряд мотиваційних заходів, спілкуючись з молоддю, “щоб інклюзія справді була здорова, щоб у суспільстві не було цього поділу”, — каже Леся Носенко. Наразі команда навчає дівчат та жінок з інвалідністю в інклюзивній майстерні-кав’ярні «Янгол» володінню комунікацією, правовій підтримці, навичкам баристи, офіціантки. Інформацією про дівчат, про їхні успіхи діляться через  соцмережі.

Контакти з обласним центром зайнятості команда налагодила, але наразі дівчат тільки готують до кроку з працевлаштуванням та роботодавцями.

Із початку повномасштабної війни на Закарпаття приїхало 300 переселенців з інвалідністю

— Цей процес трохи затримується, тому що ми адаптовуємо наші навчальні програми: дівчата з ментальними порушеннями потребують частішого повторення матеріалу, — пояснила голова ГО. — Вони потребують іншої методики, потребують тісної співпраці з роботодавцем до початку роботи.

Благодійна організація АІК (Асоціація інклюзивної країни) створили сайт “Працюй” для людей з інвалідністю і днями дівчата навчалися, як розміщувати на сайті своє резюме. Крім того, велику увагу приділяє команда питанням безпеки дівчат: з ким і як говорити, як просити про допомогу.

Зоряна Попович, Varosh

Фото: «Мрія в дії»

Не пропускайте цікаве з життя Закарпаття! Читайте більше в наших соцмережах — Facebook та Instagram.

0 #
# "Мрія в дії" # безбар’єрність # жінки з інвалідністю # інвалідність # інклюзивна кав’ярня "Янгол" # інклюзія # новини Varosh