Культура

Великодній ярмарок в Ужгороді: оригінальний хендмейд, писанки та зайці

8 Квітня 2015 3 527

Текстильні іграшки, різноманітних технологій писанки, листівки, подушки та багато різних оригінальних ідей втілили у життя та представили майстрині на Великодньому ярмарку, що пройшов цими вихідними перед арт-кафе "Voto", в Ужгороді.

Катя Моргентал, дизайнер

– Я займаюсь дизайном інтер’єру та текстильним декором, а також розробляю авторський дизайнерський декор і створюю тематичні святкові колекції хендмейду вже 8 років. Моя студія "Be Сreative" функціонує вже рік. У ній представлені не лише мої власні ручні роботи, а й багатьох інших майстрів.

Саме до пасхального ярмарку я підготувала багато іграшок у формі кроликів, писанок та віночків. Я б назвала цей ярмарок більше весняним, адже у нас представлено багато квітів, кольорових акварельних подушок та птахів. До речі, про подушки, вони відіграють презентаційну функцію на нашому ярмарку. Адже, люди купують щось незначне за доступною ціною (в межах 100-200 грн), однак завжди помічають подушки. Згодом, вони самі знаходять наші роботи у магазинах і вже купують речі сплановано.

Стилістика "Be Сreative" орієнтована на західну моду, вона не є проукраїнською в традиційному розумінні. Ми створюємо такі деталі, які змінюють людям настрій. Ми адаптуємо традиції під сучасні тенденції. Це може проявлятись у кольорі, фактурах, переосмисленні малюнків чи візерунків. Однак, ми не продукуємо стандартне трактування традицій. Тому, ми не створюємо воскових писанок, а робимо їх з дерева, прикрашаємо мереживом, перефарбовуємо.

Олена Бугренкова, ілюстратор

– Упродовж дев’яти років я навчалась графічному дизайну та професійно займаюсь ілюстрацією уже три роки. Я ілюструю книжки, журнали. Завжди роблю повну ілюстрацію: всередині та обкладинку. На великодньому ярмарку я представляю два комплекти листівок: 13 про Закарпаття (зокрема, про 13 регіонів Закарпаття) та 12 про подорожі. Мої листівки можна придбати у "Be Сreative", "Well Dressed", "Кобзарі" та "Львівській майстерні шоколаду".

Ксенія Рибалко, майстриня

– Я закінчила художній інститут і академію мистецтв у Львові. Більше 10 років, ще зі школи, я малюю, створюю альбоми для фотографій, займаюсь хендмейдом та створюю писанки-мотанки. Також маю маленьку студію, де я займаюсь з дітками.

На пасхальному ярмарку представлені мої писанки-мотанки. До речі, їх також можна побачити у Музеї народної архітектури і побуту. Зараз там пасхальна виставка. Роботи можна придбати в інтернет-магазині хендмейду "Скриня".

Ольга Кушнір, майстриня

– Уже більше п’яти років я створюю текстильні іграшки з елементами вишивки хрестиком. На ярмарку представлені різноманітні писанки: з фетру, дерев’яні, розмальовані акриловими фарбами, а також пасхальні віночки у вигляді сердечок, яблучок та з елементами вишивки. Хочу відзначити, що людей на ярмарку відносно небагато. А таких, що розуміють і цінують ручну роботу – ще менше.

Лідія Астахова, дизайнер, художник

– Приблизно півроку тому я почала створювати арт-іграшки, шити їх вручну та розмальовувати акриловими фарбами. На цій виставці представлені мої сови, зайчики, сердечка.

Іванна Павлюк, Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

0 #