Ідеї

Wendi Darling створила календар про найгарніші місцини Закарпаття

19 Березня 2013 5 492

Вас точно не залишать байдужими сценки з календаря «Мандрівка по Закарпаттю», який нещодавно придумала і намалювала Олена Бугренкова (або Wendi Darling).

Для кожного з районів вона вигадала своїх характерних персонажів та прикольні віршики.

Наприклад, для Рахівщини – «Де в трембіту сильно дують, там і бринзов нагодують», для гірськолижного курорту Красія – «Кось на лижах, кось на санках, кось у цуравих топанках», для Берегова – «Бульконить вода із газом, Йоужко-бачі пливе брасом», для Лумшор – «Без сорочки, без гати, будемо ся варити», і для Мукачева – «Легінь в чорній залізяці, учинив си меч із ляці». Хоча все зрозуміло і без перекладу, якщо подивитися на картинку.

Берегово

– Олена, розкажи як прийшла ідея намалювати такий календар?

– Він був розроблений на замовлення для однієї приватної фірми. Планувалося спочатку на кожний місяць намалювати 12 районів Закарпаття, а на обкладинку покласти Ужгород. Однак згодом обкладинка змінилася (так вирішив замовник), з’явилися віршики…

Великий Березний

– Мабуть місяці та події, зображені на картинках також не випадкові?

– Так, ми намагалися, аби вони співпадали. Наприклад, фестиваль бринзи у Рахові відбувається у вересні – відповідно і в нас Рахівський район з бринзою – дев’ятий місяць. Січень – Великий Березний, де катаються на лижах. Лютий – мінеральна вода у Сваляві, березень – парадички та рання капуста у Заріччі на Іршавщині, квітень – Солотвино і сіль, травень – фестиваль вина на Виноградівщині, червень – достигають яфини на Воловеччині. У липні – водоспад Шипіт на Міжгірщині, куди приїздять на фестиваль хіппі. У серпні – лицарський турнір в Мукачівському замку, у вересні вже згадувана мною бринза в Рахові. Нарешті – жовтень – плетені кошари у селі Іза, Хустський район. Листопад – продовження сезону купання в термальному басейні в Берегові, а грудень – час для занурення у казан в Лумшорах. Звісно, далеко не всі закарпатські туристичні родзинки потрапили до цього календарю. Однак, думаю, що для тих, хто у нас вперше, зорієнтуватися на місцевості вже трохи можна…

Рахів

– Кожен твій малюнок «підкріплений» віршиком. Хто автор?

– Конкретного автора нема – це всі мої друзі з Ужгорода. Як отримала замовлення – прийшла до них і сказала: виручайте! Так спільно всі сіли і почали писати, що у голову прийде. Звісно на «закарпатській мові», бо лише так можна передати весь наш колорит.

Лумшори

– Цей календарик десь можна придбати?

– Наразі він вийшов обмеженим накладом для приватної фірми у якості корпоративного подарунку на 2013 рік. Однак всі права на малюнки залишилися у мене, відповідно, був би замовник і календар можна видати ще – вже для всіх охочих його придбати.

Мукачево

Алекс Брут, для Varosh.com.ua

Читайте також про інше творіння Олени у матеріалі: Ужгородська дизайнерка намалювала інтерактивну дитячу казку для IPad.

0 #