Йдеться про ліцензію за спрощеною процедурою на основі ухваленого минулоріч закону №6693 “Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв”.
Ним приватні винороби виводяться з умовно «сірої зони» в абсолютно легальну з точки зору як виробництва, так і продажу вина.
Закон було ухвалено весною 2018 року. Фактична легалізація приватних виноробів почалася з 1 січня 2019 року. Першу ліцензію на Закарпаття незабаром отримає фермерське господарство «Терруар», яке відоме своїм закладом клубного типу «Винний Сад» у Мукачеві.
Щодо факту отримання ліцензії як доконаного станом на сьогодні є певні розбіжності. Так, винний експерт та сомельє з Ужгорода Ольга Тоічкіна повідомила, що “Терруар” вже отримав ліцензію, уточнивши, що всі документи були надіслані вже більше місяця тому.
Водночас, директор Шато Чизай Анатолій Полосков зауважив, що “фермерське господарство “Терруар” надіслало в ДПСУ документи на отримання ліцензії, але в ДПСУ ці документи ще НЕ отримали – конверт десь пилиться на пошті. Згідно норм чинного законодавства ліцензія повинна бути видана протягом 30 днів після отримання повного пакету документів і при умові відсутності помилок в оформленні. За своїм досвідом знаю, що у відділі ліцензування працюють відповідальні люди, і роблять свою работу значно швидше, ніж передбачені 30 днів. Тому, якщо все добре із документами, і якщо цей пакет документів попаде у відділ найближчими днями, то є шанс отримати ліцензію до Виноробного форуму. Але тут багато “але”.
У будь якому випадку виглядає так, що отримання ліцензії наразі є суто технічним питанням.
Як пояснив експерт з туризму Федір Шандор, попри спрощення процедури її отримання згідно з новим законом (раніше потрібно було 140 документів, тепер лише 3 – копія засновницьких документів, документ про оплату ліцензії (780 грн), декларація матеріально-технічного стану), найбільш складний момент у отриманні ліцензії – це пройти всі етапи перевірки.
– Це дуже важливий сигнал і нове дихання для закарпатського виноградарства та виноробства, цього моменту чекали давно, – наголошує Федір Шандор.
Зауважимо, що ліцензування передбачає також жорсткий лабораторний контроль продукції, яка виробляється. Зокрема, суворо забороняється додавання спирту, тобто власник ліцензії не може виробляти ніяких вермутів, кагорів і т.д.
Максимальна потужність малого виробництва з ліцензією 10000 декалітрів (100 000 л).
Тобто законом визначено правовий статус малого виробництва виноробної продукції, суб’єкта господарювання, який здійснює за повним технологічним циклом без додавання спирту виробництво та розлив у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових в об’ємі, що не перевищує 10 000 декалітрів на рік, з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.
Саме це і підтверджує ліцензія.
***ВАЖЛИВО: новина уточнена та доповнена.