Новини

Мукачівська хорова школа хлопчиків та юнаків відсвяткувала 30-річчя з часу заснування

21 Листопада 2013 3 155

16 листопада в Християнському культурному центрі, в Мукачеві відбувся третій, заключний ювілейний концерт з нагоди 30-річчя з часу заснування.

Перший ювілейний концерт відбувся 5 листопада, в Ужгороді, в Закарпатській обласній філармонії, другий –  8 листопада, в Києві, в Національному будинку органної і камерної музики, де колектив Мукачівської хорової школи був нагороджений Почесною відзнакою Національної музичної академії України за видатні досягнення у розвитку національного музичного мистецтва, а Володимир Волонтир – Орденом за видатні досягнення в музичному мистецтві.

Історія Мукачівської хорової школи хлопчиків та юнаків, однієї з перших в Україні, розпочинається з 1983 року, з часу заснування Мукачівського хору хлопчиків – хорової студії, на базі яких в 1989 році створена Мукачівська міська експериментальна хорова школа хлопчиків та юнаків, а в 1991 році – Мукачівська хорова школа хлопчиків та юнаків як державний мистецький навчальний заклад.

Засновник хорової школи і хору хлопчиків та юнаків – Володимир Волонтир, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки композиторів України, лауреат премії ім. Д. Задора, незмінний директор хорової школи і художній керівник хору хлопчиків та юнаків. Хормейстер, керівник молодшого хору з часу заснування школи – Оксана Волонтир. 

Мукачівська хорова школа вже давно відома в Україні і за кордоном як центр дитячого і юнацького хорового мистецтва. Традиційними стали свята хорової музики, хорові фестивалі, майстер-класи, семінари клубу хормейстерів "Лад" дитячих і юнацьких хорових колективів, які проводить хорова школа. В 2009 році хорова школа хлопчиків та юнаків стала лауреатом Закарпатського щорічного рейтингу ЗМІ "Лідер року – 2009" в номінації "культурно-просвітницька діяльність", в 2011 році за підсумками державної атестації "атестована з відзнакою". В листопаді 2013 року колектив хорової школи нагороджений Почесною відзнакою Національної музичної академії України за видатні досягнення у розвитку національного музичного мистецтва, а В.І.Волонтир – "Орденом за видатні досягнення у музичному мистецтві".

Багато випускників хорової школи обрали музику своєю професією, стали диригентами, співаками, композиторами, викладачами музики, священиками різних релігійних конфесій. Але найголовніше, що духовність і спів стали невід’ємною часткою життя всіх, хто навчався і навчається у хоровій школі, співав і співає у хорі хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи.

Хор хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи репрезентував хорове мистецтво України в 19 країнах Європи: Литві, Латвії, Естонії, Росії, Словенії, Словаччині, Чехії, Югославії, Польщі, Угорщині, Німеччині, Австрії, Франції, Бельгії, Італії, Іспанії, Португалії, Голландії, Румунії.

Хор – лауреат обласної мистецької премії ім. Д. Задора (1997 р.), багатьох міжнародних конкурсів і фестивалів, серед яких: міжнародний фестиваль хорів хлопчиків (Солнок, Угорщина, 1990, 1995 рр.), 44 і 46 Європейський молодіжний музичний фестиваль (Нірпельт, Бельгія, 1996, 1998 рр.), міжнародний музичний фестиваль "Gaja-2000" (Португалія, 2000 р.), міжнародний молодіжний музичний фестиваль "Summa Cum Laude" (Відень, Австрія, 2007 р.), ХІ міжнародний фестиваль духовної музики (Будапешт, Угорщина, 2009 р.), ХХХ V ІІ міжнародний конгрес "Pueri Cantores" (Гранада, Іспанія, 2012 р.), ХХІ V міжнародний фестиваль молодіжних оркестрів і хорів "Eurochestries" ( Charente – Maritime , Франція, 2013 р.).

Ювілейний концерт в Мукачеві розпочався відеосюжетом, де з 1990 року по 2013 рік калейдоскопом проходили епізоди з концертів і творчих поїздок хору хлопчиків та юнаків. Це принесло приємні спогади присутнім в залі колишнім випускникам, їхнім батькам та друзям і стало свідченням цікавої і насиченої історії відомого в Україні і далеко за її межами колективу.

Більше ста хористів побували того незабутнього вечору на сцені у переповненій глядацькій залі Християнського культурного центру: від молодшого (керівник Оксана Волонтир, концертмейстер Юнона Бенца) до юнацького і хору хлопчиків та юнаків під орудою Володимира Волонтира (концертмейстер Христина Волонтир).

З привітаннями та нагородами виступили міський голова Мукачева З.З. Лендєл, начальник обласного управління культури Ю.Ф. Глеба, голова президії директорів мистецьких шкіл області Л.Д.Ленарт, представники батьківського комітету хорової школи. Почесними гостями на святі були Генеральний консул Словаччини в Ужгороді пані Янка Бур’янова, директор хорової школи м. Кам`янець-Подільський І.М. Нетеча.

Приємною звісткою в цей день було повідомлення з Києва про присудження композитору Володимиру Волонтиру всеукраїнської премії ім. В. Косенка за хорові твори для дітей та юнацтва.

Завершився вечір величним і урочистим "Многая літ" у виконанні хору хлопчиків та юнаків і колишніх випускників Мукачівської хорової школи.

0 #