Культура

Black Сircle: ілюстрації Андрія Хіра на біблійні історії

23 Вересня 2013 4 515

Фестиваль "Black circle" проходив у селі Шешори на початку липня. Ужгородський художник і дизайнер, що працює та живе у Львові, Андрій Хір поділився з нами своїми враженнями від нього та розповів про свої роботи. Далі пряма мова.

На фестивалі я розпочав працювати над серією робіт, які є ілюстраціями біблійних історій. Об’єднуючим елементом даної серії є спільна гама та композиційна форма. Також я використовую золотий бекграунд. Такий прийом є на багатьох старих розписах на релігійну тематику та біблійних історій зокрема. Я не ставлю за мету будь-які трактовки Біблії. Це лише ілюстрації, що базуються на описах або кавер-версії існуючих творів. На "Блек цирклі" я зробив чотири такі ілюстрації.

"Спокуса"

Спокушена змієм Єва, пробує фрукт з дерева пізнання добра та зла, і дає його Адаму. Існує безліч варіантів розкриття цієї теми. Древо пізнання найбільш часто представляється яблунею, іноді апельсиновим деревом і, навіть, грибом мухомором на фресці ХІІ століття в Англії. Саме цей факт мене найбільше вразив і дана робота є кавером цієї фрески. Ця робота зроблена спільно із Польським художником Otecki.

"Ноєв Ковчег: 150 днів"

Під час потопу патріарх Ной, якому було 600 років побудував за наказом Господа гігантський ковчег та помістив туди по парі всіх тварин. Дощ лив протягом сорока днів. Ковчег плавав ще 150, перш ніж зупинився біля вершини гори Арарат.

"Потоп"

Усвідомивши те, що людство загрузло в гріхах, Бог шкодує, що створив людей. Він вирішує стерти їх з лиця землі, разом з усіма тваринами, поховавши їх у товщах вод. Земля поринула у морок і всі істоти загинули у повені. Розповідь про цей кінець світу зайняла усього кілька рядків, але при цьому надихнула на створення величезної кількості творів.

"Іов"

Іов був порядною, богобоязкою та багатою людиною. Тоді Бог погодився, щоб сатана випробував його. Іов загубив 500 пар рогатого скоту, сім тисяч овець, три тисячі верблюдів, і врешті решт, сімох своїх синів та трьох дочок. Існує фразеологізм "бідний, як Іов". В кінці Іов вкрився з ніг до голови язвами. Він сидів на купі гною, що слугувала йому укриттям, та зішкрібав язви черепком. Іов став об’єктом насмішок, але не відрікся Господа. В християнській традиції насмішки над Іовом передбачають муки Христа. Ця робота зроблена спільно із моїм другом з Коломиї МН.

Інший фестиваль, на якому нам довелось побувати був "Креденц" поблизу Виноградова у Закарпатті. Там я продовжив цикл розпочатий на "Блек цирклі".

"Самсон і філістимляни"

Як тільки Самсон потрапив у полон до філістимлян, у результаті заплутаного конфлікту, розірвав ланцюги, озброївся челюстю нещодавно зарізаного осла, що валялася поблизу і вбив з її допомогою 1000 філістимлян. Пізніше він пішов з піснею "Челюстю ослиною натовп, два натовпи, челюстю ослиною вбив я 1000 чоловік".

"Кари єгипетські"

В покарання за впертість фараона Бог обрушив на Єгипет десять послідовних кар, які я зобразив на даному муралі: вода перетворена у кров, жаби, москіти, ґедзі, падіж худоби, язви, град, сарана, морок та смерть первонароджених.

"Ілія та ворон"

Пророк на ім’я Ілія передбачив прихід засухи та голоду. Щоб уникнути репресій Бог порадив своєму посланцю заховатися у пустелі, де ворон вдень і ввечері приносив йому хліб та м’ясо.

"Каїн і Авель" (зроблено на ГогольFest)

У Адама та Єви було двоє синів. Каїн був землеробом, а Авель пастухом. Кожен приносив у жертву Богу плоди своєї праці. Каїн – урожай, Авель – новонароджених ягнят зі свого стада. Жертви Авеля Бог приймав, а жертви Каїна – ні. Ображений на свого брата, той забив його до смерті.

Ці роботи є початком новго циклу. Маю у планах продовжувати серію далі.

Фото: М. Мельниченко, М. Гавриленко

0 #