Ідеї

Мафія: коли доля секунди вирішує все

21 Березня 2013 4 219

Гра Мафія актуальна от вже майже тридцять років. У далекому 1986 році її вигадав студент факультету психології Московського державного університету Дмитро Давидов.

Кажуть, що саме з Росії гра розповзлася по багатьом країнам: Словаччині, Чехії, Словенії, Угорщині, Польщі, Румунії, Бельгії, Великобританії, Норвегії. Пов’язують це, у тому числі з тим, що Давидов після завершення навчання викладав психологію для іноземних студентів. Перша ж поява гри "Мафія" у США датована 1989 роком.

Менше з історією. В Ужгороді клуб Мафії функціонує вже більше року. Головний його ініціатор та координатор Роман Сарканич розповів, як це відбувається в Україні та Закарпатті, зокрема. А також, якими вміннями повинен володіти гравець.

– Романе, чому Ви обрали саме Мафію, а не якусь іншу інтелектуальну гру?

– До Мафії я потрапив випадково. Коли я дізнався, що є такий клуб, то був впевнений, що ніколи не гратиму. Мені це було зовсім не цікаво.

– Як Ви потрапили до самого клубу, Вас запросили?

– Ні, мені потрібні були люди, які у той момент грали у Мафію і я мусив на них зачекати. Потім пройшов якийсь час і зараз вже я сам займаюся організацією ігор. Також цим зі мною займається постійно ще Олексій Трефілов (нік Треф) та Аня Кукушкіна (нік Кука).

Ми не просто граємо, а й намагаємося поставити це на Закарпатті на професійні рейки. Є федерація інтелектуальної гри Мафія і ми граємо саме по їхнім правилам. Хоча, до федерації ще не входимо.

У мене є друзі, які сьогодні у Празі живуть, вони кажуть, що грають за тими самими правилами, що й ми тут. Я навіть чув, що у Японії суд присяжних обирають саме за цією грою, аби вони розуміли, яким чином можуть брехати підозрювані.

– Що для Вас сьогодні Мафія?

– Це моє хобі. Гра, яка дарує нам гарні емоції, яких нам у житті часом не вистачає. Лише тут можна вишукано обманути людину. Є настільки цікаві ігри, що гравці обговорюють їх ще й на наступний день і через тиждень. Але для того, аби відчути та зрозуміти цю гру, потрібно сісти за ігровий стіл.

– Як часто відбуваються ігри в Ужгороді?

– Два рази на тиждень: у середу у нас грають переважно новачки, а більш досвідчені гравці – у неділю. Новеньким ми усе роз’яснюємо: як грати, які жести використовувати, що вони означають, як можна правильно звертатися до гравця. Це все треба розуміти перш ніж сісти за ігровий стіл.

У нас дуже висока культура поведінки між гравцями: ми не маємо права називати один одного на "ти", звертатися до релігії, політики, битися об заклад. За використання ненормативної лексики ми одразу вилучаємо гравця з-за столу. 

– Ви берете участь у змаганнях з Мафії?

– Останній турнір, на якому ми були проходив у лютому у Хмельницькому. Наступний, на який ми збираємося поїхати – 30-31 березня у Тернополі. У квітні ми хочемо організувати в Ужгороді турнір на 40 чоловік.

Ми робили вже подібне у жовтні. Тоді у нас було представлено шість регіонів західної України, Закарпатська область у тому числі. Багато людей готові просто подорожувати Україною, заради першокласних ігор та для того, аби побачити давніх друзів. Вони отримують задоволення від гри з сильною командою.

– Є постійна команда в Ужгороді?

– Є люди, які вже грають більше року – з самого заснування клубу, чоловік 20, напевно. Плюс багато новеньких завжди з’являється.

– У житті використовуєте "мафіозні штучки"?

– Сам не обманюю, але дуже добре бачу, коли мені кажуть не правду або лише збираються це зробити.

– Де окрім Мафії цьому вчилися?

– Ніде, ми просто граємо. Я колись читав "Язык телодвижений" Алана Піза і навіть намагався застосувати ці знання за гральним столом, але тут воно не працює. Люди, які давно грають, настільки добре володіють собою, що здогадатися майже неможливо, що у них на думці.

– Вікові обмеження у Мафії є?

– Ні. Зараз у нас в клубі прекрасно грає 15-річна школярка. Є й люді за 60, які грають. Головне відчувати гру та мати хист.

– Що потрібно для того, аби навчитися цій грі?

– Головне не боятися висловлювати та відстоювати свою думку.

– Що дає Мафія людині?

– Впевненість у собі. Допомагає людині навчитися мислити логічно і швидко, розпізнавати брехню та добре вибудовувати свої промови. Адже у грі нам виділений лише певний відрізок часу, за який ми маємо висловити свою думку та ще й зробити так, аби нам повірили.

– На цьому клубі поки зупинитесь?

– Ні, на БАМі ми відновили нещодавно ігри. Там ми називаємося «Мафія в стінах університету». І на базі ЗакДУ ще хочемо зробити, аби було два студентські осередки Мафії.

______________________________________

Цікаво:

Мафію використовується для лікування азартних людей від ігрової залежності в Китаї і як засіб перевиховання "складних" підлітків у США. 

За допомогою Мафії до ролі майбутніх присяжних готують японських старшокласників.

Перша сторінка Мафії в Інтернеті з’явилася у 1996 році в Угорщині.

Мафію визнано однією з "50 найбільш історично і культурно істотних ігор, що з’явилися після 1800 року".

______________________________________

Фокус:

Роман Сарканич, 26 років.

За спеціальністю юрист, працює в рекламному бізнесі.

______________________________________

На ігри клубу в Ужгороді можна прийти у середу та неділю о 19:00 у пабі "Кактус". Організаційний внесок учасника за ігровий день становить 5 гривень. 

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua

Фото: Андрій Кирилюк

0 #