Життя

Пласт: все про нову домівку ужгородських скаутів

1 Жовтня 2019 1 633

Просторі кімнати, офіс-кухня і навіть коридор. Ужгородські пластуни з неприхованою гордістю показують гостям свою нову охайну домівку.  Після довгих поневірянь і тимчасових притулків у найрізноманітніших, абсолютно не пристосованих за призначенням приміщеннях, тепер у місцевих представників Національної скаутської організації України – цілих 5 кімнат на другому поверсі офісної будівлі та просторий двір з майданчиком для занять по вулиці 8 Березня, 46.

Це дійсно вагома для нас подія, – розповідає член Ради Ужгородського Пласту Людмила Лівак. – Де ми тільки не були. Як правило, школи по своїх кутках нас прилаштовували, були в бібліотеці, у підсобних приміщеннях і навіть у роздягалці гімназії. Це була катастрофа. Діти незручно почувалися, а нам важливо, щоб вони розкривалися, щоб відчували, що це їхній простір, щоб були щирі і відкриті. Тому домівка – це надзвичайно важливий ресурс. Навіть у недоробленій, поки тривав ремонт, відчувалося, що це своє. Там роїлася купа дітей, ми час від часу зустрічалися,  проводили вже Анріївські вечоринці, всі сходилися і це було надзвичайно класно.

Національна скаутська організація Пласт – це середовище людей, що вміють мріяти, втілюють свої мрії в суспільно корисних проектах, реалізовуючи себе в команді однодумців. В Ужгороді Пласт офіційно існує з 1993 року і на сьогодні об’єднує понад 60 дітей і молодих людей віком від 11 до 18 років. Пластуни мають регулярні сходини (зустрічі), беруть участь у різноманітних культурних, історичних, екологічних, просвітницьких проектах, організовують літні табори та походи, співпрацюють з чеськими колегами.

Головні обов’язки пластуна – бути вірним Богові і Україні. Ми виховуємо в дітях загальнолюдські цінності – любов до ближнього, до людини, гуманність, патріотизм. Патріотизм для нас полягає в доброму громадянстві, у тому, що ми робимо для громади, що ми активні і небайдужі, – каже Людмила Лівак.

046 051 054 062 065 072 073 078 079 083

Усі пластуни живуть за встановленими законами і підпорядковуються власним правилам. Тут переконані, що маленькі речі формують характер людини, тому надають їм важливого значення. Щодня дітям допомагають побачити щось особливе і навчитися новому. Вчать любити природу і дбати про неї, виховують відчуття краси і естетики, закладають вміння самостійно приймати рішення. У 16-17 років пластуни реалізовують проекти соціальної дії. Так поступово у процесі пізнання, роботи в команді у дітей формуються якості комунікації, лідерські навички, що стає в нагоді у дорослому віці. Такі вміння згодом знаходять застосування у бізнесі, владі, соціальній роботі та інших найрізноманітніших галузях життя.

Приміщення, що належить Департаменту міського господарства, для ужгородських пластунів виділила місцева влада за мінімальну оренду – одну гривню на рік. Витрати на організаційні потреби покривають членські внески та спонсорська допомога. Минулого року ужгородський осередок «Пласту» взяв участь у конкурсі громадських ініціатив, виграв його і отримав на реалізацію 270 тис. грн. За ці гроші зробили ремонт у кімнатах, замінили вікна, провели опалення. Тепер займатися тут буде приємно і затишно. У холодну пору проводитимуться творчі та освітні заняття, влітку, як і до цього, пластуни влаштовуватимуть мандрівки та табори на природі.

Дізнатися більше про Пласт та приєднатися до Національної скаутської організації України можна тут.

Лариса Липкань, Varosh
Фото: Карл Смутко

0 #
# нова домівка # пласт # ужгород