Новини

Вивчити мову з носієм: мрія чи реальність?

25 Січня 2018 1 182

Рішучість відкриває двері уяви і дає нам «правильний матеріал», за допомогою якого ми можемо перетворити наші мрії в реальність. Джеймс Вомак

З чого починається мрія, як вона зароджується, звідки бере свої витоки? Відповіді на ці запитання, мабуть, намагався знайти кожен. Цікаво, як працює наш мозок в той час, коли ми мріємо, які центри головного мозку задіяні, які реакції відбуваються в нашому організмі, коли ми переносимось в іншу реальність і починаємо всерйоз розмірковувати про те, що на даний час здається просто недосяжним і нездійсненним. Для когось мрія зародилася ще у дитинстві, для декого – в іншій країні під час подорожі, ще для когось поштовхом став перегляд сильного кінофільму, прочитання улюбленої книги, прослуховування музики відомих виконавців; є й такі, кого мріяти змусили непрості обставини в житті. Так, чи інакше, мріям завжди передували сильні почуття, переживання, роздуми, чи емоції. Всі ми різні й не дивно, що мрії наші особливі. Їх, як думок та людей, мільярди у всьому світі. Це своєрідна галактика, досі незвіданий всесвіт. І якщо одні часто озвучують в голос про те, що мріють, інші – сокровенно бережуть свою «чудернацьку таємницю» й до кінця свого віку про неї лиш тихенько згадують з невимушеною посмішкою і трепетом в душі.

Мрії бувають великі й маленькі, дитячі й дорослі, з більшою або меншою вірогідністю здійснення. Наведемо приклади найпоширеніших: припинити війни у всьому світі, винайти ліки від раку, знайти всім осиротілим дітям родину, забезпечити усе населення Землі необхідною кількістю їжі та питної води, позбутися бідності, «вилікувати» нашу планету. Є й інші: розвідати космос, об’їхати по екватору всю Земну кулю, податися з експедицією в Антарктиду, підкорити всі вершини світу (в прямому сенсі цього слова). А хтось, просто мріє про новий будинок, машину, новенький  іPhone, чи вивчити мову з носієм. Як бачимо, мрії бувають глобального, соціального, індивідуального та матеріального характеру. Для здійснення перших необхідно скласти докупи старання усіх народів світу, для здійснення соціальних – прийдеться добряче попрацювати в тих, чи інших соціумах, з індивідуальними – все зрозуміло. Тільки власна настирливість, наполегливість і віра в себе допоможуть втілити мрію, хоча підтримка рідних і коханої людини у всіх випадках відіграє важливу роль. З так званими «матеріальними мріями», здавалося б, найпростіше.

Давайте, спробуємо детальніше розібрати одну з них: вивчити мову з носієм. Водночас з’ясуємо наскільки вона близька до реальності. Про важливість вивчення іноземної знають усі: це перш за все необхідність, потреба сьогодення, а також нові можливості та перспективи. І здавалося б, в сучасному світі немає людини, котра б не вчила або, як мінімум, не намагалася вивчити іноземну мову. З однієї сторони різноманітність способів, методів та матеріалів, якими заповнені Інтернет простори тішать, з іншої – заводять в глухий кут. Адже доволі часто просто не можливо зорієнтуватись і вибрати з-поміж такої кількості запропонованого. Багато часу затрачається лишень на «біганину» з одного сайту на інший, на пошук «чогось особливого», що підійде саме вам, хочеться спробувати «всього по трішечки», однак подібний підхід не завжди буває ефективним.

Подивимося на ситуацію з іншого боку. Якщо ви бажаєте навчитись малювати, ви звертаєтесь до художника; якщо опанувати гру на музичному інструменті – до музиканта; якщо хоче навчитись співати – до вокаліста; водити машину – до інструктора. Звісно, ви можете і самотужки здобувати певні знання і старатись їх застосовувати на практиці, однак, в такому випадку успіх не гарантовано. Адже, якби це все зухвало не звучало, але у випадку роботи зі спеціалістом, відповідальність за ваш успіх ділиться порівну й також лягає на його плечі.

Подібна ситуація і з вивченням іноземної мови. Чи замислювались ви коли-небудь, як дітям, де в сім’ях розмовляють декількома мовами вдається так легко ними «оперувати».

Нещодавно довелося бути свідком неординарної ситуації: в сім’ї японки та англійця 7-річна дитина з легкістю переходила, то на одну мову, то на іншу, при цьому дівчинка ще й спілкується французькою, адже живе пара у Франції, там і народилась дитина, там вона й відвідувала спочатку дитячий садок, а потім школу. Звісно, труднощі виникають. І часто у білінгвів проскакують одні слова замість інших, виникає плутанина й іноді потрібен час, щоб, здавалось, згадати елементарне слово. Науковці довгий час досліджували й надалі продовжують працювати над питанням вивчення дітьми одразу декількох мов у родині. Проте, більшість з них, все ж таки схиляється до думки, що такий метод є найефективнішим, і в дорослому віці, коли мозок дитини зможе обробляти більші об’єми інформації, вона зможе вільно володіти двома, трьома, а подекуди навіть і чотирма мовами. Все залежить від обставин і мовного середовища, в якому зростає дитина. Хоча, шлях цей непростий і лише одиниці на нього відважуються.

Щоб прийти до своєї мети (а для когось, можливо, і мрії) необхідні перш за все рішучість, незламність, вміння не зупинятися на досягнутому, та найважливіше – перебороти себе, зіткнувшись з труднощами.

Отже для того, щоб навчитись малювати потрібно зіпсувати не одне полотно на мольберті, щоб грати – не раз розладнати інструмент, щоб співати – зірвати голос, щоб водити авто – «зловити» не одну яму, або ще гірше – поставити кілька «пам’ятних» подряпин на авто. Проте, у всіх перелічених випадках необхідно продовжувати: малювати, грати, співати й водити машину кожного дня. До речі, для декого прагнення виконати щось із переліченого вище, також колись було мрією.

Те саме стосується й мови. Якщо ви хочете вивчити мову – потрібно нею розмовляти і бажано з носієм (пам’ятаєте дівчинку з мультинаціональної сім’ї). Переймати досвід спілкування краще від людини, для кого мова, яку ви вивчаєте є рідною. В такий спосіб ви зможете швидше звикнути до особливого звучання іноземної мови. Носій зможе краще, як ніхто інший, пояснити певні фразеологізми й сталі вирази, й розмовляти ви будете «живою» мовою, а не тією, що зустрічається лише в книжках.

І якщо на даному етапі, вивчення мови – це радше мрія для вас, а не мета: не обмежуйте себе, виходьте за рамки встановленого і звичного, думайте масштабно. Адже не обов’язково вивчати англійську чи німецьку, як усі. Оберіть швецьку, арабську, індонезійську, корейську чи китайську. І повірте, ваша уява, нове бачення швидко знайдуть їм застосування, а можливо, стануть підґрунтям виникнення, чи народження нової мрії! Зрештою, саме мрії, змушують нас іти вперед, наполегливо й завзято працювати і змінювати світ на краще!

Нехай ваша рішучість приведе вас на Лінгостан. Ви вже наблизились до мрії – тепер справа за вами! Лишилось її реалізувати – втілити у свою реальність!

На правах реклами

0 #