Культура

Ніч музеїв: нова подія в Ужгороді

16 Травня 2016 1 883

Уночі все сприймається дещо інакше: більш загадково та таємничо. Ніч із 21 на 22 травня в Ужгороді стане справжнім культурним відкриттям для жителів і гостей міста.

Наступної суботи стартує акція "Ніч музеїв", мета якої – показати інший бік культурної спадщини Закарпаття. До заходу долучились Закарпатський музей народної архітектури та побуту, Закарпатський обласний музей ім. Й. Бокшая, Закарпатський краєзнавчий музей, ILKO Gallery та Кафе-музей "Під замком". П’ять локацій будуть працювати у незвичному для себе режимі та запропонують відвідувачам унікальні експозиції і перформанси. Вхід на усі події вільний.

За словами координатора цього проекту Вікторії Гербут, акція вперше централізовано відбувається в Ужгороді. Кожен із музеїв є абсолютно самостійним і свою програму готує власними силами.


Закарпатський краєзнавчий музей долучається до акції "Ніч музеїв" уже вдруге. Основна мета – показати музейні предмети, те культурне надбання, що входять до Національного музейного фонду України, які стосуються Закарпатської області. Родзинкою "Ночі…" стане демонстрація "Королевського Євангелія" 1401 року, що досі було приховане від очей відвідувачів, та його факсимільне видання. Фоном, для створення відповідної атмосфери, буде грати музика Середньовіччя. Проти ночі відкриються зали природи у супроводі звуків нічних тварин. Додатково гості зможуть відвідати міжнародну фотовиставку з м. Мішкольц, що в Угорщині. Двері Краєзнавчого музею для всіх охочих будуть відкриті з 21:00 до 00:00.


Закарпатський музей народної архітектури та побуту розповість про внутрішнє життя музеїв, яке є завданням європейських аналогів свята. Мотивацією до участі стала можливість показати нестандартний спосіб роботи музею і розгорнути його в іншому ракурсі із гуманістичною місією. Це абсолютно неакадемічний формат. Захід розпочнеться із вечірньої служби у Шелестівській церкві Архангела Михаїла XV. Уже за годину відбудуться "Вичурки в старому селі" у виконанні народних вокальних ансамблів. Абсолютно унікальним стане показ 11 пар у національному вбранні: долинян, бойків, лемків, гуцулів тощо. Унікальною стане нагода подивитись український документальний фільм "Жива Ватра", що розповідає про життя вівчарів Карпат. Стрічка отримала нагороди в Канаді та США, стала учасником світових фестивалів. Потрапити на вечірнє відкриття музею можна з 19:00 до 23:00.



Закарпатський обласний музей ім. Й. Бокшая долучається до акції спеціально задля тої людини, що у ХХІ столітті є заклопотаною, але хоче насолодитись тими цінностями, що її оточують. До уваги гостей пропонується ретроспективна виставка творів легендарного закарпатського живописця Адальберта Ерделі. Охочі зможуть відвідати унікальну фотовиставку в рамках днів японської культури в Ужгороді. Додатково, у камерному дворику музею відбудеться концерт. Музей працюватиме з 21:00 до 23:00.


ILKO Gallery підтримує акцію ще з 2014 року. Тоді до заходу готувались декілька годин. Із кожним новим роком розмах запланованих перформансів зростає: якщо минулого разу галерея працювала до третьої ночі, то наразі двері будуть відкриті до останнього відвідувача. У залах відбудеться презентація книжки Вікторії Амеліної та зустріч із фотографом з Данської школи фотожурналістики Сергієм Полежакою. Організатори спланували масштабну музичну частину, яка представлена гуртами Tango Tempo, Johny Rides та класикою. Години роботи ILKO Gallery: з 22:00 і до останнього гостя.


Кафе-музей "Під замком", що працює з 1988 року є відображенням історії формування сучасного Ужгорода. Під час акції ціни будуть знижені, а гості зможуть насолодитися приємною культурною атмосферою ночі. Власник кафе-музею Юрій Руснак зізнається: "Ми хочемо відтворити ремарківський час, коли люди ходять по кабакам, п’ють пиво, вино та спілкуються". Кожен зможе зіграти на старинному фортепіано. Справжнім подарунком стане демонстрація старого кіно на плівковому проекторі. Заклад працюватиме з 12:00 і до самого ранку.


За словами начальника управління культури Обласної державної адміністрації Вікторії Фролової, кожен із керівників акції вже якоюсь мірою був частиною подібного заходу: якщо не в Ужгороді, то в іншому місті чи країні. І це чудово, бо є, що показати та спробувати.


Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми між редакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту "MyMedia".


Марія Стрельцова, Varosh

0 #