Культура

Дайте спокій Народній: 5 об’єктів Ужгорода, які потребують нагальної реконструкції

1 Жовтня 2013 6 581

Обласний центр Закарпаття, який днями гучно та зі скандалом відзначив свою 1120 річницю привернув увагу топових національних видань.

На жаль, не феєричні святкові заходи чи сучасні місто-орієнтовані ініціативи міської влади зацікавили всеукраїнські ЗМІ, а конфлікт городян та влади, що розгорнувся навколо реалізації суперечливого проекту реконструкції площі Народної. Одним з вагомих аргументів "проти" є те, що саме площа перед будівлею обласної адміністрації є найбільш впорядкованою з-поміж усіх площ Ужгорода.

Фахівців та громаду непокоїть, зокрема, й хаотичність та алогічність рішень, які приймаються владою.

– У міста немає генерального плану, не існує жодної стратегії розвитку, тому технологія прийняття життєво-важливих для Ужгорода рішень, власне як і технологія їх реалізації наводять жах – це методи первісно-общинного ладу, а не сучасного суспільства. Стихійний благоустрій від влади жахає фахівців з містобудування, адже тут потрібен комплексний та обдуманий підхід. Коли ми бачимо, якими матеріалами виконуються роботи, якою технікою та якими спеціалістами – стає страшно. На жаль, навіть проводячи облаштування найбільш цінних для міста об’єктів, ніхто не дбає про нагляд інженерів, фахівців чи бодай прорабів – тому, будь-який, навіть геніальний проект реконструкції будь-чого, навряд чи з таким підходом буде грамотно реалізований, – вважає архітектор Ігор Броді.

Спираючись на думку містян, журналістів та фахівців з містобудування ми підготували добірку з п’яти міських об’єктів, які на відміну від головної адміністративної площі краю, справді перебувають у жалюгідному стані та потребують негайної реставрації та благоустрою.


№ 1. Площа Шандора Петефі


Віднедавна частково пішохідна, однак безумовно, потребує реконструкції – заміни розбитої бруківки, відновлення клумб, газонів та ремонту тротуарів.


№ 2. Площа Корятовича


Кінцева зупинка найпопулярніших маршруток, де перемішалися автомобілі та пішоходи. Тут і стоянка таксі, і купи сміття навколо контейнерів, і розбиті вщент тротуари, відкриті каналізаційні люки та занедбана клумба по центру.


№ 3. Сквер за будівлею ОДА


Позаду головної адміністративної будівлі області знаходиться занедбаний сквер, в якому віднедавна встановлений дитячий майданчик. Рештки закинутих радянських клумб, в яких вже багато років не було квітів, витоптані газони та купи сміття – все, що наразі може запропонувати сквер відвідувачам.


№ 4. Площа Кирила та Мефодія


Перша міська площа, яку бачать гості Ужгорода, що приїздять поїздом чи автобусом. Величезна територія, що перебуває в абсолютному занепаді, єдиний "благоустрій", який торкнувся її за останнє десятиліття – це кіоски та зовнішня реклама.


№ 5. Площа біля обласного Драмтеатру


Фантом колишнього фонтану з іржавими трубами нині нагадує зону відчуження у Чорнобилі та є не найкращим антуражем для культурно-мистецької інституції.


Архітектори та небайдужі городяни сходяться на думці, що починати будь-які зміни та перетворення міського простору варто з чіткої стратегії, розробленої фахівцями з містобудування, натомість хаотичні кроки призводитимуть до нераціонального використання коштів, низького ККД та невдоволення городян.

Varosh

Фото: Mok

0 #