Ідеї

Most Fest: фестиваль нового формату в Ужгороді

19 Серпня 2015 4 772

Наступного тижня на "Скалці" відбудеться триденний фестиваль Most Fest. Його організатор Василь Крайняй розповів нам навіщо Ужгороду саме цей фест і що нового він пропонує відвідувачам. Далі – пряма мова.


Про фестиваль


У мене давно визріла ідея зробити якісний фестиваль в Ужгороді. Я народився у цьому місті, але довгий час жив у Києві. Там ми з дружиною ходили на "Фестиваль вуличної їжі", "Черничные ночи", "Три дні в Саду". Ми зрозуміли наскільки те, що відбувається в Ужгороді не відповідає його європейськими цінностям. Дивно, що з року в рік – одне й те саме з жахливими смугастими наметами.

Свого часу я організовував "Сакура Фест". Щопрада тоді вдалося досягти 20-30% із запланованого, з ряду причин. Але ідея подібного фестивалю досі жива, вона необхідна місту. Подивитися на цвітіння сакури приїжджають десятки тисяч людей. Чому б не зробити глобальний фестиваль? Натомість тепер все що завгодно називають "Сакура Фест", будь-які змагання з підтягувань. Соромно дивитися на те, що пропонують гостям Ужгорода.

Я шкодую, що не потрапив на Wild Wild Fest. Чув про нього найпозитивніші відгуки. Очевидно, це була перша ластівка нормального фестивального життя. Враховуючи, що тепер туристичний бум на Закарпатті, треба докласти максимум зусиль, щоб він не закінчився, щоб люди знали: сюди варто їхати за якісними розвагами і задоволенням.

Most Fest – це триденний мультиформатний фестиваль. Ми не винаходимо велосипед. Ми запрошуємо до участі усіх тих, хто вже є флагманом у своєму напрямку роботи в Ужгороді, на Закарпатті та Україні. Хочемо зібрати в одному місці все найкраще.


Чого очікувати


Для гостей Most Fest буде музика, відео, спорт, вулична їжа й найрізноманітніші розваги. Окрему увагу приділяємо дітям. Плануємо для них на танцполі, який не використовуватиметься в денний час, влаштовувати майстер-класи і концерт класичної музики.

Якщо трохи детальніше, то все виглядатиме наступним чином.

Музика. Починаємо перший фестиваль зі своїх рідних, закарпатських музикантів. Першого дня гратиме Chicarrones, другого – UTC. Також привеземо з Вінниці чудову дівчину і резидентку клубу SkyRoom – San Ia. Вона має порадувати усіх шанувальників гарного хауса й техно. Окрім цього – денна пінна дискотека та класична музика для малечі.

Плануємо покази кіно разом з Олексієм Уманським. А на головному танцполі презентуємо незвичний для Ужгорода формат – замість світломузики демонструватиметься відео на спеціальних носіях. Але поки не хочу розкривати усіх сюрпризів щодо відео.

Спорт – пляжний волейбол, фрізбі, слеклайн (ходіння по натягнутій стропі). Ми також ведемо переговори з альпіністами: хочемо, щоб учасники фестивалю могли пронестися над річкою. Якщо будуть альпіністи, можна буде полазити по мотузках.

Що стосується вуличної їжі. Ніякого шашлика і бограча. Будуть чорні бургери та веганська кухня. До нас можна прийти й запропонувати свою продукцію, а ми вже прийматимемо рішення чи нас задовольняє пропозиція. Але якщо хтось хоче приєднатися, то має розуміти, що його продукт має бути цікавим, з незвичним смаком, подачею та оформленням.


Про місце


Проходитиме фестиваль на "Скалці" (санаторій-профілакторій Ужгородського національного університету в селі Кам’яниця). Там є міст через річку. От за ним все і відбуватиметься. Минулого року там чудово пройшов арт-фестиваль "Креденц". Цього року його відмінили, а ми вирішили, що "свято место пусто не бывает".

До того ж це потенційно сильне місце для проведення фестивалів. Там величезна територія, природня перепона – ріка. Схоже на Sziget. Так, чому б нам не зробити свій Sziget Festival, для тих, для кого угорський далеко і дорого?

Most Fest буде цілодобовим. Ми запрошуємо гостей приїжджати у п’ятницю зранку. Офіційне відкриття відбудеться о 16:00. Тому до цього часу можна встановити намет у спеціально облаштованих для цього місцях. Ми організовуємо водопостачання і вирішуємо питання туалетів.


Для кого Most Fest


Відвідувачі нашого фестивалю – це люди молоді духом, які люблять нове і сучасне, і не люблять смугасті намети і шашлики, що заполонили усі місцеві фестивалі.

Ми сподіваємося побачити на Most Fest аудиторію, яка приїжджала минулого року на "Креденц". Звісно, сподіваємося, що прийдуть не тільки ужгородці та закарпатці. Наприклад, вже знаємо, що є охочі з Вінниці. А поки ми орієнтуємося на те, щоб якісно зробити заплановане.

Вважатиму фестиваль успішним, якщо 500 осіб поставлять намети і протягом усіх трьох днів перебуватимуть на його території.

Most Fest – не одноразовий. Ми хочемо спробувати залучити усі сили добра для того, щоб постійно робити в Ужгороді якісні фестивалі. Це те місто, яке вимагає своїх локальних подій, не обов’язково з масштабним розмахом чи суперзірками. Думаю, їх можна і треба робити. А якщо піднапружитися, то можна знайти людей і проводити з ними фестивалі хоч кожен місяць.

Володимир Волощук, Varosh

0 #