Ідеї

Betyar Grill: креативний food-відеоблог про Бетяра й автентичну закарпатську кухню

22 Травня 2018 4 026

В Ужгороді з'явився Бетяр, котрий популяризує справжню закарпатську кухню. Це колоритний герой нового художнього відеопроекту "Betyar Grill". Реалізовують ідею фотограф Едгар Петі й відеооператор Олександр Маріаш. Вони створюють соковиті історії про традиційні місцеві страви.

Едгар страшенно любить і вміє готувати м’ясні смаколики, професійно займається food-фотографією, а ще він є учасником спільноти “Cimborák Ungvár”, яка влаштовує в Ужгороді гастрономічні події з благодійною складовою. Чоловік давно хотів розпочати незвичний проект, який розкриватиме секрети закарпатської кухні. Тим паче, в області, країні і навіть за кордоном бракує нестандартних рішень на тему промоції кулінарії. Він не прагнув банальних відеорецептів, а мріяв про щось нетривіальне. Едгар познайомився з Олександром, засновником “Just in time production”. Він також працює і у food-напрямку – знімає комерційні відео для рестораторів, закладів і смачних брендів. Схожі погляди на творчість і створили цю колаборацію, відтак відеопроект “Betyár Grill”.


Персонаж. Суворий бетяр


Почнемо з героя. Хто він? Бетяр – це угорський розбійник на кшталт Робіна Гуда, його образ близький до наших козаків і опришків. Але цей Бетяр (Едгар Петі) є вправним кулінаром і порядним газдою.

“Я той Бетяр, котрий вміє готувати”, – підкреслює Едгар.

Він має постійні атрибути зовнішнього іміджу: калап з пером і стрічкою з угорською символікою, сорочку з угорським орнаментом, яку вишила хрестиком муза Бетяра, а також колекційний ніж. Ніж є кованим, з авторською сталлю і зроблений спеціально на замовлення.

“З точки зору зйомок я запропонував Едгару зробити Бетяра повноцінним персонажем. У деяких рухах він є різким, наприклад, не чистить печериці, а рубає їх і кидає у пательню, він не показує сіль, а просто її жбурляє. Він з силою кидає м’ясо у миску. Ці деталі показують його образ. Деякі дії є гіперболізованими, аби максимально передати характер”, – розповідає Сашко Маріаш.


Локація. Природа


Наразі Бетяр куховарить виключно на відкритому повітрі, тим паче, найсмачніші страви – приготовані на вогнищі. Питання простору було надто важливим, адже він мав бути природним і органічно виглядати у кадрі.

“Було дуже нагальне питання місця зйомок. Я не міг уявити, де в Ужгороді це можна робити. Не хотілося, аби це була територія зі штучними туями. Хотілося дерев’яний будиночок, озерце, струмок”, – каже Едгар.

Ідеальна місцина знайшлася – ландшафтний центр “Зелені янголи” в Оноківцях. Тут і хатинка, і озерце, і дров можна нарубати, навколо бігає худібка, яка також знімається у фільмі, а все це – в антуражі гірських краєвидів.


Сюжет. Як у житті


Який сюжет і сценарій? Щоразу це зйомка нової страви, все відбувається максимально натуралістично. Є певний постійний формат. Відео починається з прологу: у ньому ви бачите схід сонця, чуєте плюскіт озерця і шелест трави, спостерігаєте за гусками, які кудись поспішають, чорного котика, який вмивається. Відтак саме природа дарує картинку і мелодію. Виглядає автентично і по-справжньому. Далі бачимо, як герой одягає калап і фартух, рубає дрова, розкладає вогнище, чистить і шинкує продукти і виконує усі процеси приготування. Жодних заготовок нема, кухар поступово переходить від одного етапу до іншого, на наших очах змінюються форми й кольори продуктів, з’являються нові композиції, а неймовірні аромати намагаються просочитися крізь об’єктив. Наприкінці газда частує своїх помічників. Це дуже неквапливе й навіть дещо медитативне відео, у цій неспішності якраз і родзинка.

“Я запропонував, аби кожен випуск мав певні спільні ознаки, аби структура була пізнаваною та легко сприймалася”, – пояснює відеооператор.


Звуки. Природа й кухня


Музичний супровід у відеоблозі створюють птахи, худоба, дерева, квіти, вода, вогонь і кухня.

“Для чого ці сцени і звуки природи на початку? Для того, аби продемонструвати, де перебуває наш герой у цей момент. Він не може просто з’явитися у кадрі, ми маємо показати глядачу атмосферу, пролог, – каже Олександр. – Під час зйомки я підказую Едгару, як краще для кадру, деякі епізоди репетируємо, аби створити і звуки кухні”.


Логістика


Кожен знімальний процес починається зі сходом сонця, а завершується із заходом. Перед тим також роботи вдосталь: продукти підібрати, інвентар спакувати, а ще продумати технічні моменти.

“Я суворий оператор, тому вимагаю від Едгара текстівку рецепту, сценарій, аби я міг зробити розкадрування. Зйомка є тривалою і неквапливою, але у ході треба осмислювати багато нюансів. Тому необхідно мати попередній сценарій, аби полегшити собі технічні процеси”, – акцентує оператор.


Страви від Бетяра. Правдивий бограч і закарпатський бургер


А тепер розповімо про головне – що уже наготував Бетяр. Перший сюжет присвячений бограчу.

“Може, це десь попсово – бограч-гуляш. А з іншого боку, його знають в Україні, та й Закарпаття – це бограч. Тому вирішили почати з нього і показати, як все ж його треба готувати, як він має виглядати. Це не червоненький супчик, це густий гуляш”, – наголошує Едгар.

Усе в бограчі – натуральне, жодних згущувачів, зі спецій тільки – сіль, перець, паприка, мелений кмин, а з головних інгредієнтів – відбірне м’ясо, ідеальні копченості.

Наступний ролик – про закарпатський бургер! Едгар дуже любить бургери, часто готує їх у компаніях, а у нових містах завжди першочергово куштує цю страву, адже за нею можна скласти думку про заклад. А яким є бургер від Бетяра? З двома котлетами з фаршу з кабанятини, між ними – печериці з цибулею і сир “Чедер”, на верхній котлеті – бринза й свіжі овочі. І все це разом опиняється у хлібині. Едгар приготував півторакілограмовий бургер!

“Закарпатський бургер – по-перше, гострий, у ньому також обов’язково мають бути бринза і копчене сало. Соус зробив на основі домашнього майонезу, болгарського перцю і гірчиці”, – додає автор рецепту.


Майбутні смачні серії. Пьоркьолт і голаслий


Проект тільки починається, уже є плани наступних історій – Бетяр відкриє таємницю пьоркьолту і голаслий. Едгар каже, що нині багато страв є зовсім іншими, ніж, наприклад, 100 років тому. А він хоче повернутися до витоків традиційної рецептури. Ось, пьоркьолт – страва з яловичини, а голаслий – угорський густий суп із трьох видів риби.

“Голаслий – це угорська “уха”, яка готується щонайменше шість годин. Якщо є досвід, то можна і за шість годин встигнути. Страва дуже складна, для неї треба щонайменше три види риби – короп, сом, форель. Це густий насичений суп, але його густота складно досягається – кількагодинним варінням, проціджуванням, варінням, проціджуванням”, – акцентує Едгар Петі.

Найбільше Бетяр працюватиме з м’ясом, птицею, планує щось із зайця зробити. Але не м’ясом єдиним, можна поекспериментувати з галушками з бринзою й салом і гомбовцями на вогні.

Щодо технічних планів, то відеооператор припускає, що будуть зйомки і в приміщенні, але треба його знайти.

“У цій локації неодмінно має бути старовинний годинник, який передаватиме звуки. І загалом цікаво, як це буде у приміщенні, бо там можна погратися зі світлом, силуетами, напівтінями”, – додає Олександр Маріаш.

Незабаром будуть зйомки ще двох серій, після чого креативний дует організує смачну презентацію проекту. Ця справа – для душі, але одного ентузіазму надовго не вистачить. До прикладу, для першої серії знадобилося близько 3 тисяч гривень, а собівартість продуктів бургеру – 500 гривень. Однак Бетяр готовий до розвитку і партнерської співпраці, аби й далі творчо популяризувати справжню закарпатську кухню.

Евеліна Гурницька, Varosh

Фото Betyár Grill

Автори проекту вдячні господарям “Зелені янголи” – Ярославу та Андріані Недолуженкам за надану локацію

0 #