Культура

Волонтери з 5 країн світу приїхали досліджувати культуру Ужгорода

3 Березня 2014 4 505

Гості з Мексики, Китаю, Єгипту, Індонезії та Бразилії приїхали до Закарпаття наприкінці січня на запрошення міжнародної молодіжної організації AIESEC.

"Explore Uzhhorod" – це один із соціальних проектів від організації AIESEC, що займається міжнародним обміном студентів. Він спрямований на популяризацію нашого міста за кордоном. У свою чергу іноземні гості привозять до нас шматочок своєї культури, якою охоче діляться на різних зустрічах та вечірках, які організовує AIESEC.

Волонтери увесь час працюють з молоддю. Хтось навчає мові студентів, дехто – працює з дітьми у школах, допомагає визначити майбутню професію. До слова, за усі ці роки за програмою до Ужгорода приїхало понад сто волонтерів.

Ми розпитали у них про те, що вони думають про Україну і яке враження справив на них Ужгород. І наостанок, жартома проекзаменували на знання закарпатської.


Хала, 18 років, Єгипет


– Подорож до України – абсолютно новий досвід для мене. Це зовсім інша країна, культура, мова, ніж та, яку я знала досі. Тому я була сповнена емоцій перед поїздкою, навіть знаючи про Україну досить мало. Коли я приїхала до вашої країни, то побачила її навіть кращою, ніж уявляла. Тут дуже багато гарних місць, цікавої архітектури та культур.

Я рада, що потрапила в Україну саме у цей час – коли триває революція. Кілька місяців тому у нас було щось схоже. Люди у пошуках свободи по всьому світу. Я вважаю, що це дуже добре.

Я була лише у кількох містах в Україні: в Ужгороді, Льовові та Мукачеві. Це гарні міста з прекрасною архітектурою. Думаю, ми усі погодимося, що Ужгород – чудове місто. Воно тихе, наповнене спокоєм. Тут живуть добрі люди з чудовим почуттям гумору.


Альфредо, 24 роки, Мексика


– Я був дуже схвильований перед поїздкою до України, бо у мене не було чіткого уявлення про вашу країну. Коли думаєш про Європу, то одразу спадають на думку популярні міста: Париж, Амстердам, Відень чи Прага. Але мені хотілося дізнатися більше про ту частину Європи, яка є не дуже відкритою та популярною.

Коли я приїхав до України, то зрозумів, що у нас з вами багато спільного. Звісно, не йдеться про природу чи краєвиди, бо вони різні. Мексика – жарка країна, Україна – холодніша. Утім, деякі традиції та свята у вас з нами дуже схожі.

Для мене важливим пунктом була їжа. Я думав, що різниця між мексиканською та українською кухнею буде разючою. Але борщ мені, наприклад, дуже сподобався. Без м’яса – навіть більше. Також я полюбив угорські страви на Закарпатті. Боргач, який подають у хлібі – просто суперовий. Я вже розповів про цю страву друзям у Мексиці. Вони кажуть, що і у нас є щось схоже, але я ніколи такого не куштував.


Латіфа, 18 років, Індонезія


– Це моя перша подорож до Європи. Мені дуже подобається Україна, особливо архітектура. Люди тут дружні, чуйні.

Коли я їхала у потязі, мені допомагали з речами. Тож сьогодні мої улюблені країни – це Індонезія та Україна. (посміхається)


Ерік, 24 роки, Шанхай


– Я народився в Китаї, у Шанхаї, а зараз навчаюся на магістерській програмі в Австралії.

Досі я нічого не знав про Східну Європу, її історію та культуру. Тим паче, про Україну. Але в Астралії у мене є подруга з України, яка перед поїздою розповіла мені трохи про вашу історію, народ. І я був вражений. Перше, що я зрозумів, коли приїхав, це те, що люди тут надзвичайно дружні. Навіть, коли я вийшов з аеропорту багато хто намагався мені допомогти, навіть не розмовляючи англійською мовою.

Перед тим, як приїхати до Ужгорода, я провів день у Києві і бачив людей, що у самому центрі революції. Вони дуже патріотично налаштовані і борються за свої права. Я був і на Майдані Незалежності, і перед владними будівлями. Вважаю, що це право українського народу – висловити свою думку.

Думаю, що Ужгород – дуже гарне місто. Воно значно відрізняється від того, де я жив раніше. Люди тут ближчі один до одного і дуже дружні. Я вдячний і локальному AIESEC за те, що вони допомагають нам інтегруватися у нове середовище. Ми отримуємо тут дуже хороший життєвий досвід.


Фернанда, 31 рік, Бразилія


– Я завжди хотіла дізнатися більше про Україну, тому що звідси мої прабабуся та прадідусь. Загалом мені дуже подобається Європа і ваша країна. Хочеться відзначити архітектуру, поведінку людей, їхню освіченість, доброту.

Я люблю маленькі міста. Тому перед Києвом я б надала перевагу Ужгороду.



Росана Бісьмак, Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

Відео: Андрій Кирилюк, монтаж: Ігор Резнік

0 #