Life

Mokasol Caffe: нова якість кави у старовинному Ужгороді

28 Січня 2016 8 588

Здійсніть мандрівку у часі, у 1807—1892 роки, й опиніться у стінах однієї з найстаріших будівель Ужгорода — першої ратуші. А тепер уявіть сучасну площу Жупанатську, огорнуту ніжним ароматом із затишної кухні, де на ваших очах вариться улюблена кава. Відчуйте насолоду від справді якісної кави, яку раніше ви ще не куштували. Так, Ужгород відкрив нову локацію, де історичне минуле синтезується із сучасною креативністю і кавою високої якості.


Атмосфера кухні, еко і lounge


На площі Жупанатській ви бачите невеличкий білий будиночок у скандинавському дусі із лаконічною вивіскою-назвою "Mokasol Caffè". Тут дві зали, і в кожній зовсім інша атмосфера. Перша кімната — це колористика "еко", коли поєднуються білий із салатовим у світлому просторі, де багато денного світла. Дизайнерські дерев’яні меблі ручної роботи також білі, на столиках — вазони, особливо приємно кавувати у м’якому куточку для компанії біля величезного вікна, звідки відкривається вигляд на старий Ужгород. Робоча зона, бар-стійка оформлена у справжню кухню, відтак гості можуть спостерігати за всіма тонкощами приготування кавових напоїв. Наразі витриманий інтер’єр першої зали декорований новорічними деталями, а в іншу пору року дизайн може змінюватися, завдяки сезонним родзинкам. А ще у першій залі ви можете побачити красиву кавову дошку з графічними ілюстраціями 38 видів кавових напоїв — усі тут готують. 

Друга зала — це вже зовсім інша аура. Тут уже більше романтичного настрою у дусі "lounge". Також акценти на дереві, м’які дивани, гра світла, гаму барв створюють малиновий та бірюзовий, на стінах нанесені кавові дерева, а одна з унікальних родзинок — це кавова інформаційна стіна, такої в Ужгороді ще не було. Просвітницька стіна — це кавовий тест і багато важливої інформації про якісну каву, що необхідно знати кожному поціновувачу цього напою.


38 кавових напоїв


Душевність закладу нагадує про Скандинавію та Італію, а назва "Mokasol Caffè", до слова, походить від італійського бренду, який отримав визнання у світі. Його історія почалася у 1950 році у містечку Брешія, у північній Італії.

Обсмажування зерна контролюється на кожному етапі, а сировина — це тільки кращі сорти кави. "Mokasol Сaffè" — це репутація якісної кави передусім у Європі, Україна ж поступово знайомиться із нею. Цей бренд у 2014 році за кращу суміш арабіки отримав сертифікат якості "Espresso Italiano di Qualita" від Італійської академії GTTC.

А зараз аромат свіжомеленої кави цієї марки спокушає усю площу Жупанатську в Ужгороді. Кавове меню у цій затишній локації невеличке — всього 38 найменувань кавових напоїв. У кав’ярні дуже відповідально ставляться до кожного нюансу приготування еспресо/лате/капучіно та інших напоїв. Починаючи від італійської порцеляни, і завершуючи потужною кавомашиною, чотирма кавомолками (для кожного сорту — своя), а головне — свіжомеленим зерном і грамотною технікою приготування кави. У "Моkasol Caffè" пропонують на вибір п’ять блендів кави, серед яких для справжніх гурманів виділена серія "BIO Organic" — органічна 100% арабіка, яка вирощена на окремих плантаціях, обсмажується і фасується індивідуально. Не кожен кавовий бренд може запропонувати серію "BIO", яка кожні три роки має проходити перевірку на якість продукції. Власне, ця найдорожча суміш вже має своїх постійних шанувальників у місті.

А ще поціновувачі кажуть, що у новій кав’ярні варять надзвичайне капучино з вершковою легкістю, подібне у місті ще треба пошукати.


Кава залежить і від любові до неї


У маленькій кав’ярні підтверджують, що приготування еспресо — це мистецтво, а що вже казати про складніші напої. Працівники тут з досвідом роботи, усміхнені й позитивні, а головне — вони люблять свою справу, добре її знають і продовжують вдосконалювати свої знання.

"У цьому процесі дуже важливо любити апарат і відчувати його. Люди завжди йдуть до людей. Концепція кав’ярні і у тому, аби відвідувачі могли бачити весь процес приготування кавових напоїв, усі нюанси — так зване "шоу". Гостям це подобається, у них має виникати відчуття, що їм цю каву приготували вдома на кухні", — розповідає господиня закладу Надія Приходько.

Вона додає, що дуже ретельно підбирала колектив, який багато годин навчали професіонали з Києва, відбулося безліч дегустацій перед тим, як відчиняти кафе і пропонувати напої, а у майбутньому працівників відправлятимуть на додаткові навчання, аби згодом вони могли себе показати на конкурсах бариста.

У кав’ярню на Жупанатській варто йти і за настроєм, адже тут його створюють і дівчатка-бджілки, які своєю завзятістю і усмішкою звеселять у похмурий день. А до цього всього — свіжість інтер’єру і улюблена кава. До речі, для гостей тут підготували смачні компліменти від закладу — печиво і цукерки, якими можна ласувати досхочу.


Не кавою єдиною, або закарпатська пунш-торта за давнім рецептом


У "Mokasol Caffè" також частують якісним чаєм, у майбутньому буде ціла чайна карта. Зараз для вас готують також натуральні й корисні чаї з трав, імбиру, м’яти, ягід, фруктів. Чай — це щоразу новий смак, адже працівники покладаються на власну фантазію та смаки відвідувачів, відтак чай — це також простір креативу, коли можна синтезувати ягоди, фрукти, трави, мед із найрізноманітнішими прянощами. Чаї — це ще й візуально красиво і здорово, а експерименти мають завжди унікальний і смачний результат. Щодо інших гарячих напоїв, то варто куштувати какао, гарячий шоколад італійського бренду "Molinari", глінтвейн, а з освіжаючого — фреші, смузі, молочні коктейлі.

У кафе також приділяють увагу корисній їжі: на сніданок запропонують, мюслі, вівсянку з сухофруктами, ягодами, свіжими фруктами, а протягом дня — ніжні й ситні паніні. У майбутньому тут ще потужніше розвиватимуть кондитерський напрямок, але вже зараз є 25 видів десертів (щодня тут пропонується 10 варіантів). Головна солодка родзинка — це пунш-торта авторської інтерпретації кондитера — це закарпатський десерт, якому понад 60 років. Насправді, мало-хто знає його рецепт, а пунш-торта щоразу виходить іншою і на смак, у цьому теж приємна несподіванка. Надія інтригує, що хоче також зробити акцент на дуже хорошому вині і сирному плато, поєднанні кави з вином, що буде органічно у вечірній атмосфері закладу.

Серед планів — відкриття лаконічної тераси, велосипедної парковки, а ще є цікаві кавові ідеї — все це буде новим диханням у кавовій ніші Ужгорода.

Власне, "Mokasol Caffè" — це одна із тих кав’ярень, де показують, якою має бути справжня кава, де завжди можна бути впевненим у якості напою і скрупульозності його приготування, де є дві різні атмосфери — ранкової свіжості і вечірнього релаксу. Так і хочеться вмоститися біля вікна з чашкою відмінного еспресо і спостерігати за життям старовинного Ужгорода…

Евеліна Гурницька, Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

0 #