Життя

Кафе “Герміна”: за тістечками Австро-Угорської доби

4 Квітня 2013 16 340

Цукерня у Косоні – селищі, що на самому кордоні з Угорщиною – була ще до військового періоду. За радянських часів її то відновлювали, то закривали. З її останнього робочого дня пройшло чимало часу.

Утім, сьогодні історична справедливість відновлена – тут вже більше місяця знову діє сучасна цукерня, де випікають найславетніші тістечка Австро-Угорської доби. Подають їх разом із запашною та натуральною італійською кавою.

Головний менеджер цукерні та одна з її співзасновниць пані Ірина розповіла нам коли і як з’явилася "Герміна", а також чому юристка за освітою почала годувати всю околицю та туристів угорськими смаколиками.

– Цукерня – це завжди смачно та гарно. Напевно, жодна дівчина чи жінка не відмовилася б від побачення у такому закладі. Адже, солодощі та кондитерські смаколики у жінок завжди в пошані. Більше того, сьогодні у тренді замість традиційних подарунків чи коробки цукерок, дарувати вишукані міні-тортики або набори з різних тістечок та цукерочок ручної роботи, – каже Ірина.  

Свій задум вони разом з бізнес-партнером почали реалізовувати роки два тому. Коли придбали земельну ділянку, одразу знали, що тут буде саме цукерня. 

– Назва з’явилася не одразу. Ми були впевнені, що квітка або жіноче ім’я, завжди викликатиме лише приємні асоціації у відвідувачів, тому й зупинилися на назві «Герміна». Коли слово приємне, милозвучне, воно завжди запам’ятається, – розповідає Ірина.

За її словами, навіть попри те, що переважна більшість населення району – це саме угорці, мало хто з них куштував відомі національні тістечка, а лише чув про них. Ірина ж поставила собі за ціль, аби кожен зміг скуштувати справжні тістечка за унікальними рецептами кращих кондитерів часів Австро-Угорщини.

– У кожного закладу має бути своя родзинка, у нас нею стали шедеври колишньої Австро-Угорської монархії. Ми частуємо наших відвідувачів угорським Добошем та Естерхазі, австрійським Захером та Кардиналом. Щоразу готуємо й новинки угорського кондитерського мистецтва. Є прекрасний торт Лайм, а також тістечка з чорницями. Вони мають дуже ніжний, солодкий та свіжий смак.

 

Щороку Угорщина обирає торт року. Тут також його виготовляють. Усі рецепти ідентичні з угорськими, тому відрізнити виготовлений у Будапешті з тим, що вам подали у "Герміні" – просто неможливо. У минулому, 2012 році, Угорщина виготовляла яблучно-маковий торт. Два роки тому – пшонно-абрикосовий торт.

– Люди дуже цікаво його сприймають, бо ж ми рідко вживаємо у повсякденному житті пшоно. Тому спочатку вони розглядають, розпитують. Але коли скуштують, то майже завжди повертаються ще за шматочком. Є й такі відвідувачі, які приходять спеціально заради нього.

Усі торти та тістечка виготовляють на місці, в міні-кондитерській, два кондитера, які спеціально навчалися цьому у кращих майстрів у Будапешті. Що ж до самого їх виготовлення, то у "Герміні" використовують лише натуральні продукти, сиропи та багато фруктів. 

– Я дуже люблю тістечка як їсти, так і виготовляти. Прикро, що до недавніх пір у рідному Косині немає місця, де можна комфортно ними ласувати. Не те, що у містах, де є багато різних кав’ярень та цукерень на будь-який смак. Коли я говорила про свій задум друзям та жителям, то усі підтримували мене у тому, що цього справді бракує нам.

Наразі ж Ірина та її кондитери чекають, коли в сусідній країні оголосять цьогорічний головний торт. До слова, до угорського кордону від Косоні не більше кілометра.

– Ми хотіли зробити для людей щось більше, краще. Ми прагнемо, аби наша цукерня стала місцем, у якому можуть зустрітися сім’ї, друзі, ділові партнери. Вони мають сидіти у чистій, охайній кав’ярні зі смачними тістечками, кавою, коктейлями. Нам самим такого закладу дуже не вистачало. Тому ми вирішили відкрити його і для себе, і для відвідувачів, – посміхаючись веде Ірина.

Для наймолодших відвідувачів у цукерні є дитячий куточок зі спеціальним столиком, олівцями. Тут вони відчувають себе по-справжньому комфортно.

У кав’ярні відкриті до співпраці з усіма охочими: виготовляють тістечка на всі випадки життя. Роблять щось одиничне та унікальне для друзів, рідних та коханих.

– Часом люди приносять готове фото і кажуть, що треба зробити саме так, ми радо за це беремося. Якщо ж трапляється, що й самі не вирішили чого б душа хотіла, то з задоволенням допомагаємо, радимо.

З травня у "Герміні" також виготовлятимуть справжнє італійське морозиво. Воно відрізняється своєю легкістю, натуральністю, великою кількістю фруктів. Смаки теж будуть досить екзотичні для Закарпаття: ромовий горіх, макове печиво, йогуртова полуниця. Також, у цукерні можна буде скуштувати морозиво, що виготовлятимуть з кактусу.

– Я завжди прагну чогось нового. Думаю, що люди теж готові до цього. Не можна завжди йти лише по протоптаній доріжці. Треба пробувати щось нове, отримувати нові знання, емоції, смаки. Треба бути відкритим до змін, – з посмішкою каже Ірина.

Адреса закладу: Берегівський район, село Косонь, вулиця Бочкаї, 1.

Графік роботи: 9.00 – 20.00.

Телефон: 050 653 68 68.

Також заклад можна знайти у Facebook: Цукерня-ресторан "ГЕРМІНА" та vk.com: Hermina Pasticceria & Ristorante.

Varosh.com.ua

Фото: Сергій Мазур

0 #