Життя

Готель “Прімавера”: вілла XVIII століття в Ужгороді

6 Жовтня 2014 7 615

Нещодавно абсолютно випадково ми потрапили до готелю "Прімавера". Несподівано було дізнатися, що цей гарний будинок поруч із замком, власне, і є готелем. Знадвору він виглядає радше, як дуже охайний і з особливою любов’ю відреставрований старовинний будинок. Щодо його віку ми не помилилися, але про усе по-порядку.

Готель "Прімавера" або "Вілла π" існує вже 1,5 року. Саму ж будівлю звели ще наприкінці XVIII століття. Сьогодні Вілла π – історично цінна, відреставрована будівля, в якій розташовані 8 апартаментів, ресторан, що знаходиться в оригінальному винному підвалі, автентичні гвинтові сходи, хол і салон.


Місце розташування


Готель знаходиться на найстарішій вулиці Ужгорода – Капітульній. Вона з’єднує Замок з Кафедральним собором і Палацом єпископа. Ця вулиця була однією з перших забудованою з обох боків. Після щедрого подарунку австрійської імператриці та угорської королеви Марії-Терезії (замку і собору) новоствореній Греко-католицькій єпархії, вона стала центральною в місті. На ній, крім двох головних споруд, розташувалися єпархіальні установи та вілли вищих церковних чинів.


Історія будівлі


Перші писемні згадки про Віллу π датуються 1830 роком. Тоді вона належала Греко-католицькій єпархії. Перебуваючи поблизу замку, в якому розташовувалася духовна семінарія, і будівлі нинішнього юридичного факультету УжНУ, де в ті часи діяла учительська семінарія, Вілла π виконувала роль резиденції ректора цього закладу. Природно, що вона стала місцем зустрічі наукової, духовної та адміністративної еліти міста.

Після приєднання Закарпаття до Радянського Союзу, починаючи з 1946 року, Греко-католицька церква була заборонена, а її майно – націоналізоване. Тим не менш, багато священиків продовжували пастирство таємно. В цей час Вілла π перетворилася на церковний осередок, де одночасно проживали і продовжували службу кілька священиків, ченців та інших церковнослужителів. Зокрема, у винних підвалах відправлялися церковні таїнства і обряди – служби, вінчання, хрещення.

У 50-90 роках минулого століття, будівля була перетворена на комуналку. Після одержання Україною незалежності в 1991 році, квартири були приватизовані і змінили кількох власників. Це був період найбільшого занепаду – будівля прийшла практично в повну непридатність.

На початку 21 століття Вілла π перейшла у власність родини Панових. Було прийнято рішення реставрувати будівлю, вдихнувши в неї нове життя. Для цього була вивчена її історія, проведено безліч підготовчих робіт, залучено десятки фахівців з архітектури, історії, будівництва.

У листопаді 2011 року розпочато роботи з реконструкції, які були успішно завершені навесні 2013 року. Основні завдання– це збереження автентичності, реставраційний підхід до будівництва, збереження архітектурного вигляду будівлі та ансамблю Замкової гори.


Дзеркальні холи


Дзеркальний хол на першому поверсі і хол другого поверху є зручними місцями для відпочинку. Вони з’єднані між собою, збереженими в автентичному вигляді, гвинтовими дерев’яними сходами.

Хол в стилі неокласицизму являє собою засклену колонаду, виконану в двох рівнях. Перший з них використовується для зустрічі гостей, а на другому можна випити ароматної ужгородської кави.


Салон трьох портретів


Салон трьох портретів – це вітальня, в якій розташована реставрована піч кінця 19 століття. У кімнаті знаходяться чотири полотна – Ужгородський замок а також три портрети.

Ужгородський замок – найбільш знакове місце і одна з найстаріших споруд Ужгорода. Три портрети зображують Графа Міклоша Берчені, Імператрицю Священної Римської імперії і Королеву Угорщини Марію-Терезію Габсбург і Єпископа Андрія Бачинського. Всі ці люди були важливими для міста і суттєво вплинули на його історію.

Портрети виконані художником Василем Вовчком, а картина Ужгородського замку – Тарасом Табакою.

В салоні можна однаково добре відпочити, пограти в карти або шахи, під тріск вогню в печі, або провести ділову розмову.


Ресторан


Підвал, де знаходиться ресторан, під час реконструкції вдалося залишити повністю оригінальним.

Кухня є своєрідною інтерпретацією поширених страв угорської, італійської та французької кухонь. Тут також роблять акцент на регіональній кухні та колориті.


Номери


У будинку є 8 гостьових апартаментів. У кожному з номерів використані, виготовлені за індивідуальним замовленням, меблі в класичному стилі з натурального закарпатського білого бука. Кожен номер обладнаний екологічним килимовим покриттям бельгійського виробництва, зручною ванною кімнатою, гардинами і кованими люстрами. Всі ці предмети переважно є авторськими розробками саме для цієї будівлі.

Родзинкою кожної з кімнат є живопис. У кожному з восьми апартаментів є по два полотна. На них зображена вулиця Капітульна з різних ракурсів, а також винна тематика. Автор картин – Василь Вовчок.


Сервіс


Про сервіс нам розповіла керуюча готелем Мирослава Роман. Далі пряма мова.

Наш готель – єдиний бутік-готель в нашій області. Кількість номерів дозволяє нам спілкуватись зі всіма гостями, ми всіх пам’ятаємо, знаємо хто що любить, чим цікавиться, до кожного гостя у нас особливий підхід. Часто гості їдуть від нас друзями/ (ред. – посміхається)

Звичайно, ми тримаємо високий рівень сервісу та гостинності. Постійно підвищуємо рівень знань у цій сфері, ділимося своїм досвідом та залюбки переймаємо чужий.

Мені хочеться довести, що справжній європейський сервіс є на Закарпатті. І те, як працює "Прімавера" добре тому підтвердження.

У нас часто зупиняються відомі люди. Приємно, коли після їхнього візиту – приїжджають їхні друзі з теплими відгуками про готель, і про наше місто в цілому.


Контакти:

Varosh

Фото: Олександр Смутко

0 #