Закарпатський “Мамин сир” сироварки з села Золотарьово на Хустщині Наталі Ковач — єдиний із Закарпаття — представлений на найбільшому сирному конкурсі у світі World Cheese Awards. На конкурс жінка обрала два найбільш популярні серед покупців сорти сира — свіжі витримані «Вуйош» та «Лопта» з коров’ячого молока.
— Я побачила, що оголосили конкурс і подала заявку на участь, — розповіла Наталя Ковач Varosh. — Тут сири розділені на категорії — м’які, напівтверді, тверді, свіжі, витримані — є багато номінацій, сири оцінює комісія. Атмосфера тепер досить напружена, всі хвилюються і зосереджені на результаті. Я, коли надсилала сири, не очікувала на приз, чесно, в мене була ціль — побачитися з іншими сироварами, бо це для мене інший рівень.
Судді оцінюють сири за власними вподобаннями, розповіла Наталя Ковач. За одним столом можуть виграти всі сири, а може не виграти жоден.
Загалом на конкурсі World Cheese Awards, який цього року проходить у м.Візеу, Португалія. До участі у конкурсі традиційно допускаються як великі сирні підприємства, так і крафтові виробники. Від України беруть участь «Lel’», Кіровоградщина; «Rory», Київщина; «WineTime», Київщина; «Будз Баран», Івано-Франківщина; «Гарбузовий рай», Львівщина; «Доообра ферма», Київщина; «Зінка», Київщина; «Клуб сиру», Черкащина; «Мамин сир», Закарпаття; «Мукко», Львівщина та «Станіславська сироварня», Івано-Франківщина.
Загалом на конкурсі представлено 4700 сирів.
“Уже сьогодні будуть відомі результати, тому стежте за нашою сторінкою, щоб першими дізнатися новини про сири-переможці”, — йдеться на сторінці конкурсу.
Офіційні представники України на WCA — Ardis Group та ProCheese, участь українських сирів стала можливою завдяки підтримці партнерів: швейцарсько-українська програма Quality FOOD Trade Program і фонд UMAEF.
Зоряна Попович, Varosh.
Фото зі сторінки Наталі Ковач у Фейсбуці
Не пропускайте цікаве з життя Закарпаття! Читайте більше в наших соцмережах — Facebook та Instagram.