Мода - Архів

Герої-смугастики на авторських блокнотах Олександри Федоришиної

11 Лютого 2014 6 938

Він — корисний і необхідний, часто він незамінний, у ньому вміщається день, тиждень, загалом відрізок життя; у ньому — емоції, плани, виконані дії, малюнки, шаржі й номери телефонів; він майже щодня з тобою, відтак він частина тебе, він — це і відображення тебе, нехай навіть, твій імідж.

Тут не складно здогадатися, що йдеться про друга-тайм-менеджера, власне, про блокнот. Який він, звідки він, що у ньому? Чи унікальний він, чи відчувається у ньому позитивна енергетика, чи тішить він щодня не лише записами з галочкою "зроблено", а й дизайном? У вищій школі студентам натякають, що їхні блокнот з ручкою — це репрезентативна складова, цьому варто приділяти увагу, а естети, любителі настрою і в повсякденних деталях самі шукають щось незвичне для себе. 

Ми також любимо якісну, функціональну й стильну канцелярію, а нещодавно відкрили, що в Ужгороді можна таку знайти у авторському виконанні. Юна майстриня, випускниця Закарпатського художнього інституту Олександра Федоришина сама з душею виготовляє записники. Їхня цінність — не лише у зручності використання, а й у довговічності, якості і у двох надзвичайно милих героях, які оселилися на обкладинці нотатника.


Образ смугастика з’явився у фарбі


Спочатку Саша займалася переважно біжутерією, а потім більше захопилася ідеєю з блокнотами, оскільки повсякчас більше малює і відчуває, що таки це їй ближче. Сьогодні біжутерія — це вже більше під настрій, не під замовлення, а блокноти зараз — це її стихія. Коли бачиш її нотатник, то бажання його мати, у першу чергу, викликає дизайн обкладинки. Щодо зовнішнього оформлення, то, звісно, було прагнення чогось оригінального, чого нема в Ужгороді. Ідея виношувалася давно, майстриня довго вагалася. Ілюстрація першої сторінки — це зображення образу, який створила художниця. Він з’явився випадково, внаслідок експериментів з акварельними фарбами.

— Люблю малювати "з голови", але інколи, щоб підсилити фантазію хлюпаю фарбу на папір, а потім у цій плямі шукаю образи. Це заняття, як своєрідна гра: в пошуках чогось особливого створюються повноцінні персонажі. Ось так я побачила свого героя, і вирішила розвинути цю тему, — розповідає Олександра. — Після того, як знайшла образ у плямі, я його перемалювала на чистий аркуш простою гелевою ручкою, потім це сканується, і розмальовується у Рhotoshop.

Майстриня міркувала, чим би ця парочка могла займатися (герой зі своєю рибкою) у блокнотах і на листівках, типу, слухати музику, їхати у машині, на самокаті, спілкуватися з місяцем, кататися на велосипеді, фотографуватися, їхати на санках, на ковзанах…. Остаточних імен вони ще не мають, наразі Саша називає їх смугастиками. Спочатку вони були втілені у листівках, які майже цілком розійшлися, а згодом прийшло натхнення поселити героїв на обкладинці і всередині блокноту, себто дівчина на зовнішній стороні випалю’ ілюстрації. Робиться це завдяки вже старому, проте вірному електровипалювачу. У процесі втілення ідеї майстриня також зважала на те, що в Ужгороді не так уже й багато нелінійованих блокнотів, або ж їхній внутрішній вміст надто одноманітний, але ж папір буває різний за текстурою, кортить щоразу пробувати нові матеріали. І подумала, чому би не зібрати такий блокнот, який пасуватиме саме їй. Дівчина все робить вручну, починаючи від вибору фанери (підібрати треба максимально гладку). Далі вона сама свердлить дірки, аби вкладати аркуші. До речі, кожен листочок — це не лише початок чогось нового, втіленого на папері, а й милі зображення, що все об’єднує у загальну тему.

Ще під під час навчання вона мала багато роботи з макетами, а після завершення залишилося чимало якісних матеріалів (до прикладу, папір для пастелі). Певні взірці взагалі не можна окремо придбати, тому така підбірка паперу є необхідна особливо для тих, хто втілює мистецтво. Не завжди ці блокноти беруть саме під малювання, хоча, початкова мета авторки була такою. Така книжка може знадобитися якщо не для малювання, то для записів, фотографій, тобто, якщо хотіти якось творчо виразитися, то і нотатник може бути родзинкою.

— Думаю, людям подобається сам дизайн, купують, мабуть, для нотаток, а ілюстрації на листочках були задумані, аби власникам було веселіше писати”, — усміхається Саша Федоришина.

Авторка канцелярської колекції найбільше тішиться тому, що зображення викликає усмішку у людей. Нещодавно вона вперше виставила свої вироби на ярмарку Yard Sale в Ужгороді, й отримала велике задоволення, тому що люди підходили, усміхалися, кожен брав у руки, дівчата підходили й казали, ой, яке тут усе мімімішне. Тому, на переконання майстрині, це щось із такого роду, як ілюстрації для настрою.


Скрупульозна робота з кожною деталлю


Унікальність подібного блокноту в енергетиці й любові до кожної деталі, звісно, це потребує чимало часу. Було би, певно, легше знайти картинку в Інтернеті, перебити її на блокнот і все, а так над ілюстраціями досить довго треба попрацювати. З технічних моментів: спочатку ідею треба втілити на форматі А5, потім це треба перенести на кальку, згодом з кальки перенести на блокнот, а до того треба це відшліфувати, вручну продрелити, затерти всі шви спеціальною штукатуркою, вручну нарізати папір у блокнот, підібрати, аби воно все було, якби, в одній купі, в одній гамі, підібрати резиночки, пришити їх, прикріпити не менш милі бірочки…

— Мені хочеться, щоб люди відчували, що кожен мій блокнот має свою позитивну енергетику, яку я вкладаю в нього під час створення, — додає дизайнер.

При цьому, вона не приховує, що говорити про прибутки ще зарано. Якщо ж продає кілька блокнотів, то неодмінно йде у місто, аби чимось себе потішити, на кшталт, фломастерів і робочих матеріалів.


Для естетів…


Кажуть, красу треба роздивитися, відчути, оцінити, зрештою. Особливо, коли вона інша, а головне, справжня. Щось подібне можна сказати й про щоденні деталі, кожна з яких має свою аудиторію. Якщо ж шукати оригінальність у подарунку для себе та близьких, то це за адресою, тим паче, блокноти від Олександри Федоришиної мають свої секрети. У неї самої такий, формату А4 — їй це зручно, особливо, коли дівчині кортить зробити замальовку десь у місті, відтак блокнот слугує опорою, тоді вже не потрібен ніякий мольберт. Ще одна особливість — книгу можна доповнювати новими листочками, вона може вміщувати у собі всю інформацію, яка десь колись писалася чи малювалася на окремих листочках, завдяки дироколу всі візуалізовані події і спогади можна вмістити в одному місці.

— У мене у попередніх блокнотах була проблема: коли починала малювати й щось не виходило, то одразу хотілося вирвати аркуш, а тут нема проблем — все, що не подобається, витягнув, а що подобається — вклав, тобто все тримається в одній купі, — розповідає Саша.

В Ужгороді зростає попит на handmade, люди дедалі більше шукають щось ексклюзивне. Саша пригадує замовлення, коли двоє дівчат хотіли зробити сюрприз для своєї подруги, яка сама малює. Задача полягала у перенесенні малюнку на блокнот. Були складнощі у тому, що малюнок був намальований у техніці живопису, а Саша більше працює з графікою. Результатом вони були задоволені й потішили свою подругу блокнотом з її власною ілюстрацією.

Чудовий результат, себто, блокнот може вийти, мабуть, і завдяки тому, що Олександра його виготовляє, коли має відповідні настрій і бажання. Вона відчуває радість від процесу й результату, а ще більше тішиться, коли комусь це подобається.


Замовити блокнот від Олександри Федоришиної ви можете за посиланням.

Евеліна Гурницька, Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

0 #