Життя

Весь світ на тарілці: огляд ужгородських закладів

23 Жовтня 2013 9 470

Усім відомо, що закарпатська кухня славиться своєю різнобарвністю: в ній переплелися гастрономічні особливості української, польської, угорської, чеської та інших кухонь. Однак часто цього замало вибагливому ужгородському клієнтові. Для того, щоб скуштувати страви з кухонь інших народів світу, ми їздимо до Європи, Азії, дехто навіть дістається до Африки та Сполучених Штатів Америки.

Але погодьтеся, їхати бозна-куди та бозна-скільки заради того, аби посмакувати улюбленою пастою, суші чи боґрачем – надто велика розкіш. Тому, як то кажуть, гора йде до Магомеда – в Ужгороді дедалі частіше починають з’являтися заклади, в яких представлена кухня певної країни.

Для того, щоб ознайомити вас із гастрономічним розмаїттям ужгородської ресторанної культури, ми вирушили у міні-тріп, час від часу зупиняючись перекусити.


"Алаверди" – ресторан грузинської кухні, який кілька днів тому відсвяткував своє відкриття. 99% відсотків меню складають грузинські національні страви, серед яких, до прикладу, чанахи, чахохбілі, курчата табака, лаваш "шоті", суп харчо, хашлама, бозбаш.

Заклад особливо пишається м’ясом, котре готується на мангалі досвідченим кухарем-грузином, а також хачапурі, рецепти яких походять із різних куточків Грузії. Окрім того, відвідувачі "Алаверди" мають змогу випити відомого на весь світ грузинського вина, а також спробувати напої "Натахтарі", "Дюшес" та "Лимонад", котрі теж родом з Грузії.


"Vetus Paulino" – ще один нещодавно створений заклад, в якому представлені страви із кількох національних кухонь: млинці, гамбургери, салати, піца, картопля фрі та ін.

Однак нашу увагу привернули страви турецького походження, серед яких люля-кебаб, дьонер-кебаб, дурум. До інгредієнтів цих страв входить лаваш, м’ясо, замариноване у фірмовому соусі закладу та 6 видів овочів. Поласувати турецькими смаколиками можна всього за майже 20 гривень. До речі, всі страви у "Vetus Paulino" готуються на відкритій кухні, завдяки чому клієнт може спостерігати за процесом приготування свого замовлення.


"Burger House" – заклад, назва якого вже вказує на приналежність до американської культури, належить до популярних у США фаст-фудів. Такою орієнтацією закладу зумовлене і його меню: нагетси, картопля фрі, різноманітні роли, бургери та сандвічі, а також газовані напої, соки та пиво.

Родзинкою закладу вважають фірмову страву – "House Burger", до складу якої входить куряче філе, бекон, сир, помідор, салат лола, майонез та булочка з кунжутом. Поласувати таким бургером можна всього за 14 гривень. А пообідати в цьому фаст-фуді охочі зможуть приблизно за 25 гривень.


"Chili Pizza" – заклад-фьюжн, тобто ресторан, котрий вдало поєднує кухні кількох країн. Тут любителі східної кухні можуть скуштувати суші, серед яких найпопулярніші "Канадські" та рол "Філадельфія"; шанувальники італійських страв мають змогу поласувати пастою домашнього приготування та піцою; прихильники гострої їжі можуть посмакувати угорським боґрачем.

Запити це все можна напоями власного приготування – холодним чаєм, лимонадом чи компотом. До речі, на повноцінний обід в "Chili Pizza" вам доведеться витратити близько 50 гривень.


"Шаровари" – невеличкий заклад, котрий дає можливість відвідувачам скуштувати популярну російську страву – пельмені із говяжо-свинним фаршем. Окрім пельменів, котрі ліплять кухарі закладу, у "Шароварах" можна поласувати варениками, яєчнею, боґрачем, салатами, супами та пастою домашнього приготування.

Цікаво те, що кожен клієнт може обрати розмір порції згідно з відомими позначками S, M, L та XL.


"Tenshi" – ресторан, котрий дає любителям східної кухні можливість досхочу насолодитися нею. У меню закладу суші та роли з копченої та сирої риби, салати, супи та десерти, за процесом приготування деяких із них можуть поспоглядати і клієнти.

Найпопулярнішими стравами в "Tenshi" є місо-суп, вартість якого 20 грн, салат "Кайсо" за 45 грн, рол "Філадельфія" за 72 грн та асорті "Сет-2". Користується популярністю і японська горілка саке, 100 г якої коштує 45 грн. Величезний плюс у тому, що охочі поїсти вдома без проблем можуть замовити їжу.


Ресторан "Fanfan" – гастрономічний філіал Франції в Ужгороді. Тут усі аромати та смаки цієї прекрасної країни зібрані в одному приміщенні. До слова, нещодавно у ресторані презентували нове осіннє меню, а отже є хороший привід заглянути на вишукану дегустацію.

Сьогодні у "Фанфані" можна посмакувати стравами французької та європейської кухонь. Акцент шеф-кухар робить і на традиційні імениті страви французької кухні XVIII століття: телятину "Велінгтон", молоду телятину на кістці з картоплею гратен, запечений сир камамбер з пряною грушею та вишневим соусом.


"Шкатулка Mrs. Greenwich" – заклад, що передусім відомий ужгородцям своєю смачною піцою. Крім того, "Шкатулка" – це один із небагатьох закладів в Ужгороді, в якому представлений величезний вибір домашньої пасти – за традиційними італійськими та авторськими рецептурами, а відтак, її знавці та шанувальники – постійні гості закладу.

В меню також є різноманітні салати, супи і випічка власного виробництва. За обід наодинці ви заплатите близько 50 грн, вечеря на двох коштуватиме приблизно 100 грн, а от піца та напої для невеличкої компанії – близько 140 грн. Крім того, ви зможете скуштувати і натуральні вина (келих чілійського Miraflora чи іспанського Opera Prima Chardonnay обійдеться у 18 грн).


"Вертеп" – місце, де прихильники української національної кухні можуть задовольнити свої кулінарні потреби. Заклад користується неабиякою популярністю серед туристів, адже репрезентує українську національну кухню у всій красі. До меню закладу входить сало з часником, деруни, борщ, галушки, вареники, салати, а також добре відомі на Закарпатті боґрач, гуляш сегединський, лоці, банош, токан, ґомбовці, човлент, рокот-крумплі.

Гордість ресторану – страва "Вертеп", котра вскладається з запеченої картоплі, телятини в беконі, курячих крилець, свинних рулетиків та соусу.


Катя Брижань, Varosh

Фото: Маріан Логойда

0 #