Життя

Смак Іспанії в Ужгороді – тапас-бар “Шафа Тапас”

3 Грудня 2013 8 042

На гастрономічній мапі Ужгорода, рясно вкритій переважно піцеріями, віднедавна з’явився заклад, який спеціалізується на іспанських стравах та популярних середземноморських закусках.

"Шафа Тапас" – невеликий затишний тапас-бар, натхненний іспанською любов’ю до смачної їжі та хорошого вина.

– Ідею відкриття такого закладу я привіз з подорожі Іспанією. Країна, кухня, культура харчування та світосприйняття жителів цієї чудесної країни мені настільки імпонують, що захотілося відтворити бодай частку з цього тут. Смакові звички українців та іспанців – дуже різні, втім іспанські страви базуються не на складності приготування, а на якості продуктів. Частину продуктів для наших страв купуємо в Ужгороді, частину – привозимо з-за кордону. З кухарями, готовими працювати у форматі нової для них кухні та вчитися – було непросто, 1,5 місяці я стояв біля плити сам. Для мене було важливо, щоб усе, що зрештою увійде до меню подобалося мені, а відповідно смакувало б і нашим гостям, – розповідає власник "Шафа Тапас" Владислав.

Легкі та насичені супи, запечена картопля з різноманітними наповнювачами, свіжі салати, іспанські десерти та, звісно ж, традиційні тапас, – невеличкі закуски, – найпопулярніші позиції закладу. Найближчим часом у меню з’явиться паелья – найвідоміша страва іспанської кухні.

Їжа та кава у "Шафа Тапас" подаються у глиняному посуді і це – не тільки задля антуражу. Керамічні тарілки та чашки приємні на дотик та довго тримають температуру.

Предметом особливої гордості закладу є кальвадос 1979 року, улюблений напій Хемінгуея та героїв творів Ремарка.

– В Україні ви навряд ще десь знайдете такий кальвадос. Нашому напою 34 роки, а зазвичай можна натрапити на витриманий 2-3 роки, відтак, клас, звісно, зовсім інший. Це напій для гурманів, який заслужено вважається аристократичним. Кальвадос, хоч і має іспанське коріння, але дуже популярний у Франції – там його п’ють вдвічі більше, ніж більше "розкручений" коньяк, – каже Влад.

Оскільки середньостатистичний іспанець впродовж дня випиває близько півлітра вина, ця звичка не могла не відобразитися на винній карті "Шафа Тапас". Щоправда, ставку вирішили зробити на рецептурні закарпатські вина, зокрема берегівські, з витримкою щонайменше три роки.

З легкої руки "Шафа Тапас" в Ужгороді побільшає місць, які займаються доставкою їжі та форматом подачі to go – тобто з собою. У спеціальних боксах можна замовляти будь-які закуски, зокрема – буріто і тако. Тут їх готують феноменально! 

Адреса: Ужгород, вул. Уральська, 4, позаду міської ради

Varosh

Фото: Олександр Смутко

0 #