Місця

Хінкальня: частинка Грузії в Ужгороді

27 Квітня 2015 7 935

Кілька тижнів тому у провулку «Гірчичне зерно» відрився новий заклад з грузинською кухнею, атмосферою та душею.

Ми не могли пройти повз і познайомилися з власниками «Хінкальні» – львів’янином Ігорем та ужгородцем Іваном.


– Ми хочемо привезти до Ужгорода одну з частинок Грузії. Напевно, найкращу – її кухню. А також, певну рестораційну культуру Львова. Адже у Львові сьогодні це дуже розвинена галузь і ресторанів у місті на душу населення більше, ніж, скажімо, у Москві або Санкт-Петербурзі. Відповідно, досить висока культура обслуговування, – каже Ігор.

У меню нового закладу є хінкалі, шашлик зі свинини, пхалі, лобіані, кубдарі, хачапурі, лобіо, оджахурі, чашушулі, мацоні, гозінаки та шоти. Головний напій – чача.

– Для нас найважливіше – якість продуктів. Усе має бути найсвіжіше. Це правило. Свіжа та смачна їжа – це надважливо. Лише підходящий сир ми обирали 4 місяці. Кожна дрібниця має бути гармонійною та відповідати нашій концепції, – каже Іван.

Кухарями у «Хінкальні», як у більшості хороших ресторанів, є чоловіки. Шеф-кухар закладу – справжній грузин – Ліван. Він відповідальний та дуже гостинний.

Ліван, шеф-кухар закладу

– Мені дуже подобається Ужгород і тому я хотів відкрити заклад саме тут. Це чудове місто з гарною річкою, архітектурою та людьми. Воно має особливу енергетику і є справді дуже європейським. Що ж до Грузії та любові до її кухні, то усе почалося з подорожей. Ми багато разів приїздили до цієї країни. Найкрутіше відчуття, коли ти кажеш, що українець і стаєш кращим другом та бажаним гостем. Грузини по-справжньому поважають і люблять українців. Вони надзвичайно гостинні, а до їжі ставляться, як до культу, – розповідає Ігор.


Що ж до цін, то вони у «Хінкалі» доволі демократичні – посмакувати та наїстися можна в середньому за 50 гривень. Вартість хінкалі 6 гривень, хачапурі – від 39 гривень, 50 грамів чачі коштуватиме 16 гривень.

– Чачу для нашого закладу ми привозимо спеціально з Грузії. Це для нас принципово, адже ми прагнемо, аби люди приходили сюди не просто попоїсти, а й за враженнями чи спогадами пов’язаними з цією країною. Чача найвищої якості. Можна випити багато і зранку точно нічого не буде, – з посмішкою розповідають власники.

Ігор та Іван, власники закладу

За дизайн відповідальною була дизайн-студія з Ужгорода – Smart Design. Кажуть, що намагалися якомога точніше передати грузинську автентику. До слова, ужгородська «Хінкальня» є мережевим закладом – два такі самі є у Львові. Вже незабаром відкриються ресторани у Києві, Дніпропетровську, Одесі та восьми містах Західної України.

Varosh

Фото: Олександр Смутко

0 #