Life

Як українці дають собі раду з пандемією від Ужгорода до Харкова

8 Липня 2021 513

Спільний проєкт журналістів Накипіло, Varosh, Реальной Газети та Дивись.infoЗа офіційними даними МОЗ на коронавірус в Україні перехворіло майже 2,5 мільйона людей, померло внаслідок цієї хвороби чи ускладнень понад 50 тисяч українців. Однак вимірювати вплив пандемії на наше суспільство лише такими даними було би невірно. Пандемія у різний спосіб зачепила всіх українців.

Пропонуємо кілька історій людей з Харкова, Ужгорода, Луганська і Львова, які вчаться жити у нових реаліях. Хтось отримав нові виклики, інший — можливості, для когось пандемія стала серйозним випробуванням. Попри те, що ці люди мешкають в різних регіонах, нас об’єднує прагнення прийняти сучасні виклики та дати собі з ними раду.


В Ужгороді навряд знайдеться людина, яка не знає, хто такий Валентин Штефаньо, а у туристів часто відвідини його кондитерських бутиків у п’ятірці must visit поряд із середньовічними замками, — розповідають журналісти місцевого медіа Varosh. Але хто їстиме улюблені тістечка «на виніс» кожного дня або ж замовлятиме великі святкові торти додому, коли всі ресторанні святкування скасовані? Коли все закрилося в березні (минулого року, — ред.), то стало зрозуміло, що люди не зможуть приходити до закладу, аби посмакувати тістечком та й замовляти на виніс зможуть їх не так часто. А хліб — це те, чого людина потребує практично кожного дня. 16 березня минулого року ми з товаришем поїхали в Ганновер і я придбав там користовану піч і по поверненню до Ужгорода швидко почав працювати над асортиментом. Через два тижні було готово все для мінімального старту”, — розповідає кондитер.Тоді ужгородці могли придбати 4 види хліба — «Ужгородський»; класичні та гречані багети; хліб на пророщеному зерні; чіабату. За цей рік Валентин збільшив удвічі кількість видів хлібу, а також додав випічку — круасани, Пан-о-Резани, бріоші, панеттоне. Найбільш популярний в закладах — «Ужгородський» та французька булка.

У команді Штефаньо понад 30 людей, тому він відчував неабияку відповідальність за них. “Моя головна задача з початку карантину — зберегти колектив, бо за кожною людиною стоїть сім’я. Слава Богу, ми переформатувалися, розвиваємося та переживаємо цей непростий період. Нам вдалося зберегти робочі місця та всю справу загалом. Я вкладаю в своїх колег багато часу та знань і кожного з них ціную і як професіонала, і як людину. Утім, той досвід, який ми отримали під час карантину — просто безцінний, — каже підприємець”.До слова, у перші 2 тижні карантину Валентин сам працював на доставці і щоразу чув: «О, це ж сам Валентин Штефаньо привіз нам замовлення»…

Повну версію матеріалу читайте за посиланням Харків, Ужгород, Луганськ, Львів: як українці дають собі раду з пандемією.

Varosh

0 #
# covid-19 # пандемія # ужгород