Культура

Жостовський розпис – на закарпатському тілі

5 Березня 2013 3 858

Ужгородська команда фотохудожників на чолі з Володимиром Твердохлібом, либонь, не вперше відобразили жостовський розпис на людині.

Ідея була втілена в рамках проекту «Baked Funky», який зосереджений на креативному відображенні закарпатського екопродукту.

Об’єктом для команди митців стала творчість Альони Савріко – майстрині, яка єдина на Закарпатті володіє жостовським розписом та чиї вироби користуються особливим попитом та захопленням у Європі та США.

– У нас вдома був піднос, розписаний жостово. Я завжди ним милувалася, а коли придбала ще кілька виробів – просто закохалася у цю техніку. Від неї віє теплом. Зараз у будинках не вистачає чогось народного, душевного, а ці вироби можуть створити таку атмосферу. Товариш нашої сімї запропонував мені напередодні літнього сезону, коли багато молодих і гарних людей прикрашають своє тіло тимчасовим татуюванням, розробити тату-малюнки в стилі жостово, з елементами закарпатських традицій, наприклад троянда-ружа і виноград. Я спробувала, фотохудожники стверджують, що їх бажання мною повністю задоволене… Відповідно вдячна молодим закарпатцям Мирославу Гондорчину та Едіті Шікут за терплячість під час творчого процесу і фотохудожнику Володимиру Твердохлібу за креативність.

Між тим, зізналася Альона Савріко, вона планує відкрити школу з розпису жостово. Вже влітку роботи майстрині будуть виставлені у краєзнавчому музеї.

0 #