Культура

“Забобони”: нова виставка Андрія Хіра в “Ya Gallery”

13 Січня 2015 3 779

Відкриття відбудеться завтра, 14 січня, о 19.00. Триватиме експозиція до 9 лютого.

– У своєму третьому персональному проекті в Я Галерея, Андрій Хір продовжує дослідження основ українського фольклору. Цього разу об’єктом його художніх інтерпретацій стали "Забобони". А точніше – текстові фрази, вибрані з етнографічних праць відомих фольклористів початку XX ст. – В. Гнатюка, А. Онищука та В. Шухевича. Балансуючи "на межі науки, мистецтва й народного містицизму", ці роботи пропонують поглянути на міфологічний світогляд українців Карпат та його трансформації в сучасній свідомості. Автор вважає, що забобони проникають у повсякденне життя "дуже непомітно, змінюючи свою форму та не змінюючи суть", – кажуть у галереї.

– Я вирішив обмежитись регіоном українських Карпат, оскільки він мені близький і рідний. Текстові фрази, вибрані з етнографічних праць, я дещо скоротив та адаптував, відкинувши зайве для того, щоб зосередити увагу на чіткому та місткому сюжеті. Метою проекту є своєрідне відтворення світогляду українців Карпат, шляхом інтерпретації сюжетів та образів на підставі матеріалів, записаних на початку ХХ століття вищезгаданими авторами. Логіка історій, описаних у цих працях, часто відрізняється від реалістичної та раціональної. Хоча дослідники часто намагаються інтерпретувати ті чи інші міфи та повір′я з позиції здорового глузду. Однак, у цих історіях і віруваннях немає чіткої межі між реальним та ірреальним, між світом людей і світом духів, – розповідає Андрій Хір на своїй сторінці на сайті Ya Gallery.

"Хто під яков планетов уродит си – той такий буде. Бо всякі дні є в року і всякі люде на світі". Папір / індійська туш. 20 Х 40 см. 2014 р.

"Щоб позбутися мерця насипають до гроба маку з тим, шо поки його не порахує, не сміє ходити". Папір / індійська туш. 20 Х 40 см. 2014 р.

"Копаючи матріган, танцюють довкола него, обіймають та цілують його, мечуть дрібні гроші і притикають горівку". Папір / індійська туш. 20 Х 40 см. 2014 р.

"Чорти запрошують в гостину підпилих людей, дають їсти жаби і слимаки та курити кінську костомаху". Папір / індійська туш 20 Х 40 см. 2014 р.


Відкриття проекту відбудеться в середу, 14 січня, о 19.00 в арт-центрі "Я Галерея" у Києві на Хорива, 49 Б.


Читайте також:

Varosh

Фото: Артур Корнієнко, Роберт Папп

0 #