Культура

В Ужгороді встановлять міні-пам’ятник американському сержанту русинського походження Майклу Стренку

27 Січня 2015 5 625

У середині лютого ужгородцям представлять новий міні-пам’ятник. Цього разу це буде Михайло Штранк – русин за походженням, який згодом став американським сержантом та прославився на весь світ. Сучасні американські школярі знають його як Майкла Стренка – саме під таким іменем його подають у їхніх підручниках. У США ця людина є національним героєм. Прийшов час про нього дізнатись і закарпатцям.

Напевне кожен із нас хоча б раз в житті бачив фото, на якому американські солдати встановлюють прапор на острові Іводзіма. Воно вважається одним з найпопулярніших у світі. Виявляється, що одним із вояків на цій світлині є русин.

"Рівно 70 років тому, 19 лютого 1945 року, на японському острові Іводзіма був встановлений американський прапор, –розповідає Федір Шандор. – Але одному з тамтешніх генералів він настільки сподобався, що той вирішив забрати його собі як сувенір. Коли журналісти прийшли сфотографувати американський стяг, його на місці вже не було. Майже всі, хто дійсно його встановлювали на той момент розійшлись виконувати свою роботу, адже воєнні дії тривали далі. Поблизу були тільки сержант Штранк і один індієць – саме їм кореспонденти дали завдання зробити інсталяцію встановлення. Тому фото, яке згодом стало одним із найзнаменитіших у світі та отримало престижну Пулітцерівську премію, насправді не є реальним відображенням подій".

Ще один цікавий факт: фото зі встановлення прапору на Іводзімі у 45-ому році в буквальному сенсі облетіло увесь світ – його висвітлили всі світові газети, про нього зняли фільми. Сталін собі не зміг пробачити що цей успіх належить не йому, тому через три місяці, 9 травня 1945 року, відтворив цю інсталяцію. Практично скопіювавши ідею, радянські солдати позували для фотокамер, "встановлюючи" прапор СРСР на даху рейхстагу в Берліні. Окрім цього, існує безліч варіантів тієї ж світлини, коли в руках американських солдатів міняли прапор, робили інший фон і виходило, до прикладу, "встановлення радянського прапору перед палаючим Капітолієм в США". Чомусь так трапилось, що видозмінені варіанти фото тепер стали більш відомими за його оригінал.

Під час впорядкування в 2008 році Арлінгтонського кладовища (третього за популярністю у світі), останки Штранка викопали на острові Іводзіма в Японії і переховали в США, додає Федір Шандор. Саме тоді, при підготовці документів вияснилось, що сержант-русин, який воював за Америку та якого в підручниках з історії вчать тамтешні школярі був громадянином Австро-Угорської імперії, а не США. Звісно, Президент Сполучених Штатів одразу зробив йому громадянство.

У центрі цього ж кладовища зроблена велика скульптура героїчним морським піхотинцям. Сюди на екскурсії постійно привозять американську молодь.

Автор міні-скульптури Михайло Колодко пояснює, що хоча на оригінальній фотографії є шість піхотинців, він робить пам’ятник тільки Штранку: "Для мене важливо, що наша людина захищала чужу країну, не маючи навіть американського громадянства".

"Ця ідея вже давно висить над нами, ми йшли до неї довго, навмисно і саме вона розкриває закарпатську багату історію, –  зізнається Михайло. – В його образі поєднані моменти, що близькі жителям нашого краю. Наприклад, тема заробітчанства та емігрантства, адже Штранк був русином, народженим недалеко від Ужгорода в словацькому містечку, але його батьки, як і багато русинів в той час, змушені були виїхати на заробітки до Америки".

Михайло Штранк помер в бою рівно через два тижні після того, як встановив прапор на Іводзімі. Саме в цьому проміжку автори і поставлять йому пам’ятник в Ужгороді.


Читайте також:

Юлія Барабан, Varosh

Фото: Олександра Шульга

0 #