Культура

Ужгородські тераси: що з ними буде у наступному році

18 Вересня 2014 6 338

Цьогоріч неабиякі чвари відбувалися серед активістів, депутатів та власників закладів, чиї тераси заважають містянам безперешкодно рухатися центральною частиною міста.

Маємо надію, що все було не марно. Та й новий головний архітектор Ужгорода Петро Сарваш каже, що з нового сезону все буде інакше.

– За схему розміщення терас у місті ми взялися ще весною. Тоді ми пройшлися містом, оцінили ситуацію, зрозуміли, що жодної системи зараз не існує і треба братися за її розробку. У схемі враховуються основні пішохідні потоки у центральній частині міста, можливість проїзду спецтранспорту та певні обмеження щодо відступу від вже існуючої забудови. Важливо також і те, що тераса не має обростати стаціонарним обладнанням. Вона має швидко і легко розбиратися. Тобто, це столики та стільці, а не помости чи спеціально збудовані конструкції, – каже Петро Сарваш.


Усе про що йтиметься у матеріалі, перебуває на стадаї проекту рішення, який буде розглянутий на найближчий сесії. Якщо більшість депутатів міськради проголосують за такий проект рішення, то зміни увійдуть у дію з 1 січня 2015 року.


Аби уникнути проблем у майбутньому у виконавчому комітеті затвердити нову схему розміщення терас у центральній частині міста. Її розробляли власне Петро Сарваш та Володимир Павлишин, архітектор, член виконавчого комітету міської ради.

Згідно неї на центральній площі міста тераси мають бути розміщені вздовж фасадів, будинків, в яких функціонують базові об’єкти. Має бути залишений простір для вільного проходу пішоходів, а також для проїзду спецтранспорту.

У документі про порядок отримання паспортів відкритих літніх майданчиків зокрема йдеться про те, що:

– Заборонено розміщення літньої тераси: на проїжджій частині вулиць і доріг, на зеленій зоні вулиці або площі, у пішохідній зоні центральної частини міста в місцях, не передбачених схемою розміщення терас, у випадку, якщо влаштування літнього майданчика загрожує безпеці людей. Контроль за дотриманням цього порядку здійснює комісія із встановлення відкритих літніх майданчиків у м. Ужгороді біля об’єктів ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності та муніципальна поліція, – каже Петро Сарваш.

Паспорт літньої тераси видається заявнику на 5 років з умовою щорічного підтвердження його дії в управлінні містобудування та архітектури. Дія паспорта в межах року починається з 1 квітня (або з дати, вказаної у заяві) і закінчується 1 листопада.

Самочинно встановлені літні тераси підлягають демонтуванню. Власника літньої тераси письмово попереджають про демонтаж за 15 днів до його здійснення.

Хоча усі ці положення вступають у дію лише наступного року, вже цьогоріч Ужгородська міськрада виписала терасам штрафів на майже 35 тисяч гривень.

Varosh

0 #