Культура

Розваги за містом: святкування Івана Купала у “Воєводино” як данина традиції

12 Червня 2013 8 083

Щороку з 6 на 7 липня відзначають чи не найколоритніше та найзагадковіше свято літа з дохристиянським корінням – Івана Купала. Вважається, що саме у цей день слід вшановувати бога Сонця і саме цього дня небесне світило має найбільшу силу.

За традицією до свята завжди ретельно готуються: роблять опудало, плетуть з живих квітів вінки, збирають хмиз та готують купи соломи для багаття. Дівчата плетуть вінки та пускають їх річкою, біля них грають народні музики.

Велике вогнище – особливий і невід’ємний атрибут свята: через нього у парі або поодинці стрибають хлопці та дівчата. Це є своєрідним ритуалом очищення та єднання з елементами магії.

Про пошуки папороті годі й казати – на це наважаться лише найсміливіші. Багато різних міфів є про цю рослину. Кажуть, той, хто її знайде в ніч на Івана Купала, бачитиме схованки скарбів та розумітиме мову будь-якого створіння на Землі.

На Закарпатті також бережуть традиції та звичаї і відзначають Івана Купала, як годиться. Цьогоріч чи не найяскравіше його відсвяткують на курорті "Воєводино", що на Перечинщині. Тут вже багато років дотримуються усіх обрядів та повір’їв, пов’язаних зі святом Івана Купала, відтворюють давні купальські забави жителів Карпат та етнічні танці навколо вогню.

Ось, до прикладу, минулоріч тут і готували, і співали, і вінки плели, і через вогонь стрибали. Одним словом, кожному з гостей було як розважитися. У тому числі, й наймолодшим – для них тут взагалі особлива програма.

Що ж слід чекати у "Воєводино" цього року? Нам про це детально розповіли організатори, а ми ділимося з вами.

Отже, у планах – два дні святкування. 6 липня програма розпочинатиметься з самісінького ранку, з 10:00, і триватиме до пізнього вечора. На дітлахів чекають стрибки на батуті, плетіння віночків, виготовлення прикрас, аквагрим та розваги з аніматорами. Увесь цей час на центральній площі виступатимуть народні колективи, а гончарі та ковалі демонструватимуть свою майстерність.

Дорослі теж не нудьгуватимуть, поки малеча розважатиметься. У планах: турнір з пейнтболу, пляжного волейболу, міні-гольфу, народні танці, приготування поросяти на мангалі та бограчу, дегустація вин та меду.

Для шанувальників активного відпочинку та адреналіну – екстремальний zip line і квадроцикли. Для тих, хто хоче тиші та спокою – відпочинок біля басейну. І що може бути краще за споглядання прекрасних краєвидів?

Спеціальними музичними гостями цього року стануть закарпатський фолк-рок гурт "Триста8ісім" та ВАТАГА стёббенд. Після – неймовірна купальська програма з танцями, співами, гуляннями, дискотекою з хітами 80-90-их, fire-show та звісно, стрибанням через багаття.

Наступного дня, 7 липня, свято продовжиться. На гостей чекатиме турнір з міні-футболу, сімейній квест – пошуки папороті та пляжний волейбол. Для малечі проведуть майстер-клас з виготовлення вареників, веселі ігри та дитячу дискотеку. Завершить святкування Івана Купала вечір живої музики.

Тож, поспішайте забронювати місця, адже кількість обмежена, а програма неймовірно насичена та цікава. Відпочинок у вишиванці вітається.

Адреса закладу:

0 #