Культура

Halfscissors: першопрохідці downtempo і trip-hop на Закарпатті

9 Вересня 2013 3 467

Downtempo, trip-hop, breaks – музичні поняття, які відправляють думки меломанів кудись на захід. Перед очима одразу з’являються культові постаті, які вплинули на появу та розвиток багатьох музичних жанрів. Мимоволі наспівуються рядки тріківської Nothing Matters або портісхедської Glory Box.

Звісно, такі музичні стилі не обмежується кількома іменами і мало не щодня для себе можна відкривати щось нове. Проте, слухаючи повільну електронну музику, навіть для її затятого любителя, важко назвати кількох українських артистів, які знаходяться саме у цій течії.

Проект Halfscissors можна сміливо вважати першопрохідцями downtempo і trip-hop напрямків на Закарпатті. Слухаючи їхню музику дуже важко одразу зорієнтуватися і впевнено сказати – "Так, це український продукт". Ми поспілкувалися з Михайлом Тюпою та Миколою Гаразом і дізналися цікаві подробиці про цей особливий продукт.

У мене була група KEAS. Коля прийшов на один з концертів, який ми влаштовували – там ми і познайомились. Згодом почали співпрацювати – він мені надсилав біти, а я писав на них різні партії.

Все начиналось с одного трека, который мы писали на репетиционной базе, так его и не доделав. Потом занялись сольной деятельностью. Миша выпустил ЕР Poema, как Tyupa, я в свою очередь записал EP VII как Garaz и год назад мы снова объединили свои усилия.

Раньше я всегда семплировал музыку, то есть резал, а сейчас пишу сам, Миша играет вживую – это и повлияло на идею с названием нашего проекта. Halfscissors – это органическое переплетение семплов и живой импровизации, по половине одного и другого.

Альбом, який незабаром з’явиться, складається виключно з нашої авторської музики.

ЕР Train Station – це музика про навколишню атмосферу нашого міста, людей, про все те, що нас оточує і про те, що з нами відбувається кожного дня. Це звуки міста в електронній обгортці і їх можна буде почути на початку жовтня, а трохи згодом плануємо випустити й лонгплей, над яким зараз працюємо.

Час на пошуки лейблу (Cold Busted, LA, USA) практично не витрачався, так як Колю там вже знали і наш матеріал їм одразу сподобався.

Цены, как и везде – 99 центов за трек. Еще будет решаться вопрос касательно издания на физических носителях, то есть на виниле.

Заробляти музикою сьогодні можна лише за допомогою живих виступів та гастролей. Це є реальний заробіток для музиканта. Треки багатьох знаменитих артистів люди намагаються не офіційно придбати, а дістати іншими, піратськими, шляхами. Проте, приємно спостерігати за тим, що ця незаконна тенденція з кожним днем все більше пригнічується.

Я вигадую зовнішній вигляд нашої музики, біти і структура – це задачі Колі. Буває, що я пишу трек і він спочатку не є саме таким як би хотілося, Коля, у свою чергу, такі моменти коректує. Так народжуються творіння Halfscissors.

Сейчас мы планируем использовать меньше электронного саунда. В нашей музыке появится вокал и много живых инструментов, таких как оркестровые, клавиши, варганы.

Виступаючи на публіці ми будемо використовувати лише спільні доробки, без сольних вкраплень. Це буде суто Halfscissors і вже дуже кортить презентувати його наживо, що може відбутися найближчим часом.

Олександр Кіпа, Varosh

Фото: Тарас Вовчин

0 #