Культура

Форум видавців 2013: п’ять днів у світі книжок

1 Серпня 2013 5 101

Цьогорічний Міжнародний книжковий "Форум видавців у Львові", вже двадцятий за ліком, триватиме з 10 до 15 вересня.

У ці дні, зокрема, запланована низка проектів і заходів: Львівський міжнародний літературний фестиваль, книжковий ярмарок, Всеукраїнський конкурс "Найкраща книга форуму", Бібліотечний форум, фестиваль і конкурс "Молода республіка поетів" та чимало іншого.

Тож, приводів завітати на Форум цьогоріч чимало. Самі організатори кажуть, що їх є аж двадцять. Розповімо лише про кілька.


Вперше на Міжнародному літературному фестивалі з’являється Країна – Почесний гість. Цього року – це Польща. Відбуватимуться концерти, презентації, семінари, читання, перегляди фільмів та ін. До Львова приїдуть відомі польські письменники.

Окрім поляків до Львова завітають іноземні гості зі Словаччини, Сербії, Хорватії, Румунії, Угорщини, Німеччини, Швеції, Норвегії, Колумбії, Канади, Австралії, Нової Зеландії. А Goethe-Institut підготував власну програму на Форум-2013.

Також на Фестиваль завітає делегація з Нью-Йорку – Вірляна Ткач з театральним проектом "Яра-арт-груп". "Той самий Джон Сміт" – вистава "Капітан Джон Сміт" за мотивами власної книжки того ж таки капітана, яку він видав у Лондоні у 1630 році – "Правдиві подорожі, пригоди та спостереження Капітана Джона Сміта в Європі, Азії, Африці та Америці (з 1593 до 1629 р.)".

Центральна тема фестивалю – гендерно маркована: "Жінка у світі, що змінюється" – і не є випадковою. Цього року відзначаємо 150 років з дня народження однієї з перших фемінистично налаштованих письменниць – Ольги Кобилянської. Тож, буде проведено "КобилянськаФЕСТ", лейтмотивом якого буде зміна статусу жінки у суспільстві за 150 років.

"Поетичний потяг" – це спільний проект міжнародної літературної корпорації "Meridian Czernowitz" і ГО "Форум видавців". Учасники "Потягу" проведуть літературний фест у Чернівцях, після чого вирушать до Львова, де за їхньої участю відбудеться ряд літературно-музичних заходів.

Віршовані рядки під час фестивалю звучатимуть не лише вдень, а й вночі. "Ніч поезії та музики нон-стоп" з кожним роком збирає все більшу й більшу аудиторію.

Ну, і куди ж без книжкового ярмарку? До слова, на нього вже сьогодні подали заявки понад 130 видавництв. На Форумі, як завжди, можна буде не лише познайомитись з авторами та їхніми творами, але й придбати книжки за видавничими цінами.

Також заплановані заходи для молодих поетів, перекладачів, літературних критиків та тих, хто мріє ними стати. 

Слідкувати за анонсами форуму можна через сайт bookforum.ua та у соціальних мережах: facebook.com/lviv.bookforum та vk.com/lviv.bookforum

Varosh за матеріалами Форуму видівців

0 #