Культура

День Св.Мартина 2013 в Мукачеві: що планується

9 Жовтня 2013 7 940

Місто готується вдруге гучно вшанувати свого покровителя. Тим паче, після гарного дебюту минуло річ та захоплення ідеєю відзначення свята у Європі. На останній нараді у мера Мукачева, ми навмисне сіли поруч з ним, аби занотувати усе, що планується.


Почнемо з дат. Цьогоріч День Святого Мартина, який у всьому світі відзначають 11 листопада, припадає на понеділок. Відтак, у Мукачеві вирішили розділити урочистості на 3 дні, починаючи з суботи. Вона стане днем урочистого відкриття свята та початком соціальних акцій у місті, спрямованих на допомогу та підтримку малозабезпечених мукачівців. Неділя стане кульмінаційним днем свята. Саме на цей день запланована театралізована частина свята. Понеділок визначений як день богослужінь у храмах міста.

Тепер перейдемо до "фіч" (слово походить від англійського feature, яке перекладається, як "особливість", "унікальна риса") – родзинок свята, які в Європі стали улюбленими традиціями. Більшість з них будуть запозичені з минулого року. Мова йде, насамперед, про дитячу ходу з ліхтариками і театралізоване дійство, в якому переказуватиметься легенда про Святого Мартина, зокрема та частина, коли він відрізав частину свого плаща і віддав безпритульному, аби той зігрівся. І це перші дві "фічі".

Єдине, тривають поки дискусії, чи буде цьогоріч вершник на коні, адже це дуже ризиковано в умовах великого скупчення людей. У якості альтернативи є ідея відтворити легенду у вигляді пісочної анімації, яка б транслювалася через проектор на сцені.

Щодо ліхтариків, то їх знову виготовлятимуть діти власноруч, можливо, разом з батьками, і паралельно, як і минулоріч, відбуватиметься конкурс на кращий hand made.

Але на цьому тема з ліхтариками не закінчується. Чи не ключовою новинкою, а відтак і "фічею", третьою, цьогорічного Дня Святого Мартина в Мукачеві може стати запуск рекордної кількості небесних ліхтариків прямо з центральної площі міста, та реєстрація рекорду офіційно. Пожежники, попередньо, не заперечують.

Четверта родзинка – ритуал з молодим вином. Мер Золтан Ленд’єл зауважив, що виноград сорту Ізабелла цьогоріч гарно вродив, і його вже міський очільник зібрав.

Новинкою стане особливість доставки молодого вина на центральну площу міста: є ідея перетворити це на урочисту костюмовану ходу.

П’ята фіча – соціальні акції для незахищених мукачівців, що прямо асоціюється з постаттю Святого Мартина. Заплановані збір коштів та благодійна акція "Подаруй іграшку" прямо на площі Мукачева. Також тут варто згадати й про просвітницький момент: тематичні уроки в школах, конкурс розмальовок та малюнків, через які будуть донесені ідея свята, основні відомості та переконання Святого Мартина.

Шосте – гуси. Будуть і живі, і смажені зі скоринкою. А також качки. Страви з гуски, у тому числі з кнедликами, є обов’язковою гастрономічною умовою Дня Святого Мартина у Європі. На ресторанне містечко, яке обладнають до свята в центрі міста, покладено зобов’язання приготувати вдосталь смачної птиці.

І, нарешті, сьома "фіча" – візуальна. Сьогодні будь-яке свято потребує візуального рішення, тобто логотипу, емблеми. На гербі Мукачева зображений Святий Мартин, але це не може замінити повноцінний логотип свята, на які в місті покладають неабиякі надії з точки зору туризму та міських розваг. Тому будь-які ідеї, втілені у візуальні рішення, вітаються. Їх розглядатимуть на конкурсній основі.

Varosh

Фото Сергія Гудака з дебютного відзначення Дня Св.Мартина у Мукачеві

0 #