Культура

Більше ніж спів: Дуайт Трайбл виступив в ужгородській Галереї Ілько

22 Травня 2013 3 186

Американський джазовий вокаліст Дуайт Трайбл, разом з двічі номінованим на Греммі піаністом Джоелем Холмсом дали приголомшливий концерт в Ужгороді. Компанію музикантам зі США склали вітчизняні джазмени – барабанщик Ігор Гнидин, гітарист Євген Пугачов та контрабасист Андрій Арнаутов.

Виступ тривав більше двох годин при повному аншлагу. Глибокий та гіпнотичний голос Дуайта час від часу з посилом проповідника закликав людей до миру та бажав божого благословення. 

– Містер Трайбл, у багатьох піснях ви зверталися до бога, а концерт закінчили виконанням молитви акапелла, ви – релігійна людина?

– Радше вважаю себе людиною духовною, аніж релігійною, єдина церква до якої я належу – це церква імені Дуайта Трайбла, в якій я – єдиний прихожанин. Все, що я намагаюся зробити – це виконати свою місію на Землі, якщо я можу поширювати ідеї миру у світі – тими способами, які мені доступні – я це робитиму. Мій інструмент –музика, тож протягом останніх тридцяти років займаюся саме цим. Я не хочу читати проповідей, просто закликаю людей до миру та любові.

– У американських та українських джазменів різні музичні традиції, різний бекграунд, на якому формувалися смаки. Втім, коли ви граєте – ви говорите однією мовою. Як відбувається ця магія?

– Я вважаю, якщо ми вирішили пограти разом, багато що залежало від мене – я хотів звести все докупи і направити енергію кожного у спільне русло. Це – частина моєї роботи, зробити все так, щоб музиканти і самі не помітили, як раптом стали одним єдиним голосом.

Саме в такий спосіб виникає щось дійсно потужне, лише так ти можеш когось зачепити. Лише спільні зусилля та сила Всесвіту допомагає нам створювати те, що зворушує людей. Цей зв’язок відбувається на якомусь підсвідомому рівні – ти не усвідомлюєш, що відбувається аж допоки все не відбудеться.

– Мені відомо, що ви мали досвід співпраці з такими легендарними продюсерами і бітмейкерами, як J Dilla та Madlib. Які враження від колаборації з апологетами андеграундного хіп хопу?

– Я намагаюся тримати руку на пульсі сучасної музики. Я вважаю, що інновації в музиці не прийдуть до нас звідки ми їх чекаємо, вони прийдуть з вулиць. Коли в мене є нагода і коли іншим музикантам здається, що я вписуюся в їхню музику – я не проти спробувати. Я не змінююся щоразу, коли працюю з кимось, я просто вношу частинку себе в те, з чим маю справу.

На моє переконання, як музикант я маю гармонійно ставати частиною будь-якого музичного напрямку – кантрі, репу чи класики. Це все – музика, поділ на стилі придумали люди, але вони всі позначають музику. Швидше за все, саме хіп-хоп стане останньою інновацією в музиці, хоча це рух мав потенціал розквітнути ще дужче.

– Ви дуже емоційний на сцені, я помітила, що ви постійно заплющуєте очі під час співу. Що ви собі уявляєте в ці моменти?

– Я хочу відкрити свою душу, прагну з’єднатися з Всесвітом і отримати його енергію. Коли я заплющую очі, Дуайт Трайбл відходить на другий план, а на перший виходить дух та внутрішня енергія. Я відчуваю, як відбувається цей процес, коли це стається зі мною – я розповсюджую це довкола.

Більше фото з концерту у галереї.

Вікторія Рижова, Varosh.com.ua

Фото: Андрій Кирилюк

0 #