Культура

Арт на колесах: митець Фері Янчик мріє про еко-дім

14 Лютого 2013 3 587

Разом з дружиною вони подорожують світом та створюють контраверсійні візуальні об’єкти.

32-річний Ференс (Фері) Янчик родом із Сваляви. Закінчив ужгородський коледж мистецтв імені А.Ерделі за напрямком «кераміка», однак більше захопився іншими напрямками візуального арту – малює флюорисцентні картини, робить маски та тотеми, і навіть прикраси.

«Це художник, який робить свою роботу так само природно як дихає, і саме тому ніколи не зупиняється», – захоплено каже про нього дружина Ксенія, з якою нам вдалося поспілкуватися.

картини1

Фері довгий час шукав себе на Закарпатті. Зокрема займався оформленням та дизайном модних ресторанів та клубів. Його роботу в якості дизайнера можна нині побачити у найрізноманітніших куточках краю: і в ужгородському Deep-і, ресторані Тянь-Ши, Кактусі, Каштані, клубі Максимус, Fishka (пляж «Бумеранг» на Берегівщині), чайній Мантрі, барі Юна, Трактирі в Мукачеві, магазині Індиго. Робив він навіть скульптури в Боздоському парку … А також по всій Україні – клуб Езотерик (Одеса), Старий Київ (Львів), Мардиграс (Київ)…

дім1

Він також брав участь у різних заходах, де можна було застосувати свої захоплення. Зокрема це вечірки та виставки, які проводила творча група TranceCarpathiArts. Митці взяли за основу концепцію психоделічне мистецтво субкультури гоа-транс, яка виникла в Індії. У проекті, який презентували в Ужгороді два роки тому, були представлені роботи, створені спеціальними фарбами на полотні, а також вироби із скла, ниток та навіть одяг, який світиться у темряві. В якості декоратора Фері щорічно (з 2009 року) бере участь в найбільшому на території СНГ музичному транс-фестивалі Space of Joy, який щоразу відбувається у різних місцях, в тому числі в Карпатах та Криму. Це для нього як для художника – чудова можливість реалізувати найсміливіші задуми, а також нагода для мандрівок у найгарніші та невідомі до цього місця.

«Регулярно відправляємо свої декорації у Лондон, отже ми заочно є декораторами на музичних подіях від арт-спільноти Arcona Creation», – розповідає його дружина Ксенія.

До речі, вона родом з російського Єкатеринбургу, займається класичними індійськими танцями, уроки з яких давала в Ужгороде в минулому році. А познайомилися вони з Ференсом під час реалізації спільного проекту в готелі Raivola під Пітером: «Там було багато роботи: «виростали» на подвір’ї тотемні дерев’яні скульптури, втілювалися ландшафтні проекти і різноманітні декорації. З тих пір ми – нерозлучні».

Пара митців вирішили шукати натхнення та заряджатися енергією дикої природи подалі від великих міст. І продовжують творити – роблять скульптури з дерева, малюють, декорують.

картини2

На даний момент перебувають разом у Eco Camp, що знаходиться у віддаленій від цивілізації місцевості Криму (Бахчисарайський район). Розташований він посеред яблуневого саду на висоті 500 метрів над рівнем моря.

Організатори поставили за мету надати можливість учасниками проекту відчути гармонію з природою, реалізовувати свою творчу енергію, тобто «відшукати себе». Також втілюють принципи біодинамічного землеробства, садівництва, вирощують органічні продукти. І навіть будують еко-будинки!

«Варто зазначити, що еко-кемп – це не якась секта, а скоріш освітній простір для духовного, особистісного і фізичного розвитку, – зазначає Ксенія. – І йога – лише одна із складових. Є в нас арт-терапія і навіть казко-терапія. У новому сезоні я буду намагатися представити різні танцювальні практики. Проводяться семінари навіть для бізнес-орієнтованих людей. Єдиний загальний принцип – увага до природи. А також у еко-кемпі суворо заборонені алкоголь, куріння і будь-які наркотики».

Головна прикраса кемпу – еко-будинок, що споруджений із земляних мішків і геодезичних сфер. Ференс Янчик також приклав руку до прикрашення навколишньої інфраструктури.

«Еко-кемп займає досить велику територію. Ми приїхали для того, аби робити скульптури з дерева, займатися дизайном для кафе і приміщень, ландшафтним дизайном. В планах також побудувати арт-майстерню, адже один з напрямків – організація літнього пленеру для інших художників», – розповідає Ксенія.

Основна мета – популяризація знань про те, як покращити якість життя, бути здоровим і навчитися доцільно використовувати ресурси природи. Серед гостей кемпу вже був відомий мандрівник Голтіс, письменник Анатолій Некрасов, викладачі йоги Андрій Лаппа, Андрій Сидерський, Олексій Скубко, В’ячеслав Смирнов; відомий вчитель йоги Даг Свенсон (США), доктор аюрведи Віджай Кумар (Індія), письменник Роберт Джеррард (США), майстер східного масажу Роб Ілінскас (Литва) та багато інших.

А нещодавно учасники еко-кемпу вирішили підтримати людей, які мешкають у Кімберлі, Західна Австралія. Це унікальний культурний регіон, де у державних підприємств є план з видобутку нафти поблизу узбережжя, що може повністю зруйнувати як природу, так і звичне життя людей у цій місцевості. Підтримка австралійців з боку кримських поселенців скоріш моральна, але, як вони вважають, також дієва.

Ференс Янчик разом з дружиною Ксенією створили ще й власну майстерню, яка існує поки лише віртуально, і має назву Mangro Forest Art Studio. Самі художники зазначають, що їм не потрібне постійне місце для творчості. Це Арт-студія на колесах. Пара її майстрів, Ксенія і Ференс Янчик, постійно знаходяться у русі.

«В Mangro Forest Art Studio ми намагаємося втілити найкраще, чому нас вчить природа», –зазначають вони. Сьогодні митці у Криму, а незабаром збираються в Індію, де вже неодноразово бували. Там шукають нових вражень, малюють та навіть намагаються допомогти місцевим художникам прогодувати сім’ю. Для цього пропонують всім бажаючим купити їхні картини через Інтернет…

«Ми постійно мандруємо і живемо на природі. Просто ми такий різновид «неквартирних» людей. Вже були у дикій місцевості на Алтаї, в Карелії, Фінляндії, Уралі, Непалі… А в Індію їдемо на досить тривалий час, на 6-9 місяців, і просто насолоджуємося там простим життям. Адже іноді це дуже корисна практика: змінити середовище, атмосферу, ритм – і подивитися під іншим кутом на життя. Досвід неперевершений! І ми повертаємося звідти набагато дорослішими. Не маю на увазі біологічний вік, адже весь набутий нами колись практичний досвід, привезений з «нашого світу», там не діє. Щоразу всьому потрібно вчитися заново, і відчуваєш себе іноді просто малим дитятком. Загалом ще влаштовуємо в Індії майстер-класи з арт-терапії і виставки, ділимося своїми знаннями і вчимося у інших людей».

Коли ми розмовляли з митцями, то постійно ловили себе на думці, що почуємо ще чимало цікавих новин про Фері та Ксенію Янчик: «Зараз ми перебуваємо на етапі, коли готові нарешті змінити трохи свій уклад життя і побудувати свій власний еко-дім у Криму. Тут в нас багато друзів та однодумців. А також простір, в якій легкообмінюватися досвідом!».

Алекс Брут, спеціально для Varosh.com.ua

0 #