Культура

5 наслідків для міста від звільнення головного архітектора Ужгорода

29 Березня 2013 4 535

Резонансна сесія Ужгородської міської ради у п’ятницю, 29 березня, постановила ліквідувати управління архітектури. Внаслідок цієї реструктуризації Олександр Шеба втратив посаду головного архітектора.

Впродовж останніх двох років чиновник активно співпрацював з громадськими активістами та підтримував діяльність громадської ради при міському управлінні архітектури. Ми вирішили проаналізувати можливі наслідки його звільнення для міста.

——- Збільшення кількості МАФів ——-

Як відомо, Олександр Шеба не підписував дозвільних документів на встановлення нових МАФів, або ж торгових кіосків, у центральній частині міста. Відтак, існує велика імовірність, що його наступник буде більш лояльний до малих архітектурних форм, які нерідко належать депутатам міської ради чи наближеним до них особам. Не погодженими до сьогодні залишаються заплановані МАФи на вул. Волошина та Льва Толстого.  

——- Реконструкція площі Народної за мотивами особистих смаків обласних чиновників ——-

Олександр Шеба наголошував на тому, що за роки незалежності Ужгород втратив велику кількість цінних архітектурних фасадів, а площа Народна – серце чеського кварталу Галагов, втручатися у цілісність якої слід вкрай зважено. Оскільки площа знаходиться у межах міста, обласна влада не може в обхід погодження головного архітектора вдаватися до будь-яких перетворень. Принаймні так було до сьогодні.

——- Засилля біл-бордів у центрі міста ——-

Захмарна кількість носіїв зовнішньої реклами в Ужгороді спонукала громадськість та представників туристичної інфраструктури змусити міських чиновників дослухатися до своїх вимог та запровадити мораторій на встановлення нових біл-бордів. Очевидно, що подібне рішення не влаштовує підприємців та власників рекламних агенцій, адже не дозволяє безперешкодно збільшувати стабільний пасивний дохід з оренди рекламних площ.

——- Забудова дитячих майданчиків та зелених зон ——-

Оскільки міські землі Ужгорода – величина не безкінечна, привабливих для підприємців вільних ділянок під бізнес чи забудову майже не лишилося. Тож, у хід пішли зелені зони, паркові території та дитячі майданчики. До слова, Олександр Шеба виступав проти незаконного будівництва під вікнами мешканців будинку з нещасливим номером 13, на вулиці Белінського.

——- Реконструкція будівель в історичній частині ——-

Замість бажаної реставрації – себто відновлення первозданного вигляду старовинних будівель, практикуватиметься реконструкція – тобто зміна об’єктів з метою надання їм нової функціональності. Поширеним руйнівним явищем в Ужгороді є прорубування дверних пройомів з віконних та добудова поверхів. Серед непогоджених Олександром Шебою проектів є добудова у півтора поверхи на вул. Боженка, 4 та скандально-відомий ремонт фасаду магазину "Євротек", в ході якого було самовільно зруйновано ліпнину та оббито історично-цінну будівлю пластиковими композитними панелями.

Відтак, бачення розвитку міста головним архітектором не співпадало з цілями та пріоритетами міських чиновників. Від сьогодні обласний центр Закарпаття стоїть на порозі змін, втім прогрес чекає на місто чи регрес – питання часу.

Вікторія Рижова, спеціально для Varosh.com.ua

0 #