Мода - Архів

Зубасте взуття: Як дизайнерка з Ужгорода шокувала увесь світ

14 Лютого 2013 6 555

Уявіть, ви взуті у стильні лаковані черевики і на підошві – 1050 зубних коронок. Це якщо ви чоловік. Коли ж жінка – то 500. Як відчуття?

Мар’яна Фантич – художниця та дизайнерка із Ужгорода, нині мешкає в Лондоні. Минулого року вона разом з партнером Домініком Янгом «вибухнула» у світі модних речей своєю епатажною колекцією під назвою Apex Predator. Її головною «фішкою» стало взуття, яке ми разом з вами подумки приміряли на початку статті.

Спочатку йшлося про те, що це справжні зуби. Але згодом митці з Fantich&Young визнали, що використали штучні пластикові протези китайського виробництва. Однак колекція все-одно має досить страхітливий вигляд. Особливого «шарму» додають й золоті коронки у деяких експонатів.

Про цей витвір сучасного мистецтва написали практично всі найбільші видання Європи та Америки. Більше, як про чудасію. «Якби Сатана носив оксфордські туфлі, вони, скоріш за все, мали б саме такий вигляд…», – резюмує журнал The Independent.

Також художники з Лондона представили одяг Apex Predator Suit … з людського волосся. Виглядає як справжнє. На додачу – декілька скляних очних протезів та кісточок замість ґудзиків.

Кажуть, що ідея такого взуття та одягу була викликана подіями фінансової кризи 2008 року, а саме коментарі фахівців щодо еволюційної економіки, теорії, яка походить від відомих принципів Чарльза Дарвіна.

«Туфлі Apex Predator – це хижаки, котрим не страшний жоден інший хижак; вони займають вершину харчової піраміди», – каже Домінік Янг. А деякі вважають, що розробники колекції мали на увазі найстрашніших хижаків на планеті Земля – людей. Apex Predator також уособлюють собою правлячу еліту. Тим паче купити цей одяг може хіба людина з чималими прибутками. Адже, скажімо, пара взуття коштує 1500 фунтів. Бо це не повсякденне взуття, а витвір мистецтва.

Хоча молоді дизайнери впевнені, що колись навіть таке екстравагантне взуття може стати популярним. Тоді зубні протези можливо прийдеться замінити на більш звичну резину.

«Тепер у нас є нова шикарна ідея, – каже Домінік. – Ми почали заглиблюватися у найтемніші куточки нашої уяви. Це буде жіноче взуття, і навіть Хілларі Клінтон буде добре у ньому виглядати!»

7 лютого страхітливі витвори від Fantich & Young були представлені на грандіозному шоу авангардного мистецтва OUKAN у Берліні.

До речі, колись Мар’яна Фантич навчалася у Львівській академії мистецтв, а потім в університеті Міддлесекса (Англія). Ще студенткою стала моделлю для закарпатського скульптора Михайла Михайлюка. Нині можемо побачити її уособлення біля економічного факультету в Ужгороді – в бронзовій скульптурі, що прикрашає фонтан «Дівчина з голубом». Шкода лише, що птаха, який сидів на руці в дівчини, поцупили невідомі.

Ужгородська художниця Ната Попова каже, що хоче залучити Мар’яну Фантич до реалізації власного арт-проекту «Подорожі». Зокрема для цього Тетяна Смріга має написати оповідання, Ната – зробити ілюстрації, а Мар’яна – пообіцяла зняти фільм, бо ця тема також їй дуже близька.

Алекс Брут, спеціально для Varosh.com.ua

0 #