Життя

Справжнє закарпатське пиво: гуцульська крафтова броварня “Ципа”

19 Квітня 2016 8 633

У селі Кваси Рахівського району минулоріч заснували нову пивоварню. Нас, як шанувальників усього крафтового та створеного власноруч з любов’ю, така новина не могла не зачепити.

Одна з головних особливостей броварні у тому, що гості можуть спостерігати за усім процесом виробництва через спеціальну скляну перегородку.

– Ідея відкриття броварні з’явилася, коли планували відкривати ресторацію "Гагарін і Бокораш". Кваси – надзвичайно мальовниче село, на території якого є багато унікальних мінеральних джерел, санаторій "Гірська Тиса" і загалом усе, що необхідно для відмінного відпочинку та оздоровлення. Лише смачного місцевого пива бракувало для повного щастя. Тому було вирішено збудувати невелику крафтову броварню при ресторації, яка згодом переросла у дещо більше і наразі активно розвивається, – розповідає засновник броварні Олександр Шаталов.

У "Ципі" працюють на німецькому устаткуванні Braumeister і використовують лише якісний відбірний солод, хміль і дріжджі, які привозять переважно з Німеччини та Чехії.

– Хоча ми й використовуємо іноземну сировину та все ж наше пиво має власний карпатський колорит, бо варимо ми на воді з місцевого високогірного джерела, ніяк її не обробляючи. Тому, можна сміливо вважати, що пиво "Ципа" несе в собі частинку енергії карпатської природи, – кажуть у броварні.

Асортимент пива постійно змінюється, адже пивовари "Ципи" постійно експериментують, шукають нові смаки та аромати, додають щоразу більше гуцульських акцентів. Тому серед складників часто можна зустріти щось на кшталт яфин або смерекових гілочок.

– Що ж до назви, то, коли ми почали розробляти дизайн нашого ресторану і паралельно підбирати обладнання для броварні, я призначив зустріч з цих питань з інтервалом приблизно в півгодини. І ось дизайнер показує мені пропозицію для ресторану, в якому переважають овальні, яйцеподібні форми. А потім зустрічаюся з людиною, яка показує мені обладнання, і випадково (він нам цього не пропонував) у нього в каталозі бачу, що Braumeister робить чани для бродіння у формі яйця. Я зрозумів, що це знак – все зійшлося. Вирішив зупинитися саме на такому обладнанні. І, загалом, почали крутити навколо того, що у нас будуть чани такої нестандартної форми. А що з’являється з яйця? Курча. Кожне наше пиво народжується в цих яйцях, тому, ми вирішили назвати пиво "Ципа". Наші офіціантки дуже раді наші такій назві. Всі їх називають "ципочки". Така ігрова, жартівлива історія, – каже Олександр Шаталов.

Пиво "Ципа" дозріває у старовинному підвалі щонайменше 30 днів. Деякі сорти можуть знаходитися там і по кілька місяців. З самого підвалу спеціальним пивопроводом напій подають на барну стійку, аби уникнути зайвих температурних перепадів і зберегти смак.

У пивному меню визнайдете: особливий світлий Lagerbier "Біла Ципа", сухий стаут "Чорна Ципа", "Копчена Ципа" – пиво з використанням прикопченого солоду Rauchbier, карпатський ель з гірськими травами – "Ципа під травою", "Ципа Гірська" – експериментальний сорт пива з унікальними гірськими інгредієнтами, "Самотня Ципа" – гіркий пейл-ель, зварений з використанням 100% мюнхенського солоду та австралійського хмелю Ella, "Ципа під смереков" – світлий ель, зварений із додаванням смерекових гілочок під час процесу бродіння. А також страви під пиво: шкварки, рульки, шашлики.


Контакти:


Varosh

0 #