Новини

Відкрита екскурсія замком “Паланок”: нічні пригоди у Середньовіччя

3 Серпня 2015 2 348

Цієї суботи, 1 серпня, у Мукачеві пройшла вже друга відкрита екскурсія замком "Паланок".

Охочих поринути в історію було чимало – понад 100 слухачів ми нарахували перед стартом події. Мукачівцям та гостям міста підготували направду цікаву програму. Спершу усіх зустрів екскурсовод Ігор Гуледза – він говорив від лицаря Томаса, який був мешканцем замку. Далі історію розповіла Ілона Зріні. Її зіграла екскурсовод замку Тетяна Лавришин. До слова, костюм чарівної Ілони, можна подивитися у Княжій кімнаті замку.

Він імені Федора Корятовича говорив актор Мукачівського драмтеатру Руслан Аітов. Гладячам також представили середньовічний танець у виконанні колективу “Art-line”. Останньою точкою екскурсії стали відвідини лицарської зали та дегустація вин від знаного винороба Василя Анталовського.

Максим Адаменко, голова Туристичного клубу Мукачева: Мені здається, що сьогоднішній захід вдався, бо ми усі дуже старалися. Приємно, що людей цікавлять такі події, адже вони передають інформацію про них своїм друзям, запрошують один одного. Думаю, що саме через це зацікавлення і прийшла така кількість людей.

Серед слухачів було й багато ужгородців, які відзначали, що це краща з екскурсій, яку вони бачили у житті. Це неймовірно приємно, адже ми вкладаємо душу у ці події.

У майбутньому ми плануємо ще чимало відкритих екскурсій. Можливо вже незабаром проведемо костюмовану екскурсію замком з середньовічними елементами дрес-коду для відвідувачів. Також вже зовсім скоро відбудеться екскурсія єврейським цвинтарем – вона направду буде дуже цікавою. А ще в розробці жіноча екскурсія Мукачевом – її тема відьмацтво. Відомо, що наш край здавна та й досі славиться своїми босорканями (авт. – відьмами).

Денис Соболь, голова ГО “Молодіжні ініціативи Закарпаття”: Усе, що ми задумали, сьогодні вдалося реалізувати. Можливо, навіть більше, ніж очікували. Спільно з екскурсоводами у нас вже є певні напрацювання щодо наступних заходів. Тому вже незабаром слід чекати на нові події.

Що ж до реакції людей на ті заходи, які ми проводили останнім часом, – а це і кіно “Просто.Неба”, і турнір з пляжного волейболу, і фестиваль риболовлі та юшки, – то це те, що потрібно. Це дозволяє нам трохи розворушити мукачівців, а особливо молодь. Тому є натхнення продовжувати.

Василь Анталовський, винороб, переможець фестивалю “Червене вино”: Нас запросили на цей захід і ми радо відгукнулися, тому що такі події дуже цікаві і популяризують наш край – наше Закарпаття, наше Мукачево. Мені хочеться, аби люди більше знали про вина, культуру споживання вина, бо, на жаль, більше п’ють все ж горілку. Є спілка виноробів Закарпаття, через яку ми намагаємося відродити традиції виноробства та споживання вина у нашому краї.

Сьогодні я представив п’ять сортів вина: два сухі – “Леанка королівська” і “Каберне”, напівсолодкі авторські вина – “Чорний принц” і “Сонячне сяйво”, а також нашу фішку – “Троянда Закарпаття”. Відвідувачі, які сьогодні прийшли на дегустацію, надавали перевагу, як сухим, так і солодким винам. Хоча з давніх часів закарпатці пили саме сухі вина, адже вони найнатуральніші, в них немає жодних ненатуральних домішок.

Росана Бісьмак, Varosh

0 #