Новини

В Ужгороді вкотре намагалися вберегти Площу Народну від реконструкції

11 Квітня 2013 2 637

У четвер, 11 квітня, в обласній раді зібралися провідні архітектори, ландшафтні дизайнери, художники, мистецтвознавці, фахівці з туризму та громадські активісти.

На порядку денному знову одне єдине питання – доцільність реконструкції площі Народної за проектом архітектора В. Павлея, який активно лобіюється губернатором.

Професійна спільнота одностайно та категорично виступила проти втілення радикальних втручань в існуючий ансамбль. До самої ідеї реконструкції площі фахівці ставляться більш толерантно, втім лише в контексті повернення їй історичного вигляду.

Оскільки думка спеціалістів та громадськості з приводу запропонованого проекту є різко негативною, у ході обговорення було вирішено звернутися до Олександра Ледиди та Віктора Погорєлова з вимогами відкласти будь-які дії, допоки ухвали не винесе фахова консультативна рада.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман вбачає головну проблему у відсутності документально прописаних обмежень на самодіяльність у історично-цінних місцинах Ужгорода.

– Нездорові рішення приймаються через відсутність окресленого історичного ареалу міста. Має бути чітко визначений той недоторканий старий Ужгород, нехай навіть зі своїми недосконалостями, які могли залишитися в спадок з минулого. Не треба нічого підправляти та прикрашати, щоб не нашкодити. Наше завдання – дбайливо зберегти те, що лишилося.

Громадські активісти також переконані, що реагувати на кожну самовільну реконструкцію, варварську забудову зелених зон, спотворення архітектурного спадку міста – не ефективно. Єдине вирішення проблеми вбачають в осмисленій стратегії розвитку міста та правилах поводження в історичному середовищі.

Вікторія Рижова, Varosh.com.ua

Фото: Олександр Попович

0 #