Новини

У переддень Св.Мартина у “Кельтському дворі” презентують книгу, молоде бренді та житній хліб

6 Листопада 2013 2 233

Усе відбудеться цієї неділі, 10 листопада вже традиційно в агроетносадибі під Ловачкою.

Вони стануть окремою органічною частиною загальноміської мозаїки святкувань. Тим більше, що в минулі часи місцеві будиночки вина – так звані боргази – завжди були господарськими та культурними осередками, в яких товариства виноградарів та садівників влаштовували чимало цікавих атракцій. Отож, відроджуючи давні традиції, у "Кельтському дворі" презентують два види виноградного бренді – "Паланок" та "Ловачка".

Перше цікаве тим, що виготовлено з вижимок європейських сортів винограду шляхом обробки парою, а інше – без такої обробки. Власне, обидва види бренді у кінці позаминулого століття виготовляли на місцевій винокурні.

Ще однією новинкою агросадиби стане презентація житнього хліба з медом і травами, приготовленого на заквасці з житнього борошна, а випеченого у трипільській глинобитній печі. Подібний хліб є надзвичайно корисним,адже не містить ані вуглеводнів,ані холестерину. І якщо автором виноградних бренді традиційно є господар "Кельтського двору" Юрій Клованич, то у випічці хліба проявила неабиякий хист його дружина Галина, ще донедавна менеджер з реклами обласної газети.

Втім, як мовиться, не хлібом єдиним. Цими днями побачила світ нова книга мукачівського історика, краєзнавця та геральдиста Олексія Філіппова "Кельти на берегах Латориці". А ідейним та фінансовим натхненником краєзнавчого нарису став власник садиби Юрій Клованич. У згаданому виданні зібрано усі значущі публікації на тему кельтського опідуму Галіш-Ловачка, а також зроблено спробу реконструкції звичаїв, напоїв, страв і побуту цього поселення. Отож, під Ловачкою у неділю буде цікаво, пізнавально та настроєво, незважаючи на примхи погоди.

Андрій Клоц, для Varosh

Фото Сергія Мазура

Вже завтра читайте розлогий огляд агросадиби "Кельтський двір під Ловачкою".

Контакти: дегустацію у закладі можна замовити за телефоно 050 779 77 52.

0 #