Новини

У Мукачеві покажуть роботи словацького архітектора Людвіга Оелшлегера

30 Липня 2013 2 408

Він є автором проектів багатьох споруд Австрії, Німеччини, Словаччини, Угорщини і Закарпаття.

Виставка відкриється 2 серпня і триватиме рівно 20 днів. Урочисте відкриття відбудеться о 16 годині у Мукачівській міській картинній галереї.

Виставка відбудеться за підтримки Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді, Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Мукачівської міської ради та Закарпатської організації Національної Спілки Художників України.

Архітектор Людвіг Оелшлегер народився 5 березня 1896 в місті Кашшаї (Кошице, Словаччина) у євангельській сім’ї.

В 1921 р. закінчив Угорський королівський університет. Отримавши вищу освіту, молодий архітектор два роки навчався в Німеччині в проектних організаціях Берліна, Мюнхена і Штутгарта, а потім рік працював у будапештському проектному ательє. Великим успіхом під час роботи в цьому ательє стала перемога Оелшлегера в архітектурному конкурсі на проект Торговельної академії з інтернатом у Мукачеві.

Наприкінці 1924 року Людвіг Оелшлегер повернувся у рідні Кошице.

Він отримував замовлення на проектування громадських будівель не тільки в Словаччині, а й на Підкарпатській Русі. Архітектор співпрацював з досвідченим Кошицьким будівельним інженером Гуго Кабошем і будівельною фірмою з Пряшева "Брати Барань".

У 1933 р. братиславський видавець Отто Вальдес випустив у світ збірник архітектурних проектів Людвіга Оелешлегера.

У нашому краї саме він спланував будівлі військового управління, школи імені президента Чехословацької Республіки Т. Г. Масарика, будівлі центральної пошти, державної жіночої та циганської шкіл, аеродрому, кінотеатрів і книжкових магазинів, народного дому «Просвіта», Руського народного дому, Дому Духновича, Громадського будинку для поліції у Виноградові тощо.

З 2008 року діяльність архітектора Людвіга Оелшлегера вивчає словацька дослідниця Адріана Пріаткова.

Виставка триватиме до 22 серпня.

Varosh.com.ua

На фото одна з робіт Людвіга – колишній будинок офіцерів у Мукачеві та у перспективі – новий будинок культури

0 #