Новини

Мирослав Дочинець прочитав лекцію у Празі

15 Грудня 2013 1 774

Нещодавно на запрошення Асоціації україністів у Чехії письменник Мирослав Дочинець прочитав лекцію на філологічному факультеті Карлового університету в Празі.

Раніше тут виступали О. Забужко, В. Шкляр, С. Жадан, Ю. Винничук, Т. Прохасько, К. Малярчук. Для кращого ознайомлення з творчістю автора з Мукачева журнал "Пороги" заздалегідь надрукував два уривки з його романів "Вічник" та "Горянин", номінований на Шевченківську премію. Запланована на годину зустріч розтягнулася на дві з половиною години. Громадськість, науковці, студенти, літератори жваво цікавились літературним процесом в Україні, статусом письменника загалом і, звичайно, останніми подіями політичного протистояння в державі. На прохання аудиторії гість детально розповів про "дух і літеру" свого письма, про високий чин слова, про лексикографію текстів, що є "одним із головних героїв" його творів.

Наприкінці зустрічі М. Дочинець зачитав уривок з нової книги "Світован". Аспірант Інституту світової літератури Аксел Еврух зізнався, що в своїй науковій роботі про мотиваційні спонуки художньої літератури досліджує зокрема і творчість М. Дочинця. За книгами з автографом вишикувалася черга.

Для гостя з України влаштували екскурсії по музеях і галереях. Відвідали могили Карела Чапека, Яна Неруди, Божени Нємцової. Закарпатське земляцтво запросило його на вечірку в автентичний гуцульський ресторан "Говерла", відкритий нещодавно на вулиці Добрянських. Письменник долучився до кількатисячної ходи центром Праги в підтримку Євромайдану. А також дав розширене інтерв’ю кореспонденту радіо "Свобода" Оксані Пеленській.

Карло Стадник

0 #