Життя

Сквош в Ужгороді: аристократичний спосіб тримати себе у формі

21 Серпня 2014 9 799

Ми побували на відкриті Squash-club і зрозуміли, що будемо тут частими гостями. Не виключено, що ви також;)

У сучасному виді сквош сформувався 150 років тому в Англії. Подейкують, що його вигадали хлопчики однієї закритої британської школи, які завжди довго чекали у черзі до кортів для великого тенісу.

Ще є менш романтична легенда про те, що це була розвага ув’язнених боргової в’язниці у Фліті, котрі били м’ячем у високу огорожу всередині.

Зараз у сквош грають заможні чоловіки, які приїжджають до кортів на дорогих авто, залишають усі свої дорогі прикраси у роздягалці, замикаються вдвох у чотирьох стінах і б’ють по черзі в м’яч. Такі поєдинки тривають від однієї до чотирьох годин. Але усе це радше стереотип, ніж обов’язковість.

Сквош визнаний в Україні офіційним видом спорту. Ба більше, проводяться всеукраїнські чемпіонати. Існують чоловіча, жіноча і юніорська збірні України.

До речі, наші спортсмени вже встигли здивували всю Європу. Якщо взяти якість до кількості, то українці практично перші на континенті з сквошу.
Якщо порівняти кількість кортів в країні і кількість професійних гравців, то наші спортсмени знаходяться на дуже високому рівні. Зараз в Україні не більше 50 кортів, а скажімо, в Чехії їх біля 1000, в Англії приблизно 9000 кортів для сквошу.

За останні 10 років було декілька запитів щодо будівництва кортів для сквошу на Закарпатті, але до цього моменту жоден з них не був реалізований.

Врешті-решт в Ужгороді з’явився перший в області відкритий сквош-клуб, куди запрошують усіх бажаючих пізнати особливості та відчути позитивний вплив цієї спортивної розваги. Відбулося це зовсім нещодавно, і ми там були.

У сквош грають двоє на спеціально обладнаному корті, оточеному чотирма стінами. Одна із стін, задня, зазвичай прозора, з надміцного скла. Сучасні моделі професійних кортів зовні прозорі з усіх боків – для глядачів, а зсередини – металевого кольору. Суть гри – змусити суперника помилитися і не відбити м’яч, що відскочив від стіни. Головна особливість сквошу – один ігровий простір на двох, сквошисти по черзі грають в одні ворота, тобто в одну стіну.

Експерти кажуть, що гравець у сквош володіє швидкістю спринтера, витривалістю стайєра, спритністю гімнаста, координацією фехтувальника і розумом шахіста.

Щодо екіпірування, то воно є простим, але з певними особливостями, які варто знати. На багатьох ресурсах, що займаються продажем спортивного спорядження, є окремі розділи під інвентардля гри у сквош. Це м’ячі для сквошу, ціна за один щонайменше 35 грн. Захисні окуляри від 200 грн. Найдешевша ракетка для сквошу коштує близько 600 грн. Ціни на взуття для сквошу починаються від 800 грн. Такі цифри роблять цей вид спорту не елітним, як багато хто вважає, а загальнодоступним.

В ужгородському сквош-клубі одне заняття, тривалістю в годину для двох гравців, коштує 70 грн. Місячний абонемент з 5-ти занять обійдеться у 300 грн. При виборі абонемента з більшою кількістю годин діятиме програма лояльності. Проте, варто звернути увагу на те, що заняття не переносяться на наступний місяць.


Роман Долинич, колишній президент федерації сквошу України з моменту її заснування до 2011 року, чемпіон України зі сквошу:

– Сквош це новий вид спорту для країн колишнього Радянського Союзу. За певних причин він не розвивався, можливо тому що вважався буржуазним спортом для комуністів. З розвитком самих країн та демократії в них, фітнес-рух в Україні починав набирати обертів і іноземні інвестори, знаючи про сквош, почали включати такі корти у програми оздоровчих закладів. Зміст гри такий самий як і в тенісі, в бадмінтоні чи в пінг-понзі, просто є певні особливості. Ми завжди чекаємо на інвесторів, хто буде зацікавлений вкласти гроші. Якщо така людина з’являється, то ми всіма можливими методами їй допомагаємо. Сподіваюсь, що цей вид спорту в Ужгороді приживеться, адже наше місто досить спортивне.


Олег, засновник клубу:

– Якось мені вдалося спробувати пограти в цей вид спорту. Це було за кордоном. Я зіграв, мені сподобалось, і потім я бачив його лише на телебаченні, а враження ж залишилися. Хотілося далі грати, розвиватися і робити це у своєму місті. Коли ми переїхали жити в Ужгород, сквошу не було. Відповідно і приміщення для будування такої кабіни було важко знайти. Це все почалося на особистому ентузіазмі. Зробити це для людей, для себе і для друзів. Дотепер відсутність кортів в Ужгороді, в першу чергу, була зумовлена фінансовим питанням, побудувати корт – це не дешеве задоволення. Проблема в нашому місті у тому, що воно маленьке, сквош тут новинка і тренерів немає. Навчитися грати дуже легко, адже правил небагато. Можна зайти на корт – і практично через 10 хвилин ти вже вмієш відбивати м’ячик.


Правила сквош-клубу в Ужгороді прості. Це змінне взуття і одяг, не грати без майки, не грати в лакованих туфлях. Для особистої гігієни мати з собою рушник. Зараз власниками планується вивчення ринку сквошу в Ужгороді, чи буде він популярним. Будуть проходити турніри, заохочуватимуть молодих хлопців, які безкоштовно гратимуть у сквош, будуть вчитися, набивати руку та отримувати досвід, щоб потім вони могли ставати тренерами, вчити дітей і набирати групи.

Адреса: Ужгород, вул. Минайська, 16а

Телефонуйте також за номером 0666713122

Олександр Кіпа, для Varosh

Фото Михайло Мельниченко

0 #