Життя

Парк графа Шенборна: відродження історії

12 Листопада 2013 9 742

Кілька тижнів тому, 26 жовтня, на Закарпатті відкрили для загального доступу відроджений парк графа Шенборна. Знаходиться він на Перечинщині у селі Тур’я Пасіка, поблизу урочища Воєводино.

Саме відкриття прийрочили до символічної дати – 285 років з часу дарування імператором Австрії закарпатських земель Лотару Францу Шенборну. Аристократична австрійська династія володіла значною частиною закарпатських земель з 1711 по 1944 роки. Озеро Тур було одним з улюблених місць австрійських графів Шенборнів-Бухгеймів.

Над відродженням парку працювали більше трьох років. Долучилися скульптори, краєзнавці, історики. Утім, роботи розпочалися саме з ініціативи місцевого мецената Сергія Мошака, який поставив собі за мету відродити шматочок прекрасної історії.

До слова, у під час відновлення парку були знайдені рештки давніх скульптур, фрагменти погруддя апостола Луки, яке відновили та встановили на кам’яному мості. Відреставрували також і давній водяний млин Святого Яна.??

Вдалося відновити одне з семи штучних озер Шенборна з символічним острівцем, контури якого нагадують карту Австро-Угорщини 1867 року, на території парку встановили містки, які являють собою зодіакальний календар, а також висадили сад у вигляді календаря Друїдів.

На відкритті парку було чимало гостей, гломадських діячів, журналісті, істориків, туризмознавців, священнослужителів, а також угорські та австрійські дипломати.

Слід відзначити, те, що ми сьогодні бачимо у парку – ще не межа відновлення. Попереду ще чимало роботи, зокрема, тривалий процес відродження історико-культурного спадку краю.

Varosh

Фото: Олександр Смутко

0 #