Життя

Не тільки кава: Топ-місць, де випити пива в Ужгороді

1 Квітня 2013 9 939

Пиво пили завжди. Хто б як не ставився до цього напою, але він супроводжував людство впродовж усього його цивілізованого й не дуже існування. У багатьох народів пиво взагалі стало частиною національної культури, отже не все так просто із цим хмільним напоєм і він принаймні заслуговує на увагу.

Однак не про історію наша сьогоднішня розповідь, і навіть не про розвиток пивоваріння на території Закарпаття, яке, до слова, не дуже-то й розвивається. Наша розмова про Ужгород і пиво. Вірніше про пиво в Ужгороді.

Ще років з 10 тому розповідати не було б про що. Стандартні кафешки, бари із вибором максимум двох сортів вітчизняного виробництва – це пивний Ужгород початку нульових. Вирізнявся на цьому тлі хіба що пивбар готелю «Інтурист-Закарпаття», який мав свою маленьку пивоварню. Пиво, звісно, було не найвищого ґатунку, але принаймні відрізнялося смаком і дешевою ціною від домінуючої на той час розливної «Оболоні». Тому на той час справжні пивомани насолоджувалися переважно пляшковим пивом, привезеним із сусідніх Угорщини чи Словаччини. Ще його можна було придбати «з-під прилавка» в кількох точках.

Сьогодні все кардинально змінилося. Взагалі останні два роки можна назвати періодом розквіту пабів в обласному центрі Закарпаття. Вони почали з’являтися мало не на кожному кроці, і в певний момент склалося враження, що їх вже аж забагато. Однак час та клієнти розставили усе по своїх місцях. Хтось закрився, хтось перекваліфікувався, однак в Ужгороді таки є чимало закладів, вартих уваги пивоманів.

Більш того, наскільки відомо автору, на черзі відкриття ще кількох пивних. І хоча до того ж Львова нам ще дуже далеко (зауважимо хоча би, що в Ужгороді немає жодної діючої пивоварні, а лише в центрі міста Лева їх декілька), з такими темпами наше місто може в майбутньому претендувати на звання пивної столиці України. Принаймні за культурою вживання пива ми дуже відрізняємося від наших сусідів, а від східних областей – поготів.

Порядок представлених нижче пабів у жодному разі не слід вважати якимось рейтингом. Усі вони мають свого клієнта, розраховані на різні соціальні й вікові групи. Головне, що в кожного з них є власна атмосфера, пристойна кількість пивних кранів і закусок до пива.

*Чимало інформації я взято із сайту beer.uzhgorod.ua, за що велика подяка його засновнику Олександру Богданову

Pub House

Заявлені сорти пива: Чернігівське – 10 грн, Staropramen – 14 грн, Стелла – 16 грн, Hoegaarden – 33 грн, Pilsner Urquell – 28 грн, Мерлін – 20 грн, Гамбрінус – 28 грн.

Ужгородський паб ресторанного типу. Непоганий антураж, відмінне обслуговування, багато молоді вечорами. Непоганий вибір закусок і цілком пристойна кухня. Нещодавно додалася мексиканська. Часто проходять тематичні вечірки, а також транслюються футбольні матчі. В уїк-енд, увечері, жива музика. Паб проводить чимало різноманітних кулінарних акцій.

Egan

Заявлені сорти пива: Guinness – 39 грн, Pilsner Urquell – 29 грн, Hoegaarden – 29 грн, Staropramen – 13 грн, Чернігівське – 9 грн, Міжгірське – 18 грн.

Я б його назвав молодіжним пабом, оскільки основна маса відвідувачів – віком до 25 років. У пабі відмінна атмосфера. Дизайн інтер’єру, напевно, найкращий в Ужгороді. Справжня довга барна стійка.

Корзо, 10

Заявлені сорти пива: Pilsner Urquell – 25 грн, Merlin Cerny – 18 грн, Rychtar – 16 грн, Зірка Живе – 12 грн, Богемське – 13 грн, Бергшлосс темний – 14 грн, Радомишль – 7 грн, O’Hara’s / Murphy’s Stout – 34 грн.

Кращий пивний бренд області 2012 року за версією Туристично-інформаційного центру Закарпаття. І це багато про що говорить. «Корзо, 10» відомий своїми суботами пивної культури, коли на кожні вихідні замовляється бочка оригінального пива, завдяки чому чимало пивних гурманів змогли поповнити свій дегустаційний список. У пабі смачні закуски й помірні, як для центра міста, ціни. Нещодавно «Корзо, 10» став першим пабом, який пропонує клієнтам знижки та акційні закуски за «чекіни» у геолокаційній системі Foursquare. І, напевно, не можна не зауважити найкраще обслуговування серед ужгородських пабів.

LABDA

Заявлені сорти пива: Flotzinger Dunkel, Flotzinger Hell, Flotzinger Pils, Gambrinus, Gambrinus 10, Lowenbrau, Krombacher світлий, Krombacher темний, Krombacher пшеничний –29 грн, Budweiser темний – 25 грн, Hofbrau Dunkel, Hofbrau Original – 30 грн, Hofbrau Pilsener, Kozel Tmavy – 26 грн, Pilsner Urquell – 26 грн, Paulaner, Hoegaarden – 29 грн, Leffe Brune, Kaltenberg Spezial, Міжгірське – 15 грн, O’Hara’s Irish Pale Ale – 33 грн, Fuller’s Black Cab – 31 грн, Kilkenny – 35 грн, Warsteiner – 21 грн, Tuborg – 14 грн.

*З ціною зазначені сорти пива, які є постійно. Інші – в ротації.

Відкриття в Ужгороді спортивного бару очікувалося вже давно. Так, в багатьох закладах міста можна подивитися футбол, однак справжнього спорт-бару з відповідною атмосферою та інтер’єром донедавна не було.

LABDA – це класичний спорт-бар з великою кількістю телевізорів та спортивною атрибутикою на стінах. Так, нині йому дещо не вистачає атмосфери пабів Ліверпуля чи Манчестера під час перегляду матчів, однак потенціал у закладу великий. Як і грандіозний вибір ексклюзивних сортів пива, принаймні заявлених під час відкриття. Ціни, відверто кажучи, кусаються, однак це б не мало зупинити справжнього любителя спорту та пива від перегляду події у закладі в британському стилі. Знаючі люди кажуть, що в Лабді найсмачніші стейки в Ужгороді.

Стариця

Заявлені сорти пива: Pilsner Urquell – 25 грн, Gambrinus – 25 грн, Budweiser – 25 грн, Zubr світле – 19 грн, Zubr темне – 20 грн, Krombacher – 25 грн, Жигулівське – 12 грн, Радомишль – 9.50 грн, Микулинецьке – 11 грн, ППБ світле – 9.5 грн, Ель медовий – 14 грн.  

Стара-добра "Стариця". Саме вона вгамовувала спрагу пивоманів в час, коли усіх згаданих вище закладів не існувало. Була відома широким, найбільшим в Ужгороді асортиментом пива, особливо невеликих українських пивоварень. Сьогодні ж Стариці доводиться витримувати жорстку конкуренцію. Однак вона донині залишається популярним ужгородським закладом із хорошою кухнею та вибором закусок до пива.

Churchill

Заявлені сорти пива: Guinness – 38 грн, Pilsner Urquell – 31 грн, Budweiser – 31 грн, Krombacher – 31 грн, Krombacher – 31 грн, Krombacher – 31 грн, Hoegaarden – 31 грн, Gambrinus – 31 грн, Warsteiner – 31 грн, Staropramen – 12 грн.

Черчіль – це саме той варіант, коли вашій дружині чи дівчині не подобається пиво, а вам дуже хочеться перекинути келих-другий. Шикарний антураж, зроблений у ірландському стилі, обов’язково сподобається жіночій половині – в принципі, те ж саме, що зводити її у ресторан. Паб має чудову терасу з виглядом на центральну частину Ужгорода, хорошу кухню і все ту ж довгу барну стійку.

Арена

Заявлені сорти пива: Чернігівське, Чернігівське біле, Рогань, Янтарь, Stella Artois, Staropramen, Leffe Blond, Leffe Brune, Hoegaarden.

Велике просторе приміщення у «Новому районі» Ужгорода. Довга барна стійка, стильні зелені дошки, на яких пишуть акційні пропозиції. Однак, місце розташування, напевно, зумовило і асортимент сортів пива, яке навряд чи приглянеться справжньому цінителю. Однак атмосфера у закладі таки пабна, а тому, щоб не їхати в центр міста, цілком можна провести час тут.

Belfast Pub

Заявлені сорти пива: Budweiser – 26, Guinness – 30, Hoegaarden – 28 грн, Bavaria – 26, HB – 26 грн. Pilsner – 26, Jezek – 14 грн., Merlin (темне) – 19 грн., Velen (пшеничне) – 21 грн., Zlata praha – 10 грн., Carling – 11 грн., Жигулі – 12 грн., Zubr – 14 грн., Zatecký Gus – 10 грн.

Паб позиціонує себе як ірландський, хоча, можливо, комусь не вистачатиме фішок в інтер’єрі чи атмосферності. Хай там як, але для мешканців лівобережної частини міста – це справжня знахідка! Великий асортимент пива, чудові дівчата в старовинних ірландських костюмах компенсують зауважені нами недоліки. Добра кухня та помірні ціни.

А Priori Pub

Заявлені сорти пива: Guinness – 42 грн, Leffe Brune – 22 грн, Hoegaarden – 32 грн, Lowenbrau – 30 грн, Carlsberg – 14 грн, Stella Artois – 13 грн, Staropramen – 13 грн.

Я б сказав, грандіозне за розмірами приміщення в центрі міста. Стильний інтер’єр, чудові закуски до пива. Апріорі не спеціалізується лише на хмільному напої, то ж тої насиченої пабної атмосфери тут немає. Але асортимент пива непоганий, дуже хороші закуски до нього. "Кусаються" лише дещо ціни, але як для самісінького центру міста, мабуть, виправдано.

Насамкінець хотілося б відзначити, що в Ужгороді діють дві хороші пивні тераси: "Тропікана" біля ТЦ "Едельвейс" та літня тераса Дасторія в ТЦ "Токіо". Там теж пропонується чудовий асортимент пива, однак дочекаємося літа, аби його оцінити. Та взагалі, чекаємо літа, коли пиво, як відомо, смакує найкраще.

Андрій Ганусич спеціально для Varosh.com.ua

Фото: Андрій Кирилюк

Про кав’ярні Ужгорода читайте у матеріалі Кавово-родинний бізнес: Ужгород

0 #