Життя

Феномен по-закарпатськи: музей кави в Ужгороді

19 Лютого 2013 6 732

Про те, що Львів славиться своїми кав’ярнями, а Ужгород – кавою, нагадувати вже, начебто, й непристойно, бо доводити традиції споживання кави і майстерність баріст столиці Закарпаття зайвий раз не треба.

Саме закарпатці навчили пити каву «еспресо» кремлівську верхівку ще за часів СРСР. А почувши у будь-якому місті України «Мені – дві кави у половинку води» – не засумніваєтеся, що перед вами закарпатець.

На початку вересня в Ужгороді відкрили музей кави з експонатами з 22 країн. Презентація кавової карти Ужгорода та дегустація відбулися ще у вересні 2012-го з нагоди другої річниці провулку «Гірчичне зерно». Цей маленький пасажик у центрі міста став одним із місць відпочинку городян, тут розташовано кілька кав’ярень.

дщрн1

Колекцію кави подарував провулку ініціатор створення цього музею, завідувач кафедри туризму, проректор УжНУ, краєзнавець Федір Шандор. За його словами, цей музей буде поповнюватися новими експонатами, адже у світі є ще 26 «кавових» країн і експонатів з них у музеї наразі немає. Вітрина, яка вмістила понад два десятки експонатів – проект довготривалий і постійно діючий. Саме звідси стартують на екскурсії містом туристичні групи, які мають намір переконатися, що закарпатська кава, це не просто знаний ще у СРСР бренд, а справді феномен.

Аби довести це, Федір Шандор у день відкриття власного дітища – колекції, провів дегустацію кави, ознайомивши присутніх з її головними видами, походженням, сортом, ступінню просмаження, помолом. Приготований у присутніх на очах «кавовий суп» могли спробувати усі, хто бажав. Багатьом навіть пощастило скуштувати справжній «Копі лювак» – світознаний сорт кави, який проходить ферментацію у шлунках диких тваринок – люваків. Саме ця кава є єдиною у світі ідеально і повністю ферментованою. До речі, вартість однієї філіжанки становить приблизно 80 гривень.

дщрн3

Однак, не вона є найдорожчим експонатом колекції. Найдорожча кава в колекції – Blue Mountain, стверджує власник експонатів. Тут можна побачити і шоколад із вмістом кави, і навіть кавовий леквар (варення). Експонати планують доповнювати.

«У мене була ідея – охопити весь кавовий пояс планети Земля. Тобто, зібрати зразки кави з 48 країн, де її вирощують у промислових масштабах, – розповів Федір Шандор. – На сьогодні маємо каву з 22 країн: Колумбії, Гватемали, Перу, Бразилії, Домінікани, Ямайки, Болівії, Індії, Ефіопії, Маврикію, Танзанії та інших «кавових» країн. Крім того, нам почали дарувати різні кавові горнятка, починаючи від фінжді та закінчуючи віденським, які ми виставили на показ».

Зараз колекція кави внесена у каталог популярного сервісу Foursquare, як «сховище» і поруч із нею іноді чекіняться відвідувачі та туристи.
Варто зазначити, що у своєму первозданому вигляді колекція проіснувала лише трохи більше місяця. Недосконалу вітрину пограбували пізньої вечірньої пори, відкрутивши викруткою кріплення замка. І ворота, які зачиняються на ніч не врятували. Власника колекції, який надав її для експонування у провулку, інцидент засмутив настільки, що думав забрати колекцію у інше місце. Утім, до честі мецената Віктора Товстого, він профінансував виготовлення і другої вітрини, яка стала «антивандальною». Вона виконана із сучасних матеріалів і має у собі вмонтовані світильники, тож колекція у темну пору доби – підсвічена.

дщрн2

Зараз у колекції представлено наступні взірці: кава з Папуа-Нової Гвінеї, Бурунді, Танзанії, Кенії, Ефіопії, Перу, Ямайки, Мексики, Болівії, Домініканської Республіки, Коста-Ріки, Бразилії, Нікарагуа, Гватемали, Індії, Індонезії, Східного Тимору. А також, кавовий леквар, кавові зерна та квовий шоколад…

…а ще, деякий посуд та начиння. Окрім оригінальної конструкції кавоварок, серед яких є навіть портативна кавоварка для туристів, тут є кавова фінджа (арабська чашка для кави) та бронзова підставка для неї.

Утім, у вітрині є ще багато вільного місця. Взяти участь у поповненні кавової колекції і тим самим долучитися до формування кавового іміджу міста – може будь-хто з вас. А ініціатори проекту вже точно знайдуть спосіб відзначити вас і висловити свою вдячність.

Олександр Попович, спеціально для Varosh.com.ua

Фото автора 

0 #